Home Apple 10 pogostih mitov o elektronskih napravah, ki jim ni več treba...

10 pogostih mitov o elektronskih napravah, ki jim ni več treba slepo verjeti

Kolikokrat so vam rekli, da mobilnega telefona s še ne izpraznjeno baterijo ne smete priključiti na polnilec, saj boste s tem škodili napravi? Ali pa, da ga ne smete imeti blizu glave, ko ponoči spite, saj seva. Elektronske naprave, kot so pameti telefoni in prenosni računalniki, so postale del našega vsakdana, z njimi pa pride tudi veliko vprašanj in odgovorov o pravilni uporabi. Pripravili smo nekaj tehnoloških mitov, ki zadevajo elektronske pripomočke. Če kateremu verjamete, ste lahko od zdaj naprej brez skrbi.

Maci so imuni na računalniške viruse

Na žalost so macintosh računalniki tudi dovzetni za škodljivo programsko vsebino. Nekdaj so se v podjetju navzven hvalili, kako vzdržljivi so, a hvala ni trajala dolgo. Leta 2012 so mnenje spremenili, ko je trojanski virus okužil na tisoče računalnikov te blagovne znamke.

Zasebno, t. i. incognito brskanje zagotavlja anonimnost

Če imate v Chromu/Safariju vključeno to funkcijo, to zgolj pomeni, da brskalnik ne bo beležil zgodovine, uvažal zaznamkov ali vas samodejno prijavljal na najrazličnejše račune. Vaša identiteta pa ne bo prikrita. Spomnite se na to, ko boste naslednjič obiskovali kakšne posebne spletne strani.

Če ponoči pustite mobilni telefon priključen na polnilec, lahko ta uniči baterijo

To je lastnost, ki se jo poslužuje večina uporabnikov. Ne nazadnje, kdo bi se zbujal sredi noči samo za to, da bi ga izklopil. Trenutno ni dokazov o škodljivosti tovrstnega početja. Pametni telefoni imajo zmogljive litijske baterije, ki se prenehajo polniti, ko energija zasede vso njihovo kapaciteto.

Ne polniti telefona, razen če je njegova baterija že čisto pri koncu

To je drugi priljubljen mit o polnjenju mobilnih naprav – tudi ta ne drži. Ravno nasprotno, celo priporočljivo je. Baterija ima omejeno število ciklov napajanja, preden izgubi napetost. En cikel pomeni eno maksimalno polnjenje prazne baterije. Torej, baterija sčasoma oslabi, ker ste jo že dolgo uporabljali in ne ker ste jo polnili, ko je imela še polovico svoje energije.

Več megapikslov pomeni boljša kakovost fotografij

Čeprav bi se zdelo verjetno in logično, je kakovost fotografije odvisna od količine svetlobe, ki jo je senzor v fotoaparatu sposoben sprejeti. To pomeni, da je pomembna velikost piksla in ne njihovo število.

Na pametnih telefonih višja resolucija zaslona pomeni boljši zaslon

V realnosti pa človeško oko sploh ni sposobno zaznati več kot 300 pikslov na 1 inč (2,5 cm). Zato se podjetja, kot je Apple, raje ubadajo s svetilnostjo zaslona kot pa z gostoto resolucije.

Ni varno uporabljati iPad napajalnika na svojem iPhonu

Na applovi spletni strani piše, da 12-vatni iPad napajalnik lahko napolni iPhone. Vendar ni ravno priporočljivo. V AEi Systems so dokazali, da bi z redno tovrstno uporabo v enem letu resnično lahko škodovali svoji mobilni napravi – predvsem bateriji.

Dnevno ugašanje računalnika ni priporočljivo

Resnica je ravno nasprotna. Z ugašanjem se ohranja zmogljivost in življenjska doba računalnika, saj je v njegovih komponentah manj napetosti.

Magnet lahko zbriše podatke na vašem računalniku

To je res, vendar bi potrebovali ogromen magnet z usmerjenim magnetnim poljem. Tisti z vrat hladilnika ne morejo škodovati.

Mobilni telefoni povzročajo raka na možganih

Čeprav človeško tkivo lahko absorbira sevanje telefona, doslej še ni bilo neposrednih dokazov, da je mobilni telefon povzročil raka.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version