San Francisco – Apple je včeraj priredil svojo tradicionalno jesensko tehnološko konferenco, kjer so zbrani množici in navdušencem prek spleta predstavili vse svoje novosti, uradne datume izdaje ter cene novih artiklov. Največ zanimanja so poželi iPhone 6S/6S Plus, nov koncept gledanja televizije z Apple TV, Apple Watch in iPad Pro. Kalifornijski tehnološki velikan je tako močno stopil v boj za prevlado na trgu pametnih elektronskih naprav. Nekoliko neupravičeno bi bilo reči, da je omenjen dogodek zgolj “konferenca”. To je predstava, šov, kreativnost, stimulacija, izobraževanje in zabava, ki se jo poslužujejo tehnološki in laični navdušenci s celega sveta. Prav to utrjuje Applov sloves kot ene najmočnejših blagovnih znamk v zgodovini.

ipad-Pro.png

Kaj je novega?

Apple Watch

Sprva so predstavili pametno uro Apple Watch, katero so nadgradili tako v kozmetičnem, govornem kot tudi komunikacijskem smislu. Vanjo so vključili prevajalnik iTranslate, aplikacijo Viewfinder za akcijsko kamero GoPro, posebej za uro prilagojeno različico Facebookovega Messengerja ter AirStrip aplikacijo za nadzor svojega zdravljha – srčni utrip itd. Trenutno je v App Storu na voljo že okoli 10 tisoč aplikacij za prenos. V primeru, da iščete nekaj bolj elegantnega, posebej oblikovali novo podobo urinega pasa. Ta je zdaj, v sodelovanju s francoskim podjetjem luksuznih modnih dodatkov Hermès, usnjen, ki se okoli zapestja zavije dvakrat in ponuja eleganten videz ter kakovost.

iPad Pro

Kot so sami povedali, je nov iPad Pro njihov najbolj dovršen izdelek v liniji tabličnih računalnikov. Ta 12.9-palična pošast (32,7 cm) je opremljena z najnovejšim A9X procesorjem. Ta naj bi bil za 1,8-krat hitrejši od predhodnika A8X. Resolucija Projevega zaslona je 2732 x 2048 (5,6 milijona pikslov v celoti), vsebuje fotoaparat z 8 MP, njegova baterija pa v povprečju zdrži okoli 10 ur. Za dodatnih 99 $ pride opremljen z novim Stylus interaktivnim pisalom za iPad Pro. Na voljo pa je tudi zložljiva tipkovnica (169 $). Cena novih tablic se bo gibala od 799 $ do 1079 $ – odvisno od kapacitete pomnilnika.

Apple TV

Med večjimi presenečenji dogodka pa je bil Apple TV. Ta majhna črna škatlica, ki jo poganja 64-bitni A8 procesor, deluje s posebej prilagojenim operacijskim sistemom tvOS, ki omogoča pregledno, priročno in zmogljivo delovanje televizorja. Medijskoprodukcijske hiše, kot so Netflix, Hulu, HBO, so se že pridružile novem konceptu in že posodobile svoje aplikacijske ponudbe. Operacijski sistem tudi podpira igranje zmogljivih videoigric – nekatere tudi v t. i. multiplayer modu, prek katerega lahko igramo z več osebami naenkrat.

Najbolj zanimivo pa je njeno upravljanje. Televizija je opremljena s posebnim steklenim touch daljinskim upravljavcem. Slednji omogoča enostavno izbiranje vsebine s preprostimi potegi s prsti. Vanj je vgrajen poseben mikrofon, ki dovoljuje sofisticirano komuniciranje s sistemom Siri. Ta inteligentna osebna asistentka resnično uporabi vse svoje znanje, da uporabniku kar najbolj maksimizira izkušnjo in zadovolji vse njegove medijske potrebe. Izredno odzivna Siri je samo z uporabnikovem govornem ukazu sposobna nanizati in za ogled pripraviti vse Bondove filme, kjer je igral Sean Connery. Cena za 32 GB različico je 149 $, za 64 GB pa 199 $.

“Sveti gral” iPhonov (6S in 6S Plus)

Verjetno najbolj pričakovan trenutek pa je bil “povijanje” novih članov zdaj že devete generacije družine Applovih pametnih telefonov, iPhone 6S in iPhone 6S Plus. Zaradi splošne nestrpnosti in neučakanosti je veliko informacij že pricurjalo v javnost, tako so generalne značilnosti že bile bolj ali manj jasne. Vseeno pa pri Applu znajo presenetiti.

Nova modela poganja 64-bitni A9 procesor. To pomeni skoraj 70 % hitrejše delovanje CPU, 90 % izboljšanja grafičnih funkcij ter delovanja povezljivosti za Wi-Fi in LTE kot predhodnik A8. S 16. septembrom pa bodo uporabniki lahko prenesli nov in posodobljen operacijski sistem iOS 9. Osrednji iSight fotoaparat ima 12 megapikslov, sprednji pa 5 MP. Isight tudi omogoča 4 k snemanje.

Med novosti so uvedli t. i. 3D touch (3D dotik) funkcijo. Slednja upravlja tri načine dotika, med katerimi vsak izvede različno nalogo. Hiter in nežen dotik, daljši in močnejši dotik ter dolg in globok dotik omogočajo dostop do najrazličnejših bližnjic, sistemskih mest, ukazov itd. V kombinaciji z inovacijo Live Photos pa so pri Applu ponesli naše fotografije v drugo dimenzijo. Vsaka posneta fotografija lahko z dolgim in globokim pritiskom za kratek čas oživi (Kot GIF datoteka). Namreč, telefon si zapomni trenutek pred in po fotografiranju (1,5 sekunde), tako daje vtis izredno kratkega in kakovostnega videoposnetka. A zanimivost je v tem, da še vedno govorimo o fotografiji – zato ta datoteka ne bo zavzela veliko več prostora. Spremembe so uvedli na kozmetični ravni. V svojo ponudbo so dodali dve novi barvi: rožnato in zlato. Cena z vezavo za 6S bo 199 $, 6S Plus pa 299$.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here