Apple inc. je priredil svojo tradicionalno konferenco WWDC (Apple Worldwide Developers Conference), kjer je predstavil nova operacijska sistema OS X El Capitan in iOS 9, Apple Music ter druge novosti. iOS in Music sta dve novi pridobitvi ameriškega tehnološkega giganta, ki bo kaj kmalu razveselil vse navdušence njihovih produktov.

Mac OS X bo zmogljivejši in upobniku bo ponujal boljšo izkušnjo. Na voljo bodo posodobitve za nekatere avtohtone applove aplikacije. Vključili so funkcijo okno ob oknu, kar uporabniki Windowsa že nekaj časa lahko koristijo. Spotlight bo svoje iskanje optimiziral, prav tako bomo lahko spreminjali velikost iskalnega okna. Za vse navdušence računalniških iger pa so poskrbeli z nadgradnjo Metala. S slednjim se izboljša delovanje grafike v sistemu. Na voljo bo jeseni 2015.

Enlarge

MacOS1-640x360-e1433939771120
Mashable

Mashable

Siri v povezavi s Proactive

Ena izmed izpopolnitev iOS se nanaša na Siri (inteligentno osebno govorno asistentko na mobilnem telefonu), ki bo ponujala popolnoma novo uporabniško izkušnjo. Trenutno je največji konkurent Google Now, zato je še toliko bolj pomembno, da so pri Applu uvedli novosti. Z novo funkcijo Proactive, ki bo beležila informacije iz Siri, kontaktov, koledarja, avdio datotek in drugih aplikacij, bo lahko vaša osebna asistentka optimizirala svoje delovanje glede na vašo uporabo. Zdaj boste lahko zahtevali fotografije z lanskega junijskega morja in te se bodo prikazale.

maxresdefault1.jpg

Izpopolnjen Spotlight

Spotlight bo postal samostojno interaktivno iskalno orodje. Zdaj boste lahko – poleg aplikacij in vsebin na spletu – iskali vse, kar je znotraj aplikacij na vašem telefonu. Tako se boste lahko manj zanašali na Googlovo iskanje.

SplitView dvojni zaslon na iPadu

Se še spomnite, ko so novejše televizije s katodno cevjo imele možnost slike v sliki? Za današnje televizijske naprave je to nekaj povsem samoumevnega. Zdaj pa ta tehnologija prihaja na iPadAir2. Tako boste lahko uporabljali dve aplikaciji naenkrat – eno ob drugi. S t. i. Slide over boste lahko s prsti podrsali po robu zaslona, da boste izbrali drugo aplikacijo. Te bodo na zaslonu razdeljene 50/50 ali 70/30.

Apple Music

Pri Applu želijo ustreči vsaki vaši glasbeni želji, potrebi in se postaviti ob rob Spotify, Rdio in drugim glasbenim platformam. Gre za „poroko“ operacijskega sistema iOS, radia in predvajalnika glasbe Beats 1 ter psevdo socialnega omrežja Connect.

apple-music-three-up.jpg

For You

V Apple Music je vključeno veliko beatsovih značilnosti. Med bolj zanimivimi je funkcija For You, ki uporabniku omogoči nastavitev profila glasbenega okusa. Tako dobite priporočene skladbe, albume in glasbene lestvice partnerjev, kot sta Rolling Stone in Pitchfork.

New

Je kategorija, ki je namenjena glasbenim lestvicam najnovejše glasbe. Tako lahko vidite novo najbolj priljubljeno glasbo. Apple je najel skupino uveljavljenih glasbenih urednikov iz različnih žanrov, ki bdijo nad novo glasbo na sceni.

Radio

Ustvarili so Beats 1, samostojen digitalni radio, ki bo 24 ur na dan 100 državam oddajal iz Londona, New Yorka and Los Angelesa. Imeli bodo svoj program, intervjuje, glasbene želje itd. Z njim želijo ponuditi enako izkušnjo, kot jo je MTV leta 1981 -t akrat je obnorel svet.

Connect

S Connect želijo obuditi neuspešen Ping. Želijo platformo, kjer bi se lahko glasbeniki med sabo povezovali in objavljali glasbo, fotografije video itd. Zaenkrat še ni znano, kako bo ta vsebina dostopna tudi drugim. Nanj se lahko prijavijo vsi s svojo applovo identifikacijo.

Apple Music bo na iOS možno dobiti konec junija. V jeseni pa bo na voljo tudi za Android – prvič v zgodovini, da bo Apple svojo storitev ponudil tudi za Android.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here