Tretji največji svetovni proizvajalec mobilne elektronike Xiaomi s svojimi novimi izdelki in izboljšavami vedno znova dokazuje, zakaj je trn v peti starejšim, bogatejšim in bolj znanim proizvajalcem na tem področju.

Tehnološki startup, ki ga je leta 2010 ustanovil Lei Jun, že zdaj uživa podporo mnogih oboževalcev predvsem na azijskem trgu. Že sam spletni forum ima okoli 40 milijonov uporabnikov. Zanimivo je, da podjetje skoraj vso prodajo in trženje izvede prek spleta, le na Kitajskem imajo 450 fizičnih poslovalnic. V roku petih let je Xiaomi postal ključen igralec na trgu pametnih naprav, njegovi produkti pa pokrivajo tako nižji kot višji segment trga. Letos so se vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov, saj so prodali dva milijona telefonov v enem dnevu. Podjetje je danes ocenjeno med 40 in 50 milijardami dolarjev, a še vedno v večini posluje samo v Aziji, toda v prihodnosti napovedujejo tudi naskok na zahodne trge.

i1lOiKmUJRQI.jpg
»High-quality technology doesn't need to cost a fortune.« - Jun Lei, ustanovitelj

Pet let staro podjetje pobira prestižne nagrade

Enlarge

Xiaomi MI Band
Xiaomi MI Band

Ne samo da je tretji med proizvajalci pametnih telefonov, zaradi svoje pametne zapestnice Mi Band (ta je nedavno bila nagrajena z “oskarjem za dizajn” IF), ki služi kot vaš osebni trener, se je postavil ob bok največjemu distributerju t. i. wearables oz. “nosljive elektronike”. Podjetje FitBit iz Kalifornije je eno od začetnikov nosljivih pametnih naprav, kot so pametne zapestnice FitBit Tracker, števci korakov FitBit Zipit … Xiaomijev Mi Band, ki prihaja tudi v gizzmo.si, spremlja kakovost vašega spalnega ciklusa, bdi nad pomembnimi podatki za fitnes, odklepa pametne telefone brez gesel in vas zjutraj zbudi kot budilka.

Tako kot so s svojimi telefoni in ponudbo stopili na žulj Applu, se lahko počuti ogroženega tudi ameriški proizvajalec t. i. akcijskih kamer GoPro. Xiaomijev Yi Cam snema s kar 60 slikami na sekundo v FULL HD resoluciji (1080p), cena pa je tudi več kot trikrat nižja od konkurentov. Ima Sonyjev senzor (16 megapiklov) in možnost snemanja počasnih posnetkov. Za primerjavo: cena GoPro Hero 4 Silver se giblje okoli 400 $. Ustanovitelj Lei Jun je mnenja, da se visoka tehnologija lahko prodaja tudi po nižjih, dostopnejših cenah.

Enlarge

YI Action Camera
YI Action Camera

Mi

Xiaomi proizvaja dobre pametne telefone (med njimi izstopa Mi 4i), ki so na voljo po izredno dostopnih cenah. V zadnjem času so vedno bolj osredotočeni na dodatke za pametne telefone, ki so zaradi vrhunske kakovosti, lepega dizajna, zanesljivosti pri uporabi in izjemnega razmerja med ceno in kakovostjo vedno bolj popularne, ne samo na Kitajskem, ampak po celem svetu.

Podjetje se je razvilo tudi v enega izmed vodilnih proizvajalcev prenosnih baterij. Že nekaj časa pobirajo na testih po pet zvezdic vedno bolj priljubljene prenosne baterije MI, ki so na voljo z različno kapaciteto: Xiaomi MI Power bank 5000 mAh, Mi 10400 mAh in Mi 16000 mAh. Za kar najboljšo izkušnjo so Power banke opremili z baterijskimi celicami, ki sta jih razvila LG in Samsung, svetovno znan Texas instruments pa je svoje prispeval z devetimi oblikami zaščite. S čipi zaščite so izboljšali delovanje ter varnost Mi-ja. Povečali so odpornost na visoke temperature in zaščitili napravo v primeru kratkega stika. S posebno tehnologijo ne more priti do prenapetosti v bateriji, prav tako naprava ne more oddati preveč toka, posebnost pa je tudi, da naprava zazna, če kabel ni pravilno priključen. Vse te novosti kažejo na spretnost in domišljijo tega kitajskega giganta, ki se z visoko kakovostjo in nizkimi cenami bori za prevlado na trgu.

1.jpg
Nova generacija in-ear slušalk Piston 3

Domišljija pa se kaže tudi v zabavi. Namreč, po uspešni prodaji Xiaomi in-ear slušalke Express in Piston/Piston 2, so predstavili tudi nove in-ear ušesne slušalke Xiaomi Mi Piston 3. Te niso le naslednik Piston 2, ampak so popolnoma prenovljen produkt. Tako kot Mi Band so tudi Piston 3 nagradili z Red Dot Design award 2015, ki velja za eno najprestižnejših na področju oblikovanja in dizajna. Posebnost slušalk so membrane. Kovinski kompozit je vstavljen med dva PET sloja, s tem so odebelili srednje in nižje frekvence, uravnovesili izhodno moč, zvok pa je bolj definiran. Zahvaljujoč novemu sistemu dušenja pa bomo zdaj lahko tudi uživali v neverjetnem stereo učinku. Na kablih so tipke, s katerimi se lahko oglašamo na telefon, ustavimo predvajanje ali uravnavamo glasnost. Kabli so oviti v kevlar, tako smo lahko brez skrbi, da bi se načeli ali uničili. Kot smo z nagradami za dizajn omenili že zgoraj, Xiaomi vedno poskrbi za estetiko pri vseh svojih izdelkih. Te črne slušalke bodo nedvomno krasile marsikatera ušesa.

Seveda pa ne smemo pozabiti, da so pri Xiaomi poskrbeli tudi za vedno bolj popularno izbiro predvajanje glasbe predvsem pri mlajših generacijah. Za dobro zabavo in in poslušanje glasbe v družbi sta kot nalašč bluetooth prenosna zvočnika Xiaomi Metallic in Xiaomi Super Bass, ki ju poleg čistega zvoka pooseblja še odlična funkcionalnost, izjemen zunanji izgled in kompaktna oblika.

Največja ponudba vrhunskih dodatkov Xiaomi je na voljo na gizzmo.si ➜ Xiaomi slušalke, zvočniki, power banki, senzorji aktivnosti, kamere in ostalo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here