Home LG Berlinski tehnološki sejem IFA odprl svoja vrata internetu svari in pametnim uram

Berlinski tehnološki sejem IFA odprl svoja vrata internetu svari in pametnim uram

Med tisočerimi, ki so predstavili svoje novosti, so bili tudi Samsung, Sony, Motorola, Lenovo, LG in Huawei. Ti so v ospredje postavljali tehnologijo mobilne telefonije in interneta stvari (IoT). Spodaj si poglejte, katere so bile največje zanimivosti teh visokotehnoloških podjetij.

Sony

Japonski proizvajalec elektronskih naprav je predstavil novo ero svojih Xperia mobilnih telefonov, vključno s prvim mobilnikom z zaslonsko resolucijo 4 k. Novost so Xperia Z5, Z5 Compact in Z5 Premium.

Enlarge

Vir: www.techradar.com

Slednja je opremljena s 5,5-palčnim (14 cm) zaslonom 4 k (2160 x 3840 slikovnih točk). Tako je postala prvi mobilni telefon s to značilnostjo. Poganja jo 64-bitni 8-jedrni procesor Snapdragon 810, na voljo ima 3 GB RAM-a. Zadnja kamera ima kar 23 milijonov pikslov, zato lahko z njo resnično ustvarjamo ostre, natančne in precizne slike – tudi v manj osvetljenih prostorih. Kot zanimivost lahko omenimo tudi, da ima 32 GB notranjega pomnilnika in posebno režo za mikro SD-kartico, s katero si prostor za shranjevanje lahko še povečamo – sprejema SD-kartice do celo 200 GB kapacitete. Pri Sonyju pa tudi obljubljajo, da naj bi 3430 mAh baterija ob povprečni uporabi zdržala dva dneva. Nova Xperia se bo na prodajnih policah pojavila novembra.

Lenovo in Motorola

Omenjeni tehnološki tandem se je pohvalil z novo pametno uro Moto 360 z 1,37-palčnim zaslonom. Poganjal jo bo štirijedrni procesor Qualcomm Snapdragon 400 CPU, imela bo 512 MB RAM-a in 4 GB notranjega pomnilnika. Izvirnost se kaže v tem, da jo bomo lahko brezžično polnili. Posebej za sladokusce pa so v podjetju ponudili možnost, da si lahko sami oblikujejo svojo uro. Izbirajo lahko vse od barve, tekstur, materialov pasov itd.

Enlarge

Vir: www.techradar.com

Huawei

Tudi Huawei se je lotil, očitno nove tržne niše, pametnih ur. Huawei Watch je novost pri tem kitajskem podjetju, svoji ponudbi so dodali tudi nov hibrid med tablico in pametnim telefonom, phablet Mate S, ki bo na voljo v različicah z 32 GB, 64 GB in 128 GB notranjega pomnilnika.

Enlarge

Vir: www.techradar.com

LG

Ena izmed značilnosti novodobnih pametnih ur je ta, da ne izgledajo več tako „futuristično“, ampak so elegantne. LG se je za to posebej specializiral in v svojo ponudbo vključil Urbane Luxe. Odlikuje jo klasičen videz in napredne funkcije, primerne za tovrstno tehnologijo. Tako jo lahko resnično nosimo vsepovsod. A prehitro veselje je odveč, saj je njena izklicna cena okoli 1200 dolarjev. Predstavili so tudi štiri nove televizije s 4 k-zaslonom.

Enlarge

Vir: www.techradar.com

Samsung

Enlarge

Vir: www.siol.net

Kot eno izmed trenutnih vodilnih svetovnih tehnoloških podjetij pa je korejski Samsung Berlin prevzel s svojo vizionarsko noto vsepovezanosti. Predstavili so svoj pogled na internet stvari (IoT) in kako bo ta vplival na naše vsakdanje življenje. Kot je povedal predsednik evropske podružnice Samsunga YH Eom, je bistvo IoT, da naprave vseh vrst prek svetovnega spleta povežemo v en um.

Enlarge

Vir: www.siol.net

Čeprav nov koncept interneta predstavlja neskončne možnosti (pametni avtomobili, pisarne, trgovinsko plačevanje …), se je Samsung osredotočil na pametni dom/hišo, ki bi jo upravljali prek mobilne aplikacije. Vse naprave v hiši bi optimizirano delovale, kamere bi skrbele za varnost – poslale bi vam živo sliko dogajanja v hiši, če bi se zgodilo kaj nepredvidenega –, pametni senzorji pa bi uravnavali temperaturo, vlago, svetlobo itd. Ne samo pameten dom, ampak tudi ekološki! Predstavljajte si, da se zjutraj začne kava samodejno kuhati, saj bodo pametni senzorji zaznali, da ste se zbudili. In ko boste stopili v kopalnico se bo vključilo talno gretje ter izključilo, ko boste izstopili iz nje. Nič več ne bo treba skrbeti, če ste zaklenili ali zagrnili zavese, ko vaš mobilnik enkrat zapusti objekt, se vse to samodejno izvede. Da pa boste dobro spali, so predstavili tudi pomočnika za boljši spanec SLEEPsence. To ploščato napravo postavimo pod svojo žimnico, analizirala bo spanec in rezultate prikazovala v aplikaciji na telefonu, hkrati pa bo povezana z ostalimi napravami. Če boste slučajno zaspali pred televizorjem, bo tega ugasnila, prav tako pa bo uravnavala temperaturo in vlago – odvisno, kaj ji bodo sporočali senzorji.

Enlarge

Vir: www.siol.net

Pri Samsungu obljubljajo, da je tovrsten projekt popolnoma uresničljiv do leta 2020. Že zdaj ponujajo pametne televizorje, pralne stroje itd. Opozarjajo, da nov koncept doma ne sme biti stvar eksotike, ampak splošne dostopnosti. Menijo tudi, da razvoj ne sme temeljiti na tehnološkem napredku, ampak na osredotočenosti na človeka. To pa bodo dosegli le z odprtostjo platforme in s sodelovanjem med proizvajalci.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version