Nov in dolgo pričakovan operacijski sistem iOS 9 – ameriškega tehnološkega podjetja Apple. inc – je tukaj. Zaradi njegovih dobrih specifikacij in značilnosti, bo vaš starejši iPhone ponovno zaživel. A posodobitve terjajo svoj davek. Višja resolucija zaslona in močnejše procesiranje zahtevajo veliko energije. Če te ni, je telefon neuporaben. Zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako varčevati z baterijo na telefonu, ki ga poganja iOS 9.

Izključitev programov

Apple je že na predhodni različici iOS vključil posebna orodja, s kateri smo lahko videli, katere aplikacije in ukazi so najbolj porabljali energijo. A pri Applu so šli še globlje! Zdaj se nam poleg deleža izpišejo tudi okvirne minute, koliko je posamezen program porabil. V tem primeru boste videli, kateri je najbolj “požrešen” in ga naslednjič ugasnili, ko se bo ikonca za baterijo obarvala rdeče.

Aktivacija funkcije “nižja poraba” (Low Power mode)

Pri Applu pravijo, da bodo starejši iPhoni (brez 6S/6S Plus) s prehodom na iOS 9 pridobili dodatno uro delovanja njihove baterije. Poleg tega pa z vključitvijo funkcije “Low Power Mode” (manjša poraba) lahko pridobimo kar tri ure dodatnega delovanja pametnega telefona. Torej, kaj žrtvujemo. Ko je funkcija enkrat vključena, se nam namizje ne bo osveževalo, izključili se bodo samodejni prenosi, obvestila za elektronsko pošto se nam ne bodo več prikazovala, prav tako pa bodo omejeni nekateri vizualni učinki. Če resnično potrebujemo svoj telefon za najnujnejše opravke – pomembni klici, sms – je to majhna cena, ki jo plačamo.

Lokacijska storitev (Location services)

Aplikacije, ki za svoje delovanje potrebujejo dostop do iPhonovega GPS, slovijo kot veliki porabniki baterije. Pojdite v nastavitve in izključite čim več teh programov.

Izključitev Bluetootha

Bluetooth je odlična funkcija za povezavo s prenosnimi bluetooth zvočniki, slušalkami, ostalimi mobilnimi napravami ali za prenašanje datotek. V osnovi ne porablja veliko energije, če ga za kratek čas uporabljamo za zgoraj omenjene zadeve. ko pa služi kot brezžični protokol, pa venomer išče ostale naprave, s katerimi se želi povezati. Zato ga vedno ugašajte, ko ga resnično ne potrebujete.

Omejite uporabo “widgetov”

Uporabite le tiste widgete, ki jih resnično potrebujete na vsakdanji ravni.

“Osvežitev” aplikacij (Background App Refresh)

Če je omenjena funkcija vključena, se nam vse aplikacije samodejno osvežujejo, tako, da so vseskozi posodobljene z najaktualejšimi podatki. To pa zahteva veliko energije. Poskusite ugasnite samodejno osvežitev tam, kjer je resnično ne potrebujete nujno.

Izključitev animacij

V nastavitvah lahko tudi izključite posebne animacijske učinke, kot sta povečava ikon ali paralaks učinek, ko prehajate med namizji. Takšne malenkosti vplivajo na porabo vaše baterije, zato jih lahko omejite in s tem poskrbite, da bo naprava delovala še dlje.

Kategorija Accessibility

V nastavitvah, podkategorija accessibility lahko operirate z nastavitvami zaslona. Da boste zmanjšali porabo baterije, omejite intenziteto barv, prosojnost ali pa iOS preklopite na črno-bel videz. Lahko pa tudi izključite vibriranje telefona in zvok ob prejetih obvestilih, klicih in sms-ih.

Samodejno posodabljanje

Od iOS 7 naprej je prisotna funkcija samodejnega posodabljanja vaših aplikacij, tako da so vedno v koraku z novostmi. To lahko izključite in si zagotovite manjšo porabo.

Znižajte svetlost zaslona

To je ena bolj učinkovitih nastavitev, saj so novi telefoni lahko zelo močno osvetljeni. To je slabo za baterijo in tudi za vaše oči. Svetlost je močna tudi pri 50 % osvetljenosti.

Ne uporabljati Live Photos

O Live Photos smo že pisali, ko je Apple priredil svojo tradicionalno jesensko tehnološko konferenco. Ti živi spomini – aktiviramo jih z novim 3 D touch – so super in zabavna funkcija, ki pa je hkrati tudi zelo zahtevna v smislu porabe baterije – sploh, če želimo katerega od njih nastaviti za ozadje namizja. Zato jih raje uporabimo takrat, ko resnično želimo kakšno fotografijo predstaviti drugim. Sprva se učinek uporabe Photos ne pozna, a če vse skupaj seštejemo, lahko imamo na koncu 1 % baterije, namesto 5 %. To pa je včasih ključnega pomena, ko se znajdemo v nevšečni situaciji.

Deaktiviranje 3D Toucha

Tudi 3D Touch je nova funkcija, ki uporabniku omogoča tri različne načine dotika svojega zaslona na dotik in je najnovejša pridobitev novih predstavnikov iPhonove družine – 6S in 6S Plus. Zato je nesmiselno, da vam svetujemo, da jo izključite. A če morate iztisniti zadnji miliamp baterije, je to vredno storiti. Tisti zadnji klic je lahko vaša rešilna bilka.

Kot omenjeno zgoraj, vam ne želimo govoriti, da izključite vse mobilne funkcije, ki so vam na voljo – sploh, ker ste jih plačali. A če se znajdete v nevšečni situaciji, kjer bi nujno potrebovali klic, vam ti napotki lahko olajšajo delo. Pa čim manj takšnih situacij.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here