Home Mr. Gizzmo poroča Nov varnostni sistem potrjevanja identitete pri spletnem plačilu

Nov varnostni sistem potrjevanja identitete pri spletnem plačilu

Podjetje MasterCard (MC) se je znašlo pred novimi izzivi. Želi namreč izboljšati varnost pri spletnih nakupih tako, da bo za vsak nakup optično prečitalo vaš obraz in tako zaključilo storitev. S tem bo rešena težava pozabljenih, ukradenih in prestreženih gesel, s katerimi zavarujemo naše račune in osebne podatke. V lanskem letu je bilo pri MC z gesli izvedenih več kot tri milijarde finančnih transakcij.

Z novo tehnologijo podjetje sledi Apple Pay – ta je v letu 2013 z identifikacijo prstnega odtisa sprožil revolucijo v spletnem bančništvu in trgovini. Ideja se je porajala tudi zaradi vsesplošne selfie evforije. V MC so razmišljali, da bo med nakupom laže slikati svoj obraz, kot pa se spomniti geselskih črk in številk. Povezali so se z največjimi visokotehnološkimi proizvajalci pametnih telefonov, kot so Apple, Samsung, Google, BlackBerry, Microsoft in z dvema bankama, ki pa sta za zdaj še neznani.

Kako bo delovalo?

Ko se bo spletna storitev približevala koncu, se bo na zaslonu pojavil oblaček z avtorizacijsko zahtevo. Lahko boste izbirali med prepoznavanjem prstnega odtisa – tu se boste dotaknili označenega dela na zaslonu telefona – ali obraza – pogledate v mobilnik in pomežiknete. Strokovnjaki menijo, da je mežikanje najboljši način za preprečitev zlorab, saj bi sicer lahko nepridipravi enostavno uporabili vašo že posneto fotografijo. Lahko ste brez skrbi, če mislite, da bo MC operiral s pridobljenimi slikovnimi podatki. Čar nove tehnologije je v tem, da se ne bo dalo rekonstruirati delov telesa. Prstni odtis se bo pretvoril v posebno kodo, ki bo vedno shranjena na vašem računalniku in telefonu. Optični čitalnik pa bo ustvaril nekakšen zemljevid ter obraz spremenil v binarni sistem enic in ničel. Tako dejanskega slikovnega materiala pravzaprav ne bo, vseeno pa bodo ti podatki zabeleženi na strežnikih MC, kar skrbi skeptike glede novega sistema.

Novost je trenutno še v povojih, varnostni sistem bodo preizkusili na 500 strankah. Prav tako pa že razvijajo tehnologijo za avtentikacijo vašega glasu in srčnega utripa.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version