Samo dober teden je minil, odkar je Facebook v Španiji in na Irskem poleg gumba »Všeč mi je« predstavil nove reakcije v obliki smeškov, a se že pojavljajo prvi dvomi glede njihove uporabe.

Očitno je, zakaj se Zuckerbergu gumb »Ni mi všeč« ne zdi dobra ideja, saj pri Facebooku ne želijo dodatno vzpodbujati nestrpnosti in sovraštva. Prav zato so se prikupni smeški zdeli dober nadomestek, ki ljudem poleg všečkanja in komentiranja vseeno ponudi več možnosti za odzivanje na objave.

Ideja je dobra – s pomočjo bolj natančnih odzivov ljudem na zidu ponuditi bolj relevantno vsebino. A tu se zadeva zaplete, saj je glede na človeško naravo očitno, da bodo novi smeški velikokrat uporabljeni tudi sarkastično. Tako se bo verjetno dogajalo (oz. se že dogaja), da se bo našel nekdo, ki bo želel izstopati ali biti duhovit in bo izbral katerega izmed odzivov, ki za objavo niso najbolj smiselni, kot npr. jezen odziv na člavek o kavi spodaj.

Od tu je samo majhen korak do žalostnih odzivov na sicer vesele slike hišnih ljubljenčkov ali otrok, pa do sarkastičnega izražanja navdušenja ob pisanju o težavah. Potem pa obstaja seveda še najbolj problematičen, jezen odziv. Jasno je, zakaj so se pri Facebooku odločili vključiti tudi ta gumb. Objavlja se namreč ogromno zgodb, ki govorijo o nepravičnosti, za katero je ogorčenje oz. jeza ustrezno čustvo. A kljub temu nam kmalu lahko postane jasno, da zna biti ta odziv le kratek korak stran od spletnega ustrahovanja. Kaj se bo zgodilo, ko bo bivši partner prvič uporabil jezen odziv na objavi o novi ljubezni? Kdaj bo mogoče reči, da je uporabljanje jeznih odzivov v resnici lahko tudi grožnja?

A ponujanje prevelike izbire ljudem ima lahko prav nasproten učinek – če je možnosti preveč, enostavno ne bodo izbrali nobene. Novih odzivov se bo potrebno navaditi, saj zaenkrat njihova uporaba ljudem še ni domača. Odpira se tudi novo vprašanje – ali res lahko svoje misli in čustva o resnično pomembnih zadevah, kot je npr. begunska kriza, strnemo in banaliziramo z enim okroglim, rumenim smeškom s solzico v očeh? Če nam je resnično mar za problem, ali si ne zasluži vsaj nekaj naših besed, s katerimi lahko zares izrazimo svoje mnenje?

Ko bo Facebook uporabo odzivov ponudil vsem, bomo natančneje videli, kaj bo njihov prihod uporabnikom zares prinesel, do takrat pa bomo za izražanje različnih čustev še vedno morali pisati dobre stare komentarje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here