Si že odločen/a, da bo novi telefon tvoj? Ne pozabi na ovitek za iPhone 7!

Končno smo jo dočakali – ob 19. uri se je pričela konferenca podjetja Apple, začela pa se je nadvse duhovito, saj se je Tim Cook na dogodek pripeljal z Jamesom Cordonom, ki je znan po svojih posnetkih s slavnimi osebnostmi, kjer v avtomobilu pojejo karaoke, Timu pa se je v avtu ob prepevanju pridružil še pevec Pharell.

Obiskovalce v dvorani je že takoj na začetku navdušila novica, da v Apple Store prihaja – verjeli ali ne – Super Mario! Ta majhen sladkorček bo razveselil mnoge nostalgične duše, novica pa je požela val odobravanja.

A glavno dejanje dogodka je bila – tako kot vsako leto septembra – že tradicionalna predstavitev najbolj težko pričakovane novosti iz sveta mobilne telefonije: novega telefona iPhone 7.

Po številnih govoricah končno poznamo resnico. Za tiste najbolj neučakane – da, iPhone 7 zares nima več 3.5 mm priključka za slušalke, namesto tega pa bodo kupci poleg telefona prejeli lightning slušalke in razdelilec, ki bo omogočal transformacijo in kompatibilno uporabo katerihkoli slušalk. Le kaj bi o tem menil Steve Jobs? A začnimo najprej na začetku.

2 > 3 ?

Vprašanje, ki se je večkrat porajalo ob številnih različnih informacijah, je končno dobilo odgovor – Apple je predstavil le dva nova telefona, in ne treh, kot so mnogi sprva predvidevali. Manj je vsekakor več, in pri Applu se držijo preverjenega recepta z manjšim (4.7 inčnim) in večjim (5.5-inčnim) telefonom istih dimenzij kot serija 6/S/Plus. iPhone 7 Pro tako ne bo ugledal luči sveta.

Zunanji izgled

Že od majhnega nas učijo, da je notranja lepota najpomembnejša, iPhone pa nas znova in znova navdušuje z notranjimi zmogljivostmi in izjemnim videzom. Po zunanjosti se novi iPhone 7 od predhodnika sicer res ne razlikuje preveč drastično, a nekaj manjših razlik v izgledu lahko vseeno opazimo. Kovinsko ohišje, LCD zaslon in steklena sprednja stran še vedno ostajajo, so pa žrtvovali 3.5mm priključek za slušalke. Govorice glede odstranitve so se sicer začele že leta 2014, letos pa se je pojavila celo peticija, ki je to želela preprečiti. A zdaj je uradno: Apple se na pritožbe ni oziral in iPhone je zares dobil lightning slušalke, in s tem se bo treba čimprej sprijazniti.

Manjše preobrazbe je bil deležen tudi okrogli gumb »Home«, ki se ga zdaj ne da več klikniti, namesto tega se odziva na moč pritiska s funkcijo »Force touch«, poleg tega pa je gumb v isti liniji s preostankom zaslona in ni več malenkost ugreznjen.

Na zadnji lahko opazimo dve večji razliki – spremenjene so linije antene, ki zdaj ne prečka več zadnje stranice, ampak namesto tega teče vzdolž celotnega roba. Preobrazbo pa je prejela tudi kamera, a žal njene največje pomanjkljivosti še vedno niso odpravili; rob leče je še vedno izbočen in rahlo kazi sicer dovršeno gladko zadnjo stranico telefona. Še večjo razliko je seveda moč opaziti na telefonu iPhone 7 Plus, ki ima zdaj dualno kamero in posledično še večji rob. A temu se ob tako tankem telefonu očitno (zaenkrat) ne da izogniti.

Nazadnje pa so prenovili tudi barve, saj so se letos odpovedali temno sivi barvi “Space Grey”, tej seriji pa se bosta tako poleg srebrne, zlate in rose gold barve letos pridružila še dva odtenka zamolklo črne barve – mat verzija s črnim logom “Black” ter verzija s finišem visokega sijaja in srebrnim jabolkom, ki so jo poimenovali “Jet Black”.

Kaj se skriva pod pokrovom?

A bodimo realni – kljub čudovitemu izgledu nas iPhone že od leta 2007 navdušuje predvsem s svojo zmogljivostjo. Znova in znova nas Apple uspe presenetiti z vrhunsko tehnološko dovršenostjo in izjemnimi funkcijami, in tudi tokrat ni bilo drugače. Poglejmo, kaj nas najbolj impresionira letos.

Fotografija v sodobnem svetu dobiva vedno večji pomen, tega pa so se zavedali tudi ob oblikovanju novega iPhona. Manjša različica ima še vedno zmogljivo kamero s 6-delno lečo z 12 MP in še večjimi senzorji za 50% učinkovitejše sprejemanje svetlobe in novim QUAD LED flashem, izboljšali pa so tudi sprednjo kamero, ki lahko s 7 MP snema še ostrejše in boljše selfije. Za fotografske navdušence pa bo impresiven telefon iPhone 7 Plus, saj bo zaradi svoje dvojne kamere lahko ujel še bolj ostre fotografije tudi ob slabši svetlobi, poleg tega pa bo omogočal tudi izjemne fotografije, kakršne je bilo doslej mogoče posneti le z DSLR kamero.

Za vrhunski zvok bodo zdaj skrbeli stereo zvočniki, po mnogih letih prigovarjanja pa so končno opustili tudi najmanjšo verzijo pomnilnika. Osnovni model se zdaj začne z 32 GB, prvič pa je na voljo celo model z 256 GB. Nov in še hitrejši 4-jedrni procesor A10 Fusion bo z 2.4GHZ skrbel, da bo telefon med uporabo deloval izjemno hitro in popolnoma brezhibno, za kar bo še vedno zadostovalo 2 GB RAM-a.

Končno se je Apple postavil ob bok tudi velikemu Samsungu, saj je iPhone 7 končno popolnoma vodoodporen ter dovoljuje potopitev telefona do 1 metra globine za 30 min.

Tudi baterija je dobila majhno, a opazno izboljšanje, saj ima skoraj 15% večjo kapaciteto od prejšnje ter s 1960 mAh skupaj z varčnejšim procesorjem A10 zagotavlja še učinkovitejše delovanje, vsi pa se strinjamo, da baterije ni nikoli dovolj.

Lastnosti
Operacijski sistemiOS 10
ProcesorA10 Fusion
ZasloniPhone 7: 4.7-inčni LCD Retina HD zaslon z resolucijo 750 x 1334 pixels (~326 ppi)
iPhone 7 Plus: 5.5-inčni LCD HD Retina zaslon z resolucijo 1080 x 1920 pixels (~401 ppi)
RAM2GB
Pomnilnik32 / 128 / 256 GB
KameraiPhone 7: 12 MP zadnja kamera / 7 MP sprednja kamera
12 MP kamera (široki ter telefoto objektiv)
BaterijaDo 2h daljša življenjska doba kot pri 6s
VelikostiPhone 7: 138.3 x 67.1 x 7.1 mm
iPhone 7 Plus: 158.2 x 77.9 x 7.3 mm
TežaiPhone 7: 138 g
iPhone 7 Plus: 188 g

Prednaročila v tujini se pričnejo že čez 2 dni, 9. septembra, uradni izid v trgovinah pa bo 16. septembra. V Sloveniji bo na voljo že konec septembra ali v začetku oktobra, cena pa bo 649$ za iPhone 7 in 749$ za iPhone 7 Plus.

Kakšno je tvoje mnenje o novem telefonu? Če razmišljaš o nakupu, ne pozabi na zaščito!
Ovitki za iPhone 7 || Ovitki za iPhone 7 Plus

iPhone pa seveda ni bil edina zanimiva predstavitev, ki se je zgodila na konferenci. Predstavili so tudi nov operacijski sistem iOS 10, posodobitve pri uri Apple Watch in Apple Music, novosti glede tablice iPad in prenosnika Macbook pa bodo morale očitno še malenkost počakati.

|December 2015| Vsako leto ista zgodba – po 12 mesecih ugibanja o tem, kako bo izgledal novi iPhone, se že nekaj dni po izidu novega modela vse skupaj začne znova. iPhone 6s je na trgu šele kratek čas, do predstavitve iPhona 7 pa nas loči še skoraj celo leto, a novih govoric o njegovem izgledu se pojavlja že nešteto. Najbolj glasna med njimi je trenutno ta, da želijo novega iPhona še stanjšati. Toda za kakšno ceno? Na ta račun naj bi novi telefon ostal brez 3.5mm priključka za slušalke, saj je ta naenkrat postal preširok, s tem pa naj bi pri Applu prihranili dodaten milimeter debeline in se tako s 7.1mm spustili na približno 6mm.

Uporabniki bi tako morali namesto klasičnih slušalk uporabljati bluetooth slušalke ali pa poseben lightning priključek, ki bo slušalke priklopil v isti vhod, ki se sicer uporablja za polnjenje. Po srečnem naključju je Apple med drugim tudi lastnik znamke slušalk Beats, ki lahko verjetno pričakuje znaten poskok v popularnosti kot nova obvezna oprema, če se bo Apple res odrekel temu univerzalnemu priključku za slušalke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here