Da, prav ste prebrali, to ni več znanstvena fantastika. Amazon je prejšnje leto ob naznanitvi začetka dostavljanja paketov z avtomatiziranimi droni oz. kvadrokopterji dvignil ogromno prahu. Kako za vraga je to sploh mogoče in kako lahko zares deluje? Nas čaka “zračna apokalipsa” dronov, ki bodo preplavili modro nebo? Kako se bodo umikali visokim oviram in dostavljali na težje dostopna mesta?

Brez skrbi. Ponosno predstavljamo hiper-ekspresno 30-minutno dostavo z “droni”, ki je po več kot enem letu številnih testov in izboljšav končno tudi v Sloveniji – premierno pri spletni trgovini gizzmo.si!

Želiš med prvimi preizkusiti dostavo z droni? Mr. Gizzmo ti samo danes to opcijo ponuja po izjemni ceni! Te zanima kako do svojih naročenih artiklov prideš hitreje preden rečeš “keks”? PREVERI TUKAJ

Način dostavljanja prihodnosti je torej med prvimi v Evropi možno preizkusiti na naših tleh, oz. bolje rečeno zraku. Za najhitrejšo dostavo, ki ne bo trajala več kot pol ure od trenutka oddanega naročila, bodo poskrbele avtomatizirane leteče naprave, širše znane kot droni oz. v kvadrokopterji. Dostava z droni bo znatno izboljšala uporabniško izkušnjo in samo dostavo paketov, hkrati pa seveda občutno zmanjšala “čakalno dobo” in kakršnekoli težave, ki se pojavljajo ob klasičnih načinih dostave.

In zakaj so naši droni, ki smo jih poimenovali kar “paketokopterji”, tako posebni?

Dosežejo lahko višino 50 metrov (višje tudi ne smejo, zaradi varnosti in omejitev v mednarodnem zračnem prostoru) in letijo s hitrostjo do 64 km/h. Droni so zmožni preleteti za svojo velikost kar spoštljivo razdaljo, saj brez polnjenja zdržijo tudi do 50 minut in tako lahko dostavljajo v radiu okoli 12-15 km. Odločili smo se, da tovrsten način dostave preizkusimo v naši osrednje-slovenski regiji (Ljubljana z okolico), kjer smo postavili 2 bazi, iz katerih bodo droni lahko vzletali in pristajali. Kot je razvidno na spodnjem zemljevidu, kjer si lahko pogledate doseg paketokopterjev, se moramo v izogib težavam v širokem radiu izogniti letališču Jožeta Pučnika, hkrati pa smo skupaj s partnerji pri projektu in mestno občino Ljubljana določili mesta, kjer zaradi motenja javnega reda in miru ali onemogočene popolne varnosti dostava preprosto ni možna (ob naročilu vas bo sistem pri vnosu ulice in hišne številke v tem primeru opozoril, da za vašo lokacijo drone dostava ni mogoča).

Trenutno območje dostavljanja

Kaj je drone?

Droni so težki približno 5 kg in lahko prenašajo pakete s težo do 1.2 kg, torej so zmožni dostaviti 98% oddanih naročil (v primeru pretežke vsebine samega paketa, ste o tem takoj obveščeni), saj le ta zaradi narave artiklov v ponudbi spletne trgovine gizzmo.si le redko presegajo 1 kg.

“Zahvaljujoč novi avtopilotski funkciji so leti novih in izboljšanih dronov 2.0, ki jih je za potrebe dostavljanja razvil nemški gigant DHL, popolnoma avtomatizirani celo med vzletanjem in pristajanjem,” pravi Mitja Glasenčnik, vodja logistike pri gizzmo.si, a dodaja, “da bo nad njimi vseeno vedno bedela ekipa t.i. zunanjih pilotov, ki bodo nadzirali, da vse poteka brez težav.”

Ob oddanem naročilu (možno samo predhodno plačilo s kartico/paypalom) instantno dobite potrditveni mail in sms sporočilo, ki jima v nekaj minutah sledi nadaljne obvestilo o vzletu paketopokterja. V obvestilu bo na voljo tudi povezava do GPS omrežja, na katerem vidite njegovo pot in čas prihoda na cilj. Seveda je praktično obvezno, da ste ob trenutku prihoda doma oz. na lokaciji, kamor ste paket naročili – tudi to je seveda ena izmed številnih prednosti, saj niste omejeni na dostavo na dom ali v službo. Na cilju bo paketomat s pametno funkcijo in vgrajeno kamero sam izbral najprimernejšo točko pristanka ter vas o tem tudi obvestil s poslano sliko. Vsa sporočila oz. obvestila so seveda avtomatizirana in brezplačna.

paketokopter

Da bo s paketi ob dostavi resnično vse v najlepšem redu, bo poskrbela posebna ultra lahka in vodoodporna embalaža. Tudi sicer je varnost dostave, samega leta in okolice seveda prva prioriteta. Dronom bi lahko rekli “pametni droni”, saj imajo vgrajeno “zaznaj in se izogni” tehnologijo, s katero lahko varno manevrirajo tudi med višjimi stavbami in drevesi. G. Glasenčnik nam je potrdil, da”če ne bi bili trdno prepričani v popolno varnost takšnega načina dostavljanja, se zagotovo ne bi odločili za tako drzen korak”.

Pripravili smo tudi video enega izmed vzletov, ki smo ga posneli pred nekaj tedni med samim testiranjem.

Se že sprašuješ kako lahko med prvimi preizkusiš edinstven način dostavljanja najljubših gadgetov in dodatne opreme za mobilne naprave? To lahko storite v dveh preprostih korakih in po neverjetno znižani ceni, ki bo veljala SAMO DANES – preberi kratka navodila.

Zelo bomo veseli tudi vsakršnega dodatnega vprašanja ali povratne informacije o zadovoljstvu/nezadovoljstvu, zato nam pusti sporočilo na FB ali pošljite mail na [email protected].

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here