Home Android Samsung Galaxy Note 20 zdaj še uradno predstavljen

Samsung Galaxy Note 20 zdaj še uradno predstavljen

Samsung Galaxy Note 20 je končno doživel uradno predstavitev. Samsung je svoj drugi Galaxy Unpacked 2020 dogodek prvič v zgodovini izvedel preko spleta in se prilagodil “naslednji normalnosti,” kot je trenutno pandemično stanje korona virusa oznanil predsednik in vodja oddelka za poslovne mobilne komunikacije pri Samsung Electronics, TM Roh.

Njegovo prepričanje je, da ima v tem novem obdobju tehnologija – zlasti mobilna tehnologija – ključno vlogo. Kot voditelji tehnološke industrije imajo zato posebno odgovornost – in zdaj resnično občutek nujnosti -, da pomagajo družbi stopiti korak naprej. Ponuditi želijo nove načine komunikacije, nove načine dela in nove načine povezovanja.

Ali jim je to uspelo doseči z novim Samsung Galaxy Note 20 pa po prebranem presodite kar sami.

Glavni fokus dogodka je bil na predstaviti nove generacije Samsung Galaxy Note-a

Letos so prav tako kot pri lanskih modelih napovedali prihod dveh modelov: Galaxy Note 20 in njegove premium verzije Galaxy Note 20 Ultra. Obe verziji vključujeta glavno stvar, ki razlikuje linijo Note od ostalih – pisala S Pen, vendar se nova Note-a med seboj razlikujeta bolj, kot smo pričakovali.

Samsung se trudi, da bi v svoji premium različici Samsung Galaxy Note 20 Ultra predstavil kar najboljše specifikacije. To dejstvo pa osnovnemu modelu očitno omogoča, da preskoči nekaj boljših funkcij.

Samsung Galaxy Note 20 ALI Note 20 Ultra

Različici Galaxy Note 20 (Vir: Pocket-lint, 2020).

Galaxy Note 20 nima pomembnih funkcij, kot so zaslon z visoko hitrostjo osveževanja, razširitev pomnilnika microSD in zoom objektiv s periskopom. Kljub pomanjkljivostim v primerjavi s svojo boljšo različico pa še ne pomeni, da nudi tudi temu primerno nižjo ceno. Za model s 128 GB pomnilnika in 8 GB RAM-a bo potrebno odšteti kar 999,99$.

Po drugi strani ima Galaxy Note 20 Ultra vse, kar Samsung zna dati na telefon (razen zložljivega zaslona, ki ga ima njihova Fold linija) in ceno, ki se ujema s temi specifikacijami: 1.299,99$ za model s  128 GB pomnilnikom, 12 GB RAM-a in 1449,99$ za večji pomnilnik s 512 GB.

Specifikacije Note 20 in Note 20 Ultra (Vir: AndroidPolice, 2020)

Razlika med zaslonoma

Medtem ko je pričakovana razlika v velikosti, je velika razlika tudi v tehnologiji. Note 20 Ultra navdušuje s 6,9-palčnim AMOLED zaslonom s hitrostjo osveževanja 120Hz in ločljivostjo Quad HD +. Boljše kot to skorajda ne gre, kaj praviš?

Zaslon Note 20 ima enak zaslon kot Note 10 Lite. To je 6,7-palčni AMOLED Full HD + s hitrostjo osveževanja 60 Hz. Pogreša pa Samsungov prepoznavni ukrivljen rob, kar ni nujno slabost, v kolikor na to gledamo z vidika zaščite zaslona.

Gre za precej veliko razliko, čeprav jim nižje resolucije ali hitrosti osveževanja številni ne zamerijo. Pomembno je, da še vedno ponuja funkcije S Pen pisala na dovolj velikem zaslonu, kar je tudi glavna značilnost Note-a.

Samsung uporablja tudi povsem novo različico stekla Gorilla Glass, ki naj bi bila bolj odporna na praske. Kljub temu, da imata modela najodpornejše steklo predlagamo tudi uporabo zaščitnega stekla. Dodatna zaščita nikoli ni odveč kajne? Poglej ponudbo dodatkov za Samsung Galaxy Note 20 in Note 20 Ultra in se izogni nepotrebnim stroškom serviserja.

Primerjava med zaslonoma (Vir: The Verge, 2020).

Kaj ponujajo kamere

Če ste ljubitelj Samsunga, bodo kamere v teh napravah videti znane. Na prvi pogled so podobne S20 in S20 Ultra, čeprav je 48-megapixel povečava S20 Ultra povečana za 12-megapixlov in vam zdaj daje 50-kratni zoom.

Nič manj zavidljiva pa ni kamera na Note 20. Ima sistem, zelo podoben Galaxyju S20, z 12-megapixel glavnim senzorjem z velikimi pixli. Ponuja tudi zoom, vendar le 30X digitalnega – kar je 3x optično. Uporablja 64-megapixel senzor, ki omogoča snemanje 8K videoposnetkov (tako kot pri S20), medtem ko Ultra uporablja senzor z 108-megapixel senzor za 8K.

Oba telefona ponujata tudi enako ultra široko kamero. Prav tako oba vključujeta isto sprednjo 10-megapixel selfie kamero.

To je torej področje, na katerem Samsung pri Note 20 ne dela večjih kompromisov. Vsekakor je po pričakovanjih nekoliko slabši od svoje premium različice, kar pa še zdaleč ne pomeni, da je kamera slaba. Veliko bo odvisno od tega, kaj se bo skrivalo pod objektivom in pričakujemo, da bosta v tem pogledu oba modela enaka.

Prikaz kamer na novih modelih Note 20 (Vir: The Verge, 2020).

Strojna oprema

Podobnost med novima modeloma je vidna tudi na tem področju. Oba poganjata bodisi Qualcomm Snapdragon 865 Plus bodisi Exynos 990, odvisno od države, kot smo že vajeni pri Samsungu.

Note 20 Ultra prihaja z 8 GB RAM-a v modelu LTE in 12 GB RAM-a v modelu 5G, Note 20 pa z 8 GB pri obeh, kar še poveča razliko v pozicioniranju med modeloma. Glede na LTE ali 5G pa se razlikujejo tudi možnosti pomnilnika. Samo Note 20 Ultra ponuja podporo microSD za razširitev pomnilnika.

Poglejmo si še baterijo. Note 20 Ultra ima zmogljivost 4500mAh, medtem ko ima Note 20 zmogljivost 4300mAh. Osnovni model pridobi torej boljšo vzdržljivost kot Ultra zaradi manjših zahtev, ki jih ima strojna oprema na baterijo.

Nova modela Note-a (Vir: AndroidAuthority, 2020).

Velike spremembe v dizajnu

Nikoli ni bilo toliko napisanega o dizajnu dveh telefonov iz iste družine. Samsung je pogosto ponujal skoraj enak dizajn med običajnimi in plus modeli. To se je spremenilo z uvedbo S20 Ultra. Tudi tokrat se Note 20 Ultra razlikuje od običajnega Note 20. Note 20 Ultra ima sploščene robove in kvadratne kote, medtem ko ima Note 20 mehkejše ukrivljene vogale.

Z Note 20 so se odmaknili tudi od običajnega steklenega hrbtnega dela. Za osvežitev novega modela so uporabili plastičen hrbtni del – ali “glasstičen”, kot ga poimenuje Samsung. Zaradi spremembe je Note 20 pozicioniran precej drugače kot njegova premium različica Note 20 Ultra.

Note 20 ima tudi nov finiš – Mystic. Gre za posebno teksturo na steklu s katero se želijo izogniti vidnosti prstnih odtisov oziroma jih kar se da dobro prikriti.

Oba modela sta na voljo v barvi Mystic Bronze. Mystic Green in Mystic Gray  sta na voljo za Note 20. V kolikor pa ste ljubitelji klasične elegance pridete z Mystic Black in Mystic White na svoj račun pri Note 20 Ultra .

Barvna paleta novega Note 20 in Note 20 Ultra (Vir: Samsung, 2020).

Link do Windows-a in DeX funkcije

Telefona sta usmerjena v uporabnike, ki iščejo večjo produktivnost in ponujata nekaj velikih nadgradenj na tem področju. Prva je integracija povezave z Windows, ki omogoča dostop do mobilnih aplikacij v računalniku z operacijskim sistemom Windows 10.

To naj bi olajšalo pošiljanje sporočil, klicanje, sinhroniziranje fotografij in več z najboljših prenosnikov in namiznih računalnikov. Samsung pravi, da bo povezava do Windows na koncu omogočila, da na računalniku naenkrat zaženete do 6 mobilnih aplikacij.

Multitaskerji bodo cenili tudi izboljšano izkušnjo DeX, ki je zdaj popolnoma brezžična, namesto da za povezovanje z monitorjem potrebujete kabel. Zdaj lahko vse, kar je na zaslonu Galaxy Note 20 Ultra, prenašate na združljiv pametni televizor, vendar mora kljub temu podpirati Miracast.

Kaj praviš, so z novo generacijo Note-a dosegli tvoja pričakovanja?

Viri: 

  1. Bohn, D. (2020, 5. avgust). The Galaxy Note 20 Ultra is Samsung’s new spec King
  2. Spoonauer, M. (2020, 5. avgust). Samsung Galaxy Note 20 Ultra preview: Meet the ultimate big-screen phone
  3. Hall, C. (2020, 5. avgust). Samsung Galaxy Note 20 Ultra vs Galaxy Note 20: What’s the difference?
  4. TM Roh, (2020, 20. julij). Steering the Mobile Industry through the Next Normal

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version