Home Na testu Samsung Galaxy S6

[TEST] Samsung Galaxy S6

Uvod

Minilo je približno leto dni, odkar sem si nazadnje lastil Samsung Galaxy S5, kar pomeni, da je čas za testiranje letošnje različice Serije S. Sprememb je v letošnji različici glede na prejšnjo zelo veliko, a na žalost niso vse pozitivne. Mislim, da mi podjetja Samsung ni treba posebej predstavljati, saj je najbolj razširjena znamka med uporabniki pametnih telefonov. To, da je Samsung v samem vrhu med vsemi proizvajalci ni nobeno naključje, a se moramo zavedati, da najbolje prodajane stvari niso vedno najboljše. Po mojem mnenju si največ zaslug za uspešno prodajo zasluži prav marketinški oddelek Samsunga, ki za razliko od ostalih proizvajalcev dejansko kvalitetno in obsežno oglašuje svoj mobilni oddelek (predvsem S in Note linijo, čeprav sem v tujini opazil tudi veliko reklam za A linijo). Je pa res, da je za oglaševanje, ki ga izvaja Samsung, potrebno ogromno denarja, kar pa ga drugi žal ne morejo »žrtvovati« za oglaševanje.

Moram priznati, da je Samsung po dolgem času tudi mene uspel navdušiti z S linijo, vendar je to navdušenje z uporabo dokaj hitro začelo pojenjati. Pa ne zato, ker bi imel S6 kakšno napako, ki bi me odvrnila od uporabe, ampak preprosto nisem imel tistega veselega občutka uporabe, kot sem to imel pri LG G3 ali Note 4.

Videz in izdelava

Zgleda, da so korejskemu gigantu zbadljivke na račun »plastik-fantastik« telefonov dokončno prišle do živega, saj pri S6 in S6 edge ni opaziti niti otipati karkoli plastičnega. Na papirju se to sliši odlično in tudi v praksi izgleda telefon super in se takoj opazi, da gre za telefon višjega kakovostnega in cenovnega razreda, česar pri prejšnjih iteracijah S serije nismo mogli reči.
Kot so rekli že mnogi, je Samsung mnogo inspiracij za fizični izgled črpal iz iPhona, kar ni nič slabega, kvečjemu bolje za nas potrošnike, da lahko uživamo v odličnem dizajnu in programski opremi po naši izbiri. Podobnost je najbolj očitna, ko pogledamo spodnji rob, kjer se nahajajo zvočnik, mikrofon, micro-usb vhod in vhod za slušalke.
Steklen »hrbet« res izgleda dobro, tudi na otip deluje premium. Problem se pojavi pri dejanski uporabi, ko se zelo hitro poznajo prstni odtisi in so zelo očitni. Mogoče sem preveč občutljiv, ampak preprosto nikoli nisem bil pristaš mastnih in umazanih ekranov, sedaj pa sem bil primoran večkrat dnevno obrisati tudi hrbtno stran. Omenjen problem je izjemno subjektiven in morda nekoga sploh ne moti.
Veliko dvignjenih obrvi je požela tudi izbočena kamera, katere tudi sam nisem oboževalec, ampak me v vsakdanu sploh ni motila. Dejstvo, da sem na izbočeno kamero pomislil šele ob pisanju testa priča o tem, da boste na to lastnost kmalu pozabili (ali pač ne, odvisno od osebne preference).
Čitalec prstnih odtisov je končno uporaben in presenetljivo dobro deluje. Delovanje prstnega odtisa je praktično identično tistemu, ki ga v svojih telefonih že nekaj časa uporablja Apple. Nič več drsenja prsta po tipki za “domov” (“home button”), sedaj je potreben samo pritisk. “Home” tipka ima sedaj še dodatno lastnost, in sicer se ob dvakratnem hitrem pritisku sproži kamera. In moram priznati, da je odpiranje kamere na ta način zmeraj konsistentno hitro, ne glede na to, kaj trenutno počnete na telefonu, je ta funkcija zmeraj dostopna (tudi ob zaklenjenem telefonu).
Pohvaliti moram tudi meni osebno najboljše tipke za spreminjanje glasnosti na katerem koli Android telefonu. Predvsem z vidika kvalitete in odziva sta tipki razred zase.
Kot sem omenil že v uvodu, sta S6 in S6 Edge tri korake naprej od prejšnje generacije S linije. Na žalost pa je Samsung naredil tudi dva koraka nazaj. S linija je namenjena drugačnemu trgu kot je bilo to z S5, kar so dali jasno vedeti. Nimamo več povečane odpornosti na vodo in prah, nimamo več reže za sd kartice in nenazadnje tudi baterija ni več odstranljiva.

Specifikacije

• procesor: Exynos 7420, 8-jedrni (4 × 1,5 GHz Cortex A53 in 4 × 2,1 GHz Cortex A57)
• grafični procesor: Mali T760
• delovni pomnilnik: 3 GB
• notranji pomnilnik: 32, 64 ali 128 GB
• razširitev pomnilnika: ni možna
• zaslon: 12,954 cm (5,1«), 1440 × 2560 slikovnih točk, 577 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
• glavna kamera: 16 MP
• sprednja kamera: 5 MP, 1080p pri 30 sličicah na sekundo
• snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 60 sličicami na sekundo, 720p s 120 sličicami na sekundo, HDR-video
• povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave – mobile hotspot), Bluetooth 4.1, Micro USB
• ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, čitalec prstnih odtisov, senzor srčnega utripa, senzor nasičenosti krvi s kisikom
• baterija: Li-Ion 2550 mAh
• operacijski sistem: Android 5.0.2 Lollipop
• dimenzije: 143,4 mm (v) × 70,5 mm (š) × 6,8 mm (d)
• masa: 138 g
• tip SIM-kartice: Nano SIM

Programska oprema

V prejšnjih letih so Samsungu poleg izdelave »plastik-fantastik« telefonov očitali tudi uporabnikom neprijazno natrpan uporabniški vmesnik imenovan TouchWiz in zato so se odločili, da se bodo tudi na tem področju izboljšali. V času testiranja je S6 poganjal Android Lollipop in sicer verzijo 5.0.2.

Veliko funkcionalnosti in dodatno prednameščenih aplikacij velikanu ne bi očital nihče, če le-te ne bi imele negativnega učinka na hitrost in odzivnost delovanja sistema.
S6 je prvi Samsungov telefon, pri katerem so se odločili za nekakšen modularen pristop k integraciji funkcionalnosti. To pomeni, da ne boste imeli vseh možnih funkcionalnosti na voljo za uporabo ob prvem zagonu telefona, ampak jih boste morali naknadno nadomestiti (recimo dodatne funkcionalnosti pri slikanju itd.). Glede na S5 je definitivno bolj odziven, vendar nič kaj bolj kot je bil to tudi Note 4. Ob istih pogojih sem testiral delovanje in odzivnosti Note 4 in S6 in ni bilo nobene razlike. Predalnik z aplikacijami se je na Note 4 celo hitreje in bolj gladko odpiral (lahko da je učinek animacije).
Kljub temu, da spremembe v programski opremi niso pripomogle k čudežni hitrosti delovanja (v primerjavi Note 4), so vizualno še bolj izpilili uporabniški vmesnik. Še vedno imam raje neokrnjeno verzijo Androida, ki ga Google implementira v svojo Nexus linijo, vendar Samsung ni več gluh in slep na pripombe in se po več letih končno prilagaja standardom. Rezultati so vidni v kar nekaj predelih vmesnika, kjer ni več depresivno črne barve. Kot že na Note 4 se tudi tukaj zopet pojavi prenovljena aplikacija za klicanje in sms-e.
Opazil sem tudi, da je Samsung začel dodajati sence v gradnike (»widgete«), ki mi ravno niso najbolj všeč. Na splošno pa se TouchWiz hitro izboljšuje in upam, da jim kmalu uspe najti ravnovesje med številom funkcionalnosti in preprosto uporabo, kajti menim, da še nismo tam.

Multimedija

5,1 palčni zaslon bo marsikateremu uporabniku ravno pravšnje razmerje med udobnim gledanjem in praktičnostjo telefona. Sam pri gledanju vsebin vedno v plus štejem to, da je ekran čim večji, še posebej, če gledate filme ali serije kar preko telefona. Super AMOLED zaslon ima živahne barve, včasih celo preveč, sicer si pa lahko barve zaslona izberete v samih nastavitvah.

Gledanje video vsebine je užitek, prav tako branje teksta, saj je ekran s 577 ppi ( 1440 x 2560) enkraten za pregledovanje še tako majhnega teksta. Brez dvoma lahko rečem, da je to trenutno najboljši ekran na trgu, pa čeprav sem to rekel že za Note 4.

Zvok je malo nad povprečjem, vendar še zmeraj ni v samem vrhu. V primerjavi z S5 je izboljšava že samo pozicioniranje zvočnikov, ker sedaj zvoka ne zadušimo, če telefon postavimo na površino. Se nam pa lahko zgodi, da zvok zadušimo, kadar telefon držimo v vodoravnem položaju (recimo med igranjem iger).

Kot omenim v vsakem svojem testu, se v igranje iger nisem kaj dosti spuščal, ker je pač nesmiselno. Exynos 7420 procesor, grafično vezje Mali-T760MP8 in 3 GB RAM pomnilnika bodo poskrbeli za nemoteno igranje ali poganjanje vsake aplikacije brez kakršnih težav. Poleg vseh vrhunskih delov vgrajenih v S6 pa je pomembno omeniti, da se pomnilnika ne da razširiti z SD kartico, kar bo za mnoge razočaranje. Po drugi strani pa naj bi bila prednost glede odzivnosti delovanja zaradi neuporabe SD kartice (jaz spremembe v hitrosti v primerjavi z Note 4 nisem opazil).

Ekran je na sončni svetlobi dobro viden – bolje kot pri G3, Note 4 ali Nexus 5 – predvsem po zaslugi visoke svetilnosti ekrana. No tukaj pa imamo tudi slabo stran in to je baterija.

Baterija

Pri bateriji pa začnemo čutiti posledice zaslona s tako velikim številom točk. Vzdržljivost baterije na Samsungu S6 me popelje približno 3 leta nazaj, ko sem si lastil Htc One X. V najboljšem primeru sem v enem dnevu imel 3 ure in približno 20 minut prižganega zaslona (v najboljšem primeru).

Kadar sem telefon brez polnjenja uporabljal 2 dni, se pravi več kot 48 ur v stanju pripravljenosti, je S6 zdržal s prižganim zaslonom skromni 2 uri.
Za primerjavo naj povem, da mi je baterija na Xperii Z3 Compact ob istih pogojih zdržala 2-3x dlje, brez pretiravanja. Tukaj moramo omeniti tudi, da ima S6 štirikrat več točk (pikslov) kot Z3 compact. Meni osebno baterije ni nikoli zmanjkalo ob nepravem času, vendar je to odvisno od vsakega posameznika. Definitivno je baterija ena najšibkejših točk letošnje S serije.

Kamera

Mislim, da je kamera najboljša lastnost S6. Je najbolj brezkompromisna kamera v mobilnih telefonih, kar sem jih imel priložnost uporabljati. Kar nekaj časa in primerjav je bilo potrebnega, da sem našel slabe strani fotoaparata na S6.

Kot praktično edini minus pri slikanju sem opazil to, da je fokus včasih nenatančen. To se ne dogaja redno, vendar je fokus pri Note 4 bolj zanesljiv.
S6 dela slike izjemno hitro, upam si trditi da je med najhitrejšimi. Slike so z vidika svetlobe in barve dobro kalibrirane in tudi na računalniku izpadejo odlično.
Tudi kadar je razlika v svetlosti slike velika, se mi pri slikanju ni zgodilo, da bi S6 kakšen del premalo ali preveč osvetlil (vsaj ne v takšni količini, da bi bila slika “uničena”). Na to težavo sem naletel pri praktično vseh proizvajalcih razen pri Samsungu. Navdušen sem tudi nad hitrim sproženjem aplikacije za fotografiranje (z dvakratnim hitrim pritiskom na tipko »home«), saj je konsistento hitro. Ni treba niti odkleniti telefona. Res super funkcija.
Vmesnik za fotografiranje zgleda preprost za uporabo, na voljo pa imamo kar nekaj različnih načinov za fotografiranje in snemanje. Najbolj mi je všeč, da sedaj pri slikanju Samsung daje več svobode in kontrole, saj imamo večji nadzor, kadar vključimo ročni način.

Zaključek

Na žalost S6 ne morem primerjati z ostalimi letošnjimi najboljšimi telefoni, saj ostalih še nisem imel na testu, zato sem si kot »oporo« vzel kar Note 4. S6 blesti praktično na vseh vidikih, razen baterije. Če vas ne moti dejstvo, da nima odstranljive baterije, reže za SD kartico in ima bolj kot ne slabo avtonomijo bi rekel, da z S6 ne boste razočarani, kar pa je za ta denar tudi pričakovano. Tisti, ki imate Note 4 in razmišljate o nakupu S6 vam nakup odsvetujem, ker boste za dobre lastnosti S6 primorani odšteti dobre lastnosti Note 4. Tisti, ki pa imate S5 in razmišljate o nakupu prenovljene verzije vam nakup več kot priporočam, če ste se seveda pripravljeni odpovedati povišani odpornosti na vodo, pomanjkanju reže za SD kartico in odstranljivi bateriji. S6 je z dobrim razlogom eden izmed kandidatov za telefon leta in mislim, da z nakupom ne boste razočarani. Na koncu bi se rad zahvalil še Telekomu, ki mi za test posodil telefon.

Izvorni članek je objavljen na www.slo-android.si

Avtor besedila: Markic22

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version