Home Mr. Gizzmo poroča Vse o polnjenju mobilnikov in tablic

Vse o polnjenju mobilnikov in tablic


Pojasnilo enot

Amper (A) je enota za električni tok. 1 A je 1000 miliamperov (mA). Mobilniki in tablice so vase sposobni spustiti od cca 200 pa do okoli 1800 miliamperov (torej od 0,2 A do 1,8 A) toka, odvisno od različic naprav. Tablice in novejši, večji mobilniki so ponavadi sposobni sprejemati več kot 1 A toka.

Miliamperska ura (mAh) je enota za naboj oz. kapaciteto, ki jo lahko baterija zdrži, ko je polno napolnjena. Uporabljamo jo za označevanje kapacitete baterij kot npr.: Powerbank kapacitete 5000 mAh ali baterija v telefonu s kapaciteto 1800 mAh.

Ali lahko svoj mobilnik, ki ima specificirano vhodno napetost 1 A, priključim na 2 A powerbank? Ali se bo polnil hitreje?

Da, zaradi standardiziranega USB priključka (veljalo naj bi, da lahko USB kabel vklopite v vsako USB vtičnico, kjerkoli po svetu, brez posledic) bo vse delovalo OK. Naprava se bo najverjetneje polnila nekoliko hitreje, v nekaterih primerih pa lahko tudi do 90 % hitreje (primer: iPhone 6 že podpira 2.1 A vhodni tok, ob nakupu pa je še vedno priložen 1 A adapter). Torej, če je naprava sposobna sprejeti poln 1 A toka, potem večina manjših Powerbankov ne bo oddala dovolj toka, da bi se naprava polnila z najvišjo možno hitrostjo, pri 2 A vhodu pa bo toka dovolj, kar bo omogočalo hitrejše polnjenje.

Pojavljajo se vprašanja, kako to vpliva na vzdržljivost oz. kapaciteto baterije na daljši rok. Pri dolgotrajni uporabi lahko omenjeno delovanje vpliva na nekatere komponente v bateriji. Slednja se bo tudi malenkost bolj segrevala. Večina polnilnih baterij bo imela daljšo življenjsko dobo in bo delovala bolj zanesljivo, če jih bomo polnili z manj toka. Odvisno od naprave do naprave in predvsem od točnega predpisanega toka, ki ga naprava sprejme – v večini primerov ne bo drastičnega vpliva na baterijo.

Treba je upoštevati še kabel – nekateri kabli spravijo do naprave bistveno manj toka. Velja, da se bolje odrežejo debelejši in krajši kabli, odvisna pa je tudi kakovosti izdelave ter kakovost konektorjev.

… iz tega lahko zaključimo:

Hitrejše polnjenje z adapterji/powerbanki z 2 A izhodom, ki imajo večji izhodni tok od vhodnega toka naprave, ni problematično. Naprava bo vase spustila le toliko toka, kot ga potrebuje. Na dolgi rok pa je sicer v splošnem bolj priporočljivo polnjenje z manjšim tokom oz. tokom, ki ga kot vhodnega specificira proizvajalec mobilnika.

Ko mobilno napravo z visokim vhodnim tokom polnite s “šibkejšim” Powerbankom (njegov maksimalen izhodni tok je še vedno nižji od vhodnega toka mobilne naprave), bo Powerbank malenkost bolj obremenjen, saj bo tekom polnjenja vseskozi deloval s 100-odstotno močjo. Torej, najboljša rešitev v tem primeru je uporaba močnejšega Powerbanka (2 A in 1 A izhoda), saj bo tudi z 1 A izhoda navadno oddajal polnih 1000 mA. Prav tako pa torej lahko vse naprave brez večjih skrbi priklopite tudi na 2 A izhode.

Kaj pa moč? Oznake 5 W ali 10 W?

Watt je enota za moč. V tem primeru ne igra posebne vloge, ker vsaka naprava vase spusti toliko moči, kot jo potrebuje. 10 W adapter ne bo naprave polnil hitreje, če je vhodna moč naprave 5 W. Drži pa, da so 10- ali več vatni adapterji po navadi tudi 2- ali več amperski.

Vzemimo primer iPhona in iPada v praksi:

  • iPhone 5 ima specificirano vhodno moč 5 W in vhodni tok 1 A. Ob nakupu je priložen 1 A 5 W adapter.
  • iPhone 6 ima specificirano vhodno moč 5 W in vhodni tok 2.1 A. Ob nakupu je priložen 1 A 5 W adapter.
  • iPad Mini ima specificirano vhodno moč 5 W in vhodni tok 2.1 A, Ob nakupu je priložen 1 A 5 W adapter.
  • iPad Air ima specificirano vhodno moč 12 W in vhodni tok 2.1 A, Ob nakupu je priložen 2 A 12 W adapter.

Iz tega sledi, da:

  • se iPhone 5 (v teoriji) z močnejšim adapterjem ne bo polnil hitreje (obstaja pa možnost, da iz 1 A adapterja ne dobi poln 1A, in se bo hitreje polnil zaradi tega).
  • se bosta iPhone 6 in iPad mini polnila hitreje z 2 A adapterjem od iPad Air-a.

Razumem. Kaj pa primer, ko manjši Powerbanki (cca. 2000 mAh) sploh ne polnijo naprave?

V nekaterih primerih Powerbank s približno 0,5 A izhodnega toka – torej samo osnoven USB izhodni tok – ne bo polnil aparatov, ki imajo višji vhodni tok. To se zgodi, ker naprava za lastno delovanje (display, zvok itd.) potrebuje preveč energije in tako vhodnega toka ni dovolj, da bi ga dodatno shranjevala v baterijo. Včasih se zgodi, da tak Powerbank začne polniti napravo, ko jo položimo v stanje mirovanja ali ji svetlost zaslona nastavimo na minimum – tako porablja manj energije. Polnjenje pa bo še vedno potekalo zelo počasi.

V teh primerih svetujemo močnejši powerbank/adapter/avtopolnilec z 2 A izhodom (ali pa vsaj polnim 1A izhodom).

Nekateri adapterji in avtopolnilci (Spigen, iOttie) avtomatsko zaznajo, koliko toka lahko naprava največ sprejme vase, in jo polnijo s tem tokom.

Kaj pa brezžični polnilci? Kako so hitri v primerjavi s kablom?

Zaenkrat precej počasni. Spodaj so screenshoti, koliko največ mA spuščajo v napravo, ki sicer sprejme bistveno več toka. Na tem testu so bili (po vrsti) Spigen polnilec, Quick Charge in Circle charge.

Takole pa se je ista naprava polnila iz vtičnice (sprejema torej max nekje 1 A): Vtičnica (hitro polnjenje)

Vhodni tok na napravi je na Androidih možno merit s pomočjo aplikacije Ampere (pri meritvah lahko prihaja do odstopanja. Odvisno od tega, kako “požrešen” je telefon v trenutnem stanju: ali je vklopljen bluetooth, Wi-fi itd.).

Se lahko brezžično polni vsak telefon?

Nikakor, pač pa samo aparati, ki imajo že vgrajen QI sprejemnik za brezžično polnjenje (možno pa ga je ročno namestiti v napravo z vložkom/namenskim ovitkom ipd.).

Ali moramo pri QI polnjenju aparat odložiti na površino, kjer je polnilna točka?

Da, aparat je treba natančno položiti na pozicijo na polnilni točki, veliko pa je odvisno od aparata. Polniti se začne ob stiku oz. nekje 3-6 mm pred stikom s podlago.

Kaj pa sevanje?

Sevanje ne predstavlja nevarnosti za zdravje in počutje ljudi. Na testih sevanje ne presega dovoljene meje elektromagnetnega sevanja, ki je določeno v Uredbi o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju. Drugače povedano, oddaja enako količino elektromagnetnega sevanja kot vse druge elektronske naprave okoli nas.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version