Home Apple Vse pomembne novosti z Applovega predstavitvenega dogodka

Vse pomembne novosti z Applovega predstavitvenega dogodka

Včeraj ob 18. uri po našem času je potekal manjši predstavitveni dogodek podjetja Apple, na katerem so predstavili nekaj novosti. O najbolj pričakovani noviteti, novem telefonu iPhone SE, smo pisali že včeraj. Poleg nove/stare mobilne naprave pa nam je Apple razkril še nekaj posodobitev.

Dogodek je Tim Cook otvoril s krajšim govorom, v katerem je omenil pomembnost varstva našega okolja in uporabe obnovljivih energijskih virov ter recikliranja materialov, v govoru pa se je dotaknil tudi varnosti njihovih Apple naprav in polemike o bitki med podjetjem Apple in FBI, v kateri FBI zahteva, da Applovi programerji spišejo program, s pomočjo katerega bodo lahko izklopili varnostne mehanizme telefona in s pomočjo »brute force« metode vdrli v telefon terorista, ki je decembra lani v San Bernardinu ubil 14 ljudi. Bitka zdaj traja že nekaj mesecev, kmalu pa bo sledilo tudi sojenje, čeprav FBI po zadnjih podatkih že navaja, da bodo s pomočjo neznanih »zunanjih sodelavcev« telefon poizkusili odkleniti tudi brez Applove pomoči. To lahko seveda močno ogrozi varnost vseh Applovih naprav in povsem logično je, zakaj so zaskrbljeni in nepripravljeni pomagati pri vdoru v svoje lastne naprave. A več o celotni zgodbi boste lahko prebrali kmalu.

iPad Pro

Pri Applu so se očitno odločili kopirati pretekle izdelke in jih zapakirati v manjšo embalažo. Podobno, kot so to storili pri telefonu iPhone SE, ki je pravzaprav iPhone 6s v ohišju telefona iPhone 5, so zdaj tudi iPad Pro z malenkostnimi modifikacijami zapakirali v manjše, 9,7-inčno ohišje. Od večjega brata se razlikuje po boljši kameri z 12MP, ki je enaka tisti v telefonu iPhone 6s, zdaj pa ima tudi možnost snemanja videov v resoluciji 4k. Poleg dodatnih 256GB spomina se bistveno ne razlikuje od lanske, večje tablice iPad Pro. Uporabna je še funkcija True Tone, ki s senzorji ambientne svetlobe prilagaja barvo zaslona temperaturi svetlobe v prostoru, in je posebno uporabna za oblikovalce, ki tako lahko preverijo, kako bodo natisnjeni izdelki izgledali pod določeno svetlobo.

iOS 9.3

Zadnja posodobitev iOS 9.3 je že na voljo za uporabnike, prinaša pa mnogo manjših sprememb, ki bodo olajšale in naredile uporabo vašega iPhona ali iPada še hitrejšo.

Funkcija Night Shift spremlja vašo lokacijo in na podlagi vašega časovnega pasu prilagodi temperature zaslona ob večerih tako, da svetloba postane toplejša in s tem manj obremenjujoča za vase oči, ob jutru pa se svetloba samodejno spremeni nazaj. Seveda je funkcijo mogoče tudi ročno izključiti.

Tudi aplikacija Notes je bila deležna manjših posodobitev, saj lahko svoje kočljive podatke, ki jih sicer shranjujete v opombah, npr. kode vaših bančnih kartic ali podatke o vašem zdravstvenem stanju, zdaj zaklenete s posebno kodo ali kar s prstnim odtisom.

Ena izmed pomembnejših manjkajočih funkcij, ki bo končno omogočena, je vpisovanje več uporabnikov na isto napravo. To bo še posebej uporabno za družine ali šole, ki si delijo iPade. Zdaj se bo lahko namreč vsak uporabnik vpisal v svoj račun in na namizju ga bodo pričakale njegove lastne aplikacije in datoteke.

Aplikacija Apple Health je posodoboljena in uporabnikom ponuja še lažji nadzor nad najpomembnejšimi informacijami glede njihovega zdravja, kot so teža, spanje in njihovi treningi. Hkrati za vsako kategorijo nudi tudi predloge glede aplikacij, s katerimi lahko željen parameter spremljajo in merijo, podatki pa bodo zato še bolj točni.

Zadnja, še precej nepoznana možnost je Apple CarPlay, ki ga bomo lahko našli v nekaterih novih modelih avtomobilov v letu 2016 in 2017 in bo samodejno predlagal pesmi in izvajalce glede na vaš glasbeni okus.

Apple CareKit

Pripomočki, s katerimi ljudje ponavadi nadzirajo potek in stanje svojih bolezni, so na žalost še vedno zelo zastareli, nepraktični in predvsem nekompatibilni. Z razvojem sistema CareKit želijo poenostaviti in združiti orodja za nadzor zdravljenja in njegove učinkovitosti, za začetek pa ga bodo preizkusili na primeru Parkinsonove bolezni. Če bo zadeva delovala, so pri Applu najverjetneje naredili revolucionarni produkt in bodočo zlato jamo.

Apple Watch

Ta pametna ura žal ni zadovoljila visokih pričakovanj glede prodaje, zdaj pa so očitno iz obupa ceno znižali za 50$ in ponudili nekaj novih urinih pasov iz najlona v živahnih barvah. Nič zares razburljivega, kar bi ljudi prepričalo v (še vedno drag) nakup eno leto starega modela ure.

Najpomembnejši posodobitvi sta bili tokrat torej nov iPhone SE in nova tablica iPad Pro. Kljub temu pa nam dogodek ni postregel z ničemer revolucinarnim, saj smo večino omenjenih stvari v nekoliko drugačni obliki že videli. Odštevanje do septembrskega dogodka in iPhona 7 se tako zdaj ponovno začenja. Celoten posnetek včerajšnega dogodka pa si lahko ogledate spodaj.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version