Skupnost Pokemon Go Slovenija ima vedno večje število aktivnih igralcev in tudi sam intenzivno igram že več kot dva dni, imam cel kup 500+ CP Pokemonov, ob tem pa sem osvojil in tudi že izgubil tri telovadnice. Svojo igro sem poskušal izboljšati z raziskavo načina igranja in spoznal sem trike, ki bi mi prišli zelo prav že na samem začetku.

Nekaj izmed trikov je dobro, da poznaš že preden pričneš igro, nekaj izmed njih pa ti bo olajšalo sam proces igranja, saj je v tem trenutku še ogromno neznank o sami igri.

1. Pokemon GO omogoča, da na začetku lahko izbereš Pikachuja

Res si ga lahko! Sprva sem tudi sam menil, da gre za šalo, ki si jo uporabniki predajajo kot neko urbano legendo, ampak dejansko sem odkril, da je Pikachu resničen. Takoj na začetku igre Pokemon GO lahko izbirate med Charmanderjem, Bulbasaurjem in Squirtlom, vendar ne izberite nobenega izmed njih. Namesto tega fizično stecite stran od njih in igra vam jih bo skokovito približala. To ponovite še trikrat in v četrtem poskusu vas bo igra vprašala, če jih res ne želite in odprla se vam bo možnost izbire legendarnega Pikachuja. Vsi, ki že igrate igro sicer veste, da začetni Pokemon ni zelo pomemben, saj ga lahko ujamete tudi tekom igranja, a vendar je zanimiv trik, s katerim se lahko malce pobahate svojim prijateljem.

Pokemon GO Slovenija Pikachu

2. Lovljenje Pokemonov z višjo stopnjo zahteva nekaj strategije

Sprva igra daje vtis, da gre za otroško lahek princip igranja, ki od vas ne bo terjal preveč napora. A kaj kmalu začnete srečevati 100+ CP Pokemone, ki se bodo pričeli izmikati vašim Pokežogam, kaj šele tisti 300+ CP? Te boste le s težavo ujeli, če ne boste poznali sledečega trika. Najprej moramo obdelati osnove lovljenja, ki jih mnogo igralcev spregleda. Če pritisnete in držite Pokežogo, se bo obroč okoli Pokemona pričel krčiti. Ko se obroč skrči na najmanjšo velikost, morate Pokežogo pognati proti Pokemonu. Pri tem je pomembna tudi barva obročka. Če je obroček zelene barve, ne bi smeli imeti težav pri ulovu, rumena barva pomeni težji ulov in rdeča zelo težaven ulov. Čez čas v igri Pokemon GO prejmete priboljške, ki jih lahko vržete Pokemonom in s tem izboljšate možnost ulova. S kombinacijo velikosti obročka in barve boste imeli več možnosti za ulov, kasneje pa vam prejeti dodatki in boljše Pokežoge stvar še malce olajšajo. Pomagate si lahko tudi s tem, da izklopite virtualni prikaz na ulici (AR). Saj vem, da je zabavno gledati Pokemone, kako se sprehajajo po vrtu vašega soseda, ampak pri lovljenju se vam bodo ob izklopljenem AR načinu pustili lažje zadeti in ujeti. Včasih Pokemoni zbežijo po nekaj neuspelih poskusih, včasih pa takoj, in to je stvar, ki je še nisem uspel razvozlati.

Pokemon GO Slovenija Capture

[sociallocker]

3. Bojevanje je tudi malce zahtevnejše, kot se sprva zdi

Kmalu boste spoznali, da se lahko poleg napadanja svojega nasprotnika tem tudi izogibate. Sicer ni povsem jasno, ali se lahko izogibate taktično, ampak občasno izmik omogoči dober protinapad. Bolj pomembno je to, da ima vsak Pokemon svoj poseben in izjemno močen napad, ki ga lahko uporabite šele ob polno napolnjenih točkah, ki se vam nabirajo skozi dvobojevanje. Ta napad izvedete tako, da s prstom klikate na nasprotnika. Sistem je pri tem še precej nestabilen, vendar boste v nekaterih primerih s takšnim napadom nasprotniku povzročili veliko škode in kar vam bo prineslo zmago, če se jih boste seveda spomnili uporabiti.

4. Skoraj nič se ne beleži, če imate aplikacijo zaprto

Zaenkrat to predstavlja enega izmed večjih problemov pri igranju in velik faktor pri hitrem praznjenju baterije. Igra vas namreč ne bo opozarjala na Pokemone in PokeStope, če boste imeli aplikacijo zaprto, obenem ne bo štela vaših korakov, s tem pa je napredek pri igranju močno otežen. Povedano drugače: dejansko boste morali postati tista oseba, ki po ulici hodi s telefonom v roki ali vsaj neprestano pozorno poslušati za obvestila vašega telefona, medtem ko imate aplikacijo odprto in telefon v vašem žepu. Situacijo si lahko poenostavite z zapestnim trakom, ki vam zavibrira, v kolikor Pokemon GO javi kakšno obvestilo.

5. Pri valjenju Pokemon jajc ne morete goljufati

Ena zahteva Pokemon GO igre je ta, da morate ob igranju dejansko hoditi okrog jajc, da se iz njih izležejo Pokemoni, ki ponavadi niso v vaši okolici. Igra vaše premikanje beleži skozi GPS signal in ne pedometer, zato vam hoja ali tek na tekočem traku v fitnesu ne bosta pomagala kaj dosti. Spoznal sem, da se tudi avtomobilov, vlakov in avtobusov ne more uporabljati, saj ima igra očitno postavljeno omejitev hitrosti, pri kateri dejansko zapisuje vaše gibanje, zato se kar pripravite na hojo. Pomagate si lahko tako, da kupite inkubatorje, ki vas bodo stali nekaj pravega denarja, a so po mojem mišljenju najbolj uporabna stvar, ki jo igra nudi.

Nasvet: bolj se vam splača valiti jajca s 5km ali 10km, saj ponavadi izležejo veliko boljše Pokemone.

Pokemon Go Slovenija Egg

6. Kako premagati nasprotno ekipo in si zagotoviti lastno telovadnico

Sprva nisem povsem razumel koncepta prisvajanja telovadnice, saj sem mislil, da se bojujem z računalniško ustvarjenimi nasprotniki in ne drugimi igralci. Zatem nisem razumel, zakaj jih po zmagi nisem uspel nagnati iz telovadnice in kot se je izkazalo, je včasih potrebno nasprotno ekipo premagati večkrat oz. tolikokrat, da se reputacija telovadnice zbije na 0, zatem pa lahko vanjo postavite svojega Pokemona. V kolikor imate v bližini svoje prijatelje, vam lahko pridejo na pomoč pri dvobojevanju.

7. Telovadnica v tvoji lasti ti prinaša zastonj dodatke

Mogoče se sprašujete, kje je smisel imeti telovadnice v svoji lasti. Telovadnico si je zagotovo smiselno lastiti, saj dobivate zastonj dodatke, ki vam olajšajo igranje in vam zvišujejo ugled. Je pa to lažje reči kot storiti, saj morate za zastonj dodatke lastništvo ohraniti vsaj 24 ur, kar pa ni tako enostavno. Trenutno se v skupnosti Pokemon GO Slovenija dogaja pravi pokol in le malokdo uspe zadržati telovadnico v svoji lasti več kot nekaj ur, ampak ravno to je bistvo in čar tovrstnih iger.

8. Nadgrajujte osnovne Pokemone za dodatne XP

Kmalu boste spoznali, da boste mnogo odvečnih Pokemonov pričeli vračati Profesorju v zameno za “sladkarije”. Ko boste Pokemona nadgradili na maksimalno razvojno stopnjo, se vam bo zdelo smiselno nadgrajevati le njega, a vendar temu naj ne bo tako, saj lahko z najpogostejšimi Pokemoni pridobite ogromno XP. Primer: recimo, da imate svojega Rattataja že razvitega v Raticata a še vedno srečujete ogromno Rattatajev. Shranite si jih nekaj in porabite vse odvečne sladkarije za njihov razvoj in si s tem pridobite 500 XP na posamezen razvoj.

Pokemon GO Slovenija Evolve

9. Težko je vedeti, kdaj vložiti v Pokemona in kdaj ne

Pokemon GO sistem za nadgrajevanje je precej slab. Igra vas spodbuja, da svoje Pokemone nadgrajujete z dragimi stardusti, ampak kmalu boste spoznali, da je lažje in “ceneje“, če enakega Pokemona z višjim levelom enostavno poiščete. Na primer, jaz sem nadgradil osnovnega 60 CP Drowzeeja do 120 CP, kasneje pa sem našel takšnega s 140 CP, tako da sem po nepotrebnem vlagal sredstva v njega. Najboljši način je tako, da hranite ob sebi svojega najmočnejšega Pokemona, tiste ob njem pa ali menjate, najdete zamenjave z višjim levelom ali pa jih nadgrajujte s sladkarijami. Šele, ko ti Pokemoni dosežejo drugo ali tretjo razvojno stopnjo, je vredno pričeti vlagati v njih.

10. Sledenje je v tem trenutku močno nezanesljivo

Način navigacije v sami igri je še precej nejasen in si ga še nisem uspel povsem razvozlati. Drugi igralci pripovedujejo, da Pokemon izbran v bližini z vašim približevanjem prične utripati. Nekateri so poročali, da so sledovi stopinj dejansko razmaki dolgi 100m, ki se s približevanjem zmanjšujejo iz 3 na 1, na koncu pa vas čaka Pokemon, spet tretji pripovedujejo, da jim nobena izmed opisanih metod ni pomagala do izbranega Pokemona. V tem trenutku tako nima smisla izgubljati energije in živcev zaradi tega, vaša naloga je da se razveselite vsakega najdenega in ujetega Pokemona in andaljujete svojo Pogemon Go avanturo.

11. Zahteve po bateriji je skoraj nemogoče izpolniti

Zadnja stvar, ki sem jo spoznal, me je vrnila v kruto realnost. Žal se mi je veliko prevečkrat zgodilo, da me je baterija pustila na cedilu ravno takrat, ko sem bil sredi lovljenja kakšnega divjega Pokemona, ki sem ga nameraval dodati v svojo zbirko. Zato sem se naučil, da moram imeti telefon nenehno resnično dobro napolnjen, pa tudi polnilec je zdaj vedno z menoj. Preizkusil sem sicer že trike za manjšo porabo baterije, npr. “Low power mode”, a se mi ni zdelo, da bi to kaj preveč pomagalo. Razmišljam pa tudi kar o investiciji v kakšen polnilni ovitek ali pa vsaj prenosno baterijo za nujne primere. Res ne želim več doživeti tega, da se mi redek primerek izmuzne samo zaradi tehnološke “pomanjkljivosti”.

Pokemon GO Slovenija Power Bank

[/sociallocker]

Za vse nasvete, tehnike in dobre lokacije za lovljenje Pokemonov pa lahko spremljate tudi:

Neuradni Pokemon Go Forum Slovenija

Neuradna Facebook stran Pokemon GO Slovenija
– v prihodnjem tednu so tudi prvi Pokemon GO Meetupi v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kamniku, Novem mestu, Velenju, Kranju in Kopru.

Neuradna Facebook skupina Pokemon GO Slovenija

Uradna stran Pokemon GO

Avtor: Benjamin L.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here