V mnogo pogledih je bilo leto 2015 prelomno leto za pametne ure, ki zdaj doživljajo pravi razcvet. Sicer obstaja za njihov napredek še vedno dovolj prostora, saj so bili mnogi od začetka skeptični, a pri ljudeh se pojavlja vedno večje zanimanje zanje, ki bo z napredovanjem tehnologije verjetno le še raslo.

Trg je že preplavljen z ogromno različnimi modeli, zato je lahko odločitev med njimi za začetnika zelo težka. Zato smo za vas pripravili seznam pomembnih lastnosti, na katere morate biti še posebej pozorni pri odločanju o tem, kateri model vam bo najbolje ustrezal.

Kompatibilnost

Če želite optimalno delovanje vaše nove pametne ure, mora ta seveda biti kompatibilna z vašim telefonom. In čeprav večina pametnih ur deluje na skoraj vseh platformah, pa ne delujejo na vseh enako dobro. Trenutno obstaja 5 večjih platform za pametne ure: AppleWatchOS, Android Wear, Pebble OS, Samsunog Tizen in Microsoft Band.

Uporabniki iPhonov ponavadi prisegajo na Applovo pametno uro, iOS pa je sicer podprt tudi na urah s sistemom Android Wear ali Pebble OS, a delovanje teh ur je bolje optimizirano za Android. Samsungova nova pametna ura deluje le za Androide, Microsoft Band pa deluje enako dobro za iPhone, Android ali Windows phone uporabnike, a za slednje je to žal tudi edina opcija.

Vse ima svoje prednosti in slabosti; ure, ki podpirajo več različnih platform, so sicer slabše prilagojene in novosti lahko dobijo z zamikom, a z njimi vsaj ne rabite skrbeti, da bi ob menjavi telefona morali zamenjati tudi uro.

Funkcije

Vse pametne ure imajo podobne osnovne funkcije, npr. predvajanje glasbe, štetje korakov in podpiranje različnih aplikacij. Ostale funkcije pa se od naprave do naprave drastično razlikujejo. Tiste bolj zmogljive pametne ure imajo lahko vgrajen merilec srčnega utripa ali glasovne ukaze (Siri ali Google Now), razlikujejo pa se tudi po naboru ponujenih aplikacij. Nekatere pametne ure lahko delujejo celo povsem neodvisno od vašega telefona in s pomočjo lastne sim kartice omogočajo tudi klicanje ali prejemanje SMS-ov, ponašajo pa se lahko tudi z GPS senzorji in zaslonom na dotik. Od ponujenih funkcij pa je odvisna tudi življenjska doba baterije, in če ne želite ure polniti prepogosto, je potrebno ob nakupu dobro razmisliti tudi o tem.

Senzorji gibanja

Če je vaš primarni namen uporabljati uro kot merilec pri športnih aktivnostih, obstajajo ure, ki so prilagojene posebej za to. V tem primeru obvezno potrebujete merilec srčnega utripa in GPS, da boste lahko sledili svojim treningom, pomembno pa je tudi, da podpira kvalitetne športne aplikacije. Tako boste imeli nadzor nad pretečeno potjo in razdaljo, zaradi srčnega merilca pa bo tudi prikaz porabljenih kalorij bolj točen.

Življenjska doba baterije

Pametne ure se glede življenjske dobe baterije seveda nikakor ne morejo kosati s tradicionalnimi ročnimi urami, razlog za to pa leži v potratnih AMOLED ali LCD zaslonih, ki ponavadi omejijo uporabo na dva dni brez polnjenja, pogosto pa je življenjska doba še malo krajša. Na račun dizajna je ponavadi treba treba skleniti kompromis glede baterije, saj tanjše ure načeloma pomenijo tudi manjšo baterijo in pogostejše polnjenje, kljub temu pa se na trgu dobijo tudi pametne ure, ki lahko zdržijo cel teden, a te so prej izjema kot pravilo.

Dizajn

Večina ne želi investirati denarja v uro (ne glede na to, kako pametna je), ki ni prijetna za oko, zato je oblika ure lahko eden najpomembnejših dejavnikov, saj vam nobena še tako pametna naprava ne bo v nikakršno pomoč, če je ne boste z veseljem nosili. Gre za popolnoma subjektivno mnenje posameznika, odločate pa se lahko med okroglimi ali kvadratnimi zasloni, usnjenimi, gumijastimi ali kovinskimi paščki, izberete lahko nevtralne ali zelo udarne barve, nekatere ure pa ponujajo tudi različne velikosti za oba spola oz. glede na velikost zapestja. Odločitev je tako povsem vaša, zavedati pa se je potrebno, da lep dizajn ponavadi znatno vpliva tako na življenjsko dobo baterije kot tudi na ceno.

Cena

Seveda nobena od zgornjih lastnosti ni zares pomembna, če vam cena želene ure ni všeč. Ta pa lahko močno variira, najcenejše modele lahko kupite že za nekaj deset evrov, medtem ko cene navzgor skoraj niso omejene, verzija Applove pametne ure iz zlata stane celo 17 000$ in ni namenjena navadnim smrtnikom. Povprečna pametna ura stane med 200 in 300€, cene pa se seveda hitro tudi povzpnejo.

Mr. Gizzmo priporoča:
Pametna ura U-Tech, ki se preko bluetootha poveže na vašo Android napravo in vključuje ogromno funkcij – odlična pa je tudi cena!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here