Home Mr. Gizzmo poroča 7 velikih napak, s katerimi ubijate svoje naprave!

7 velikih napak, s katerimi ubijate svoje naprave!

Vsi poznamo čudovit in malo strašljiv občutek, ki nas preveva prvih nekaj dni po nakupu najnovejšega tehnološkega sladkorčka – s svojim novim telefonom ravnamo bolj pazljivo kot z lastnim novorojenčkom, okrog laptopa obsedeno skačemo s krpico in vestno odstranjujemo vsak prstni odtis in prašni delec, ki si dovoli oskruniti našo novo pridobitev, pravkar kupljeno tablico pazljivo odlagamo na mehko posteljo, obloženo s še mehkejšimi blazinami, vsi pa poznamo tudi grozljiv občutek, ki nas zagrabi v prsih, ko se nam zazdi, da nam bo naprava zdrsnila iz rok.

Radosti in tegobe novih pridobitev, kajne? Kaj pa se zgodi po nekaj tednih ali mesecih redne uporabe? Telefon nepazljivo vržemo na posteljo, pa kaj zato, če se pri tem malo odbije od stene, računalnika verjetno nismo ugasnili že zadnjih nekaj mesecev, čeprav spušča že nadvse čudaške zvoke, tablica pa je že dvakrat padla s kavča in nosi že precej »bojnih ran«.

Kljub temu, da nas začetno navdušenje kmalu mine, pa želimo naše naprave pri življenju ohraniti čim dlje. Vas zanima 7 največjih grehov, ki jih imamo v trenutkih nepazljivosti na vesti prav vsi?

1. Odlaganje prenosnih računalnikov na posteljo, preprogo ali celo na kožo

Pregrevanje je velik problem prenosnih računalnikov, ki se ga večina sicer zaveda, a se s tem ne obremenjuje preveč. A konstanto prekomerno pregrevanje močno škodi bateriji vašega računalnika, v skrajnih primerih pa lahko vodi celo do opeklin na koži ali v požar. Če se na deževno nedeljo želite za ves dan zabubiti v posteljo s svojimi najljubšimi serijami, najprej poskrbite, da bo vaš laptop na ustrezni trdni podlagi, ki bo omogočala hlajenje.

2. Prenašanje naprav brez zaščitnega ovitka

Večina najnovejših naprav ima tako čudovit dizajn, da se ga nam velikokrat zdi greh zakriti z ovitkom ali etuijem. A če želimo svojo napravo ohraniti brez prask in počenih zaslonov, je zaščita nujna. Na srečo je tudi tu mogoče dobiti prvovrstne izdelke, ki ne pokvarijo izgleda, ampak dajo napravi piko na i in pridih našega osebnega stila, zaradi nizkih cen pa omogočajo tudi enostavno menjavo, zaradi česar bomo ohranili občutek novega in se je ne bomo tako hitro naveličali. Ob tem velja opozoriti tudi vse tiste, ki počnejo nepojmljivo: če tudi vi vaš prenosni računalnik prijemate za ekran, s tem nemudoma prenehajte!

Kvalitetno in hkrati estetsko zaščito po vašem okusu lahko najdete za vsako napravo – telefon, tablico ali prenosni računalnik.

3. Nepravilno ravnanje s kabli

Polnilni kabli so Ahilova peta vsake naprave. Ključni, a najbolj občutljiv del, brez katerega je naprava neuporabna, nam mnogokrat povzročajo sive lase, za kar pa smo še prevečkrat krivi kar sami. Kadar jih želimo pospraviti, kable tesno navijamo okrog naprave ali adapterja, včasih se s priklopljeno napravo preveč oddaljimo od vira in kabel ponesreči iztrgamo ven, ali pa ga zaradi intenzivne in nepazljive uporabe uspemo natrgati – tu je sicer velik del krivde tudi pri proizvajalcih, še posebej pa so po tem znani kabli podjetja Apple. Podoben problem se lahko pojavi tudi pri slušalkah, rešite pa ga lahko s previdnim in ne preveč tesnim navijanjem in shranjevanjem kablov, sicer pa lahko investirate tudi v vzdržljivejše, pletene polnilce. Vsekakor pa ne uporabljajte poškodovanih ali natrganih kablov, saj lahko škodujejo tako vam kot tudi vaši napravi.

4. Neprekinjeno delovanje brez občasnega ugašanja

Tudi vaše naprave si kdaj zaslužijo odmor, in s tem ne govorimo le o občasnem »dremežu« oz. stanju pripravljenosti, ampak o dejanskem, dolgotrajnejšem izklopu. Naj bo to telefon, prenosnik, tablica ali kaj drugega – bodite iskreni, kdaj ste ga nazadnje ugasnili za več kot samo nekaj minut? Predstavnik podjetja Apple je v nekem intervjuju povedal, da lahko ugašanje iPhona vsaj 1x na teden za celo noč znatno pripomore k dolžini življenjske dobe baterije. Naslednjič, ko se odpravite spat, tako privoščite počitek tudi svojim najbolj zvestim tehnološkim spremljevalcem.

5. Uporaba navadnih čistil na svojih napravah

Vaš ekran je poln prstnih odtisov, zato v naglici pograbite prvo čistilo, čeprav je namenjeno čiščenju oken, a nič ne de, in ga zloščite do vrhunskega sijaja. To početje je zelo škodljivo, saj so čistila za dom ponavadi močno agresivna in prav nič primerna za občutljive ekrane in njihove premaze.

6. Nepravilno odstranjevanje USB ključkov in ostalih naprav

Priznajmo si, prav vsi kdaj v naglici iz računalnika iztrgamo ključek s pravkar naloženimi novimi vsebinami, še preden opravimo varno odstranjevanje. A na ta račun nas lahko doleti marsikatera neprijetnost, v primeru zunanjih diskov pa lahko pride celo do izgube podatkov, če ga odklopimo takrat, ko se disk še vrti.

7. Odlašanje z varnostnim kopiranjem

To smo želeli narediti že vsaj 10x, ampak saj je še čas, jutri ali pa naslednji teden, morda naslednji mesec… Dokler ni prepozno! Ena izmed najbolj bolečih izkušenj je okvara trdega diska in izguba vseh naših dragocenih spominov, slik, dokumentov, gesel, filmskih in glasbenih kolekcij in ostalih stvari, ki jih jemljemo kot samoumevne, dokler to več niso. Zato si prihranite ogromne glavobole in že opravite s tem, preden bo prepozno.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version