Razloge za porast škodljivih napadov v obliki virusov in trojanskih konjev na mobilnih napravah Cisco vidi predvsem v dveh dejavnikih. Prvi je povezan z odraščanjem operacijskih sistemov na mobilnih napravah, ki so vse bolj podobni programski opremi na računalnikih in s tem postanejo lažji za razvoj tovrstnih škodljivih programov. Drugi razlog se skriva v enormno povečanem številu nalaganja aplikacij na naše pametne naprave, pri čemer navadno uporabniki ne pogledajo podrobno kaj točno nalagajo.

Skupno gledano je programov narejenih posebno za napad na mobilne naprave le 1,2%. Torej zaenkrat smo še dokaj varni. Med napravami, ki jih napadejo škodljivi programi, prevladujejo Android naprave – kar 99% vseh napadov na mobilnih napravah beležijo na Andorid operacijskem sistemu. To neposredno ne pove, da je iOS sistem toliko bolj varen, saj je drugih dejavnikov, katere moramo upoštevati, še veliko. Malo manjša prevlada Android sistema je glede na število škodoželjnih napadov pri brskanju po spletu – 71% takšnih napadov na mobilnih napravah beležijo na Androidu, medtem ko je 14% takšnih napadov tudi na iOS operacijskem sistemu.

Kako se lahko zavarujemo pred takšnimi napadi? V prvi vrsti lahko največ naredimo sami. Najprej bodimo pozorni pri nalaganju sumljivih aplikacij – poglejmo komentarje uporabnikov, ki so že preizkusili aplikacijo in poglejmo, če sta vsebina in predstavitev aplikacije krebidilna. Naj omenimo – največ škodoželjnih aplikacij je povezanih s funkcijami, ki omogočajo pošiljanje kratkih SMS sporočil. Na drugi strani pa moramo biti pozorni tudi pri brskanju po spletu – ne klikajmo na vse kar se bliska in ne verjemimo ponudbam, ki so predobre, da bi bile res.

Če vas kljub tem ukrepom še vedno skrbi za varnost vaših podatkov na mobilnih napravah, vam priporočamo, da si namestite katero od številnih protivirusnih aplikacij. Veliko takšnih aplikacij je na voljo za Android naprave – od Kaspersky antivirusa do Nortona in Avasta ter drugih. Najdete pa jih lahko tudi za iOS naprave. Nekaj povezav do aplikacij vam prilagamo spodaj.

Avast za AndroidKaspersky za AndroidNorton za AndroidNorton za iOS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here