Kot vsako leto smo tudi tokrat za vas sedeli v prvi vrsti na Far Out Apple dogodku. Razne govorice, da bosta v tej seriji izpostavljena Pro modela so držale, saj je Apple največje spremembe namenil modeloma iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max.

Preberi kaj lahko pričakuješ pri novih modelih iPhone-a. Česa se najbolj veseliš?

Namesto zareze “dinamični otok”

Nova izstopajoča funkcija: iPhone 14 Pro in 14 Pro Max nimata zareze. Zareza je bila prvič predstavljena z iPhone-om X in od takrat naprej je ostal v bolj ali manj enaki obliki. Lansko leto smo poročali o tem, da so jo z iPhone 13 serijo le nekoliko zmanjšali.

Dinamični otok na sprednjem zaslonu Apple telefonov

Namesto zareze je na zaslonu Pro modelov majhen izrez v obliki tabletke, v katerem je nameščena prenovljena kamera TrueDepth za Face ID, selfije in videoklice. Apple je izdelal sistem premikajočih se opozoril in obvestil, imenovan “dinamični otok”, ki izkorišča črn prostor okoli njega. Če pustimo ob strani čudno ime, je funkcija v živo prepričljiva in izgleda kul.

S tem je Apple povečal prostor na zaslonu, ki je na voljo. Nov izrez morda ni tako ambiciozen, kot so nekateri upali, vendar je to naslednji korak k temu, da iPhone postane resnično celozaslonski, brez kakršnih koli izrezov.

Vedno vklopljen zaslon na iPhone 14 Pro in Pro Max modelu

Vedno vključen zaslon

Apple je končno dodal podporo za vedno prižgan zaslon v novo linijo iPhone-ov. To bo omogočilo, da na zaslonu vidimo osnovne informacije in obvestila tudi, ko je zaslon zaklenjen. Veselite pa se je lahko zgolj uporabniki modela Pro in Pro Max.

Zakaj šele sedaj? Bistvo je v tem, da bodo modeli iPhone 14 Pro imeli posodobljeno tehnologijo zaslona ProMotion, ki omogoča, da se stopnja osveževanja zmanjša na 1 Hz. Obstoječi zasloni ProMotion, ki jih uporablja Apple, se lahko pomanjšajo na najmanj 10 Hz.

Nižja frekvenca osveževanja iPhone 14 Pro telefonov bo pripomogla k ohranjanju življenjske dobe baterije, hkrati pa bo zagotavljala vedno vključeno delovanje. Za primerjavo: zaslon ure Apple Watch, ki je vedno vklopljen, lahko prav tako doseže frekvenco osveževanja 1 Hz.

Največje posodobitve fotoaparata v zadnjih letih

Kamera za selfije ima na vse modelih nove linije zdaj samodejno ostrenje in širšo zaslonko F1,9. Široka zaslonka omogoča, da vanjo pride več svetlobe, vendar tudi več zamegljenosti pri objektih, ki niso izostreni, zato zahteva samodejno ostrenje. Za primerjavo, iPhone 13 ima sprednje kamere s fiksnim ostrenjem in zaslonko F2,2.

zgled sprednje in zadnje kamere

iPhone 14 Pro ima kamero z ločljivostjo 48 megapikslov. Senzor s štirimi piksli uporablja združevanje pikslov, tako da štiri piksle združi v skupino in jih uporabi kot en velik piksel za boljši zajem svetlobe.

Apple je razvil novo računalniško metodo obdelave slik, ki izkorišča nov vzorec pikslov za boljšo natančnost barv in podrobnosti. Imenuje se Photonic Engine in v primerjavi z iPhonom 13 Pro za dvakrat izboljša zmogljivost kamere iPhone-a Pro pri šibki svetlobi.

Obdelava Photonic Engine koristi tudi ultraširokokotni kameri, saj je trikrat boljša pri fotografijah pri šibki svetlobi ter dvakrat boljša pri fotografijah s teleobjektivom in sprednjo kamero.

Pri zajemanju videoposnetkov je Apple povedal, da bo iPhone 14 Pro opremljen z načinoma Pro Video in Cinematic, ki lahko zdaj snemata v ločljivosti 4K in s 24 sličicami na sekundo. Oba modela Pro sta dobila tudi novo Applovo stabilizacijo video slike, ki se imenuje Action mode. Ko snemaš videoposnetek, je v zgornjem levem kotu predogleda kamere ikona akcijskega načina.

Zadnji iPhone z Lightning

Že več let se govori o tem, da bi lahko Apple predstavil iPhone brez polnilnega vhoda. Torej iPhone, ki ne bi imel priključka Lightning, temveč bi bil popolnoma brezžičen.

V pričakovanju smo bili že leta 2021, a se to ni zgodilo. iPhone 14 bo žal še vedno uporabljal Lightning priključek, govori pa se, da naj bi leta 2023 prešel na USB-C.

Potrjeno je, da je največja moč žičnega polnjenja 20 W za vse štiri modele, pri čemer se do 50 % napolni v približno 30 minutah. Domnevamo, da bi zmogljivejši polnilnik telefone napolnil nekoliko hitreje.

MagSafe je prisoten na vseh štirih novih modelih, saj Apple nadaljuje z gradnjo ekosistema MagSafe. Brezžično polnjenje je omejeno na 15 W.

Bistvena razlika v delovanju

Nova iPhone 14 linija stavi vse na Pro modele telefonov

Prvič doslej naj bi Apple z najnovejšim procesorjem nadgradil le iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max. Ta dva modela sta opremljena s čipovjem Apple A16 Bionic, prvim 4nm čipovjem, s 16 milijardami tranzistorjev na krovu.

Ohranjena je šest jedrna konfiguracija, pri čemer Apple trdi, da dve zmogljivi jedri zdaj porabita 20 % manj energije kot pri čipu Apple A15 Bionic. Prav tako naj bi imel grafični procesor zdaj 50 % več pomnilnika, kar naj bi izboljšalo splošno zmogljivost.

iPhone 14 in iPhone 14 Plus torej ohranjata čipovje iPhone 13 Pro modela, Apple A15 Bionic s 5-jedrnim grafičnim procesorjem. To je prvič, da je nova generacija iPhone-a dobavljena z lanskoletnim Applovim čipovjem. V primerjavi z iPhonom 13 ima kljub temu za približno 15 % boljšo zmogljivost.

Pošiljanje sporočil prek satelitov

Apple predstavlja SOS satelitske klice

Apple je na dogodku predstavil že dolgo napovedovano možnost povezave telefona s sateliti za reševalne službe prek partnerstva z družbo Globalstar.

Funkcija je zasnovana tako, da se antene telefona iPhone 14 povežejo neposredno s satelitom in pošljejo sporočilo na območjih, ki niso povezana z mobilnimi stolpi.

Algoritem v telefonu stisne besedilna sporočila na velikost, ki bo za pošiljanje na satelit trajalo manj kot 15 sekund, preden se pošljejo na zemeljsko postajo in naprej ponudniku storitev v sili.

Satelitska storitev v sili bo začela delovati novembra in bo dve leti brezplačno vključena v telefon iPhone 14. Globalstar je potrdil, da podpira satelitsko storitev v sili za iPhone 14. V prihodnosti bodo 85 % svojih omrežnih zmogljivosti namenil podpori te funkcije.

Večna težava – Katero barvo izbrati letos?

iPhone 14 in iPhone 14 Plus sta na voljo v naslednjih barvah: črni, nežno vijolični, beli, rdeči in modri. Tu žal ni prišlo do večjih sprememb v primerjavi s serijo 13.

Barve osnovnih modelov ostajajo enake

Kot drugod, so večje spremembe tudi pri barvah doletele Pro modele telefonov. Sklepamo, da se tega novega odtenka vijolične barve precej veseli predvsem nežnejši spol. iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max sta torej na voljo v črni, srebrni, zlati in temno vijolični barvi.

Nove barve Pro modelov

Kot vsi se tudi mi popolnoma strinjamo, da imajo Apple telefoni eleganten dizajn brez primere. Kljub temu priporočamo, ustrezno zaščito, da ohraniš nedotaknjen videz. Četudi zgolj s prozornim ovitkom.

Resnično si ne želimo videti novih naprav na servisu, zato poskrbi, da bo zaščita prispela že pred prihodom tvojega novega iPhone 14 in ne obratno.

iPhone 14 cene

Kljub temu, da Apple cen na Ameriškem trgu ni drastično spreminjal so se cene novih iPhone-ov v primerjavi z lanskoletnimi modeli iPhone 13 za kupce zunaj ZDA precej zvišale. V preglednici so navedene osnovne cene za vsak model.

Cene nove linije iPhone modelov

Za prebivalce EU je torej veliko ceneje, če napravo kupimo v ZDAnamesto v svoji državi. v kratkem odpravljaš na potovanje v ZDA ali poznaš koga, ki se, svetujemo, da si novega iPhone-a kupiš kar čez lužo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here