Kot vsako leto tudi tokrat že nestrpno pričakujemo, da bodo nove različice iPhone 13 na prodajnih policah ponudnikov telefonov. Za razliko od prejšnjih let pa se bomo letos med ponudnike najnovejših modelov uvrstili tudi sami. Dodaj se na naš seznam in ga imej med prvimi v Sloveniji!

Na včerajšnji predstavitvi smo sedeli v prvi vrsti in pozorno spremljali novosti, ki bodo zanimale vse bodoče lastnike novih različic iPhone 13.

Novosti na novih iPhone 13 modelih

Linija novih iPhone-ov je podobna prejšnji s štirimi napravami v velikostih 5,4 palca, 6,1 palca in 6,7 palca, pri čemer sta dva iPhone modela višjega razreda “Pro”, dva pa cenovno ugodnejša in dostopnejša.

Večjih oblikovnih sprememb nismo pričakovali in se pri tem nismo motili. Novi modeli imajo enak nabor funkcij kot iPhone 12, a imajo nekaj izboljšav.  Izboljšane so kamere, vsebujejo hitrejši procesor serije A, bolj vzdržljive baterije, več pomnilnega prostora – do 1TB, spremenili pa so tudi velikost reže na sprednjem delu telefona.

Vidne spremembe

20 % manjša reža je edina opazna vizualna sprememba na sprednji strani iPhone-a in je posledica tesneje integrirane različice posodobljenega sistema strukturirane svetlobe za Face ID. Gledano v celoti pa je videz telefonov enak, z enakimi ravnimi robovi in Ceramic Shield zasloni za večjo vzdržljivost.

Manjša reža na sprednji strani telefona
Vir: MacRumors, 2021.

Na zadnji strani cenejših dveh modelov je sprememba tudi v poziciji leč. Razporejeni sta diagonalno in ne več navpično kot pri prejšnjih modelih. Še naprej naprava ponuja enake široke in ultra široke objektive. Za novost optične stabilizacije slike s premikom senzorja pri širokem objektivu pa je bila sprememba pozicij leč potrebna.

Apple je v primerjavi z iPhone 12 najbolj spremenil zaslone. Čeprav velikost AMOLED panelov ostaja enaka, nam obljubljajo 28 % svetlejše zaslone od zaslonov prejšnje serije.

Večja pozornost pa je namenjena modeloma iPhone 13 Pro in iPhone 13 Pro Max, pri katerih je Apple svojo tehnologijo ProMotion iz iPada Pro prvič prenesel na iPhone. To pomeni, da lahko dinamično prilagajata hitrost osveževanja zaslona med 10 Hz in 120 Hz. iPhone 13 in iPhone 13 mini sta ostala pri 60 Hz.

iPhone13 zaslon
Vir: tom’s guide, 2021.

Kot vedno pa nam je pri videzu telefona pomembna tudi barva. Po pričakovanjih so obdržali enake odtenke kot pri prejšnji generaciji. Pri cenejših modelih se je črni, beli, modri in rdeči pridružila še roza različica. Pro modela sta v svoj nabor dodala nov modri odtenek (Sierra Blue), ki se pridružuje grafitni, zlati in srebrni barvi.

Barvna paleta za iPhone 13 in iPhone13 mini
Vir: MacRumors, 2021.

Shranjuj do onemoglosti ali do 1TB

Z novimi modeli prihaja do spremembe pri velikosti shranjevalnega prostora. Nobena različica nima možnosti 64 GB, saj se začnejo z 128 GB shranjevalnega prostora. iPhone 13 Pro in iPhone 13 Pro Max pa sta na voljo s kar do 1 TB pomnilnika. To je največja kapaciteta pomnilnika, ki je bila do zdaj na voljo za iPhone telefonih. Prepričani smo, da bo ta sprememba razveselila predvsem ustvarjalce vsebin.

Baterija na iPhone 13 bo zdržala dlje

Pričakuj občutno večjo baterijo, saj iPhone 13 v primerjavi z 2 805 mAh v iPhonu 12 ponuja 3 095 mAh baterijo. Zaradi večje baterije in učinkovitejšega čipa A15 se je življenjska doba baterije znatno izboljšala. iPhone 13 mini ima do 1,5 ure daljšo življenjsko dobo baterije kot iPhone 12 mini, iPhone 13 pa ima do 2,5 ure daljšo življenjsko dobo baterije kot iPhone 12.

Večja baterija pomeni tudi minimalno spremembo v teži in debelini telefona. Ob občutno boljši bateriji pa to malenkost brez problema spregledamo, se strinjaš?

Lightning, USB-C ali kar brez polnilnega vhoda?

Pred izidom so se pojavile govorice, da bo vsaj en model izšel brez polnilnega vhoda in se v celoti zanašal na brezžično polnjenje, vendar so hitro potihnile, saj se to letos še ne bo zgodilo.

Apple se bo v bližnji prihodnosti še naprej zanašal na Lightning brez prehoda na USB-C, prav tako pa ne bo zasnoval modela brez polnilnega vhoda, dokler ne bodo MagSafe dodatki bolj razširjeni. Morda jim to uspe že v naslednjem letu. Kaj praviš, ti je ideja všeč?

MagSafe polnilec
Vir: 24HTECH, 2021.

Čeprav se je šušljalo, da bo z novo serijo prišel tudi nov MagSafe polnilec, se tokrat na srečo govorice niso uresničile. Nova serija je združljiva s starimi MagSafe dodatki, tako da nakup novih Apple-ovih polnilnikov ne bo potreben. Če ga še nimaš, si ga lahko zagotoviš še pred prihodom telefona tukaj.

Največ razlik pri iPhone 13 opaznih na kameri

Kamere so glavna razlika med telefonoma iPhone 13 in iPhone 12, čeprav se število objektivov ni spremenilo. Apple je izboljšal strojno opremo kamere, zaradi česar bi morala biti uporabniška izkušnja popolnoma drugačna.

Tako iPhone 13 kot iPhone 13 mini imata glavno kamero z 12 MP, ki ima največji senzor v dosedanjih iPhone-ih z dvojno kamero. Prepuščal naj bi 47 % več svetlobe, kar zagotavlja ostrejše slike tudi pri slabših svetlobnih pogojih. Omenjena modela imata funkcijo optične stabilizacije slike s premikom senzorja, ki jo je Apple lani dodal iPhonu 12 Pro Max, ultraširok objektiv pa obljublja več podrobnosti v temnejših delih slik.

Zadnja kamera na iPhone 13 Pro modelih
Vir: techradar, 2021.

Modela iPhone 13 Pro se ponašata s še bolj dramatičnimi spremembami kamere. Glavno tipalo je večje in poskrbi za boljše slike pri šibki svetlobi, medtem ko ima ultra širokokotni objektiv širšo zaslonko f/1,8. To pomeni, da bodo slike tudi pri šibki svetlobi svetlejše in ostrejše. 77 mm teleobjektiv na modelih iPhone 13 Pro zdaj ponuja 3-kratno optično povečavo, kar je bolje od 2,5-kratne povečave na iPhonu 12 Pro.

Nočni način deluje na vseh treh kamerah iPhona 13 Pro, oba modela pa vključujeta tudi funkcijo optične stabilizacije senzorja, ki je bila v seriji 12 na voljo samo pri modelu Pro Max. Komaj čakamo, da vidimo, kako bodo vse te spremembe vplivale na boljše fotografije.

V pričakovanju…

Nove telefone iPhone 13 lahko v predprodaji pričakuješ od 17. septembra dalje, v prodaji pa bodo že s 24. septembrom. Najverjetneje te zanimajo tudi cene? Te se bodo gibale med 800 in 1900 €, odvisno od modela in kapacitete pomnilnika. Vse cene lahko pregledaš tukaj. Rezerviraj ga zdaj in ga naroči med prvimi v Sloveniji!

Če te zanima, katere modele še nestrpno pričakujemo v jeseni 2021 pa si lahko kaj več o njih prebereš tukaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here