Prvi val telefonov 2021 je tu, saj so v prodaji novi paradni konji podjetij Samsung, Xiaomi, OnePlus in drugih. Poleg njih je na voljo še veliko cenejših telefonov srednjega in nižjega cenovnega razreda, ki jih tudi že nestrpno pričakujemo. Kateri so novi telefoni te jeseni

Nosilec lestvice novi telefoni jeseni – iPhone

iPhone 13 in 13 Pro

Apple je novo generacijo iPhona predstavil na dogodku 14. septembra. Telefoni bodo naprodaj v petek, 24. septembra, prednaročila pa se bodo začela že teden dni prej.

Ena od velikih izboljšav iPhona 13 in iPhona 13 Pro je zaslon. Čeprav zaslona Super Retina XDR merita enako kot zaslona prejšnjega modela,  5,4 in 6,1 palca, Apple trdi, da sta za 28 % svetlejša od predhodnikov, saj pri gledanju vsebin na prostem ponujata do 1200 nitov.

V notranjosti se nahaja najnovejši Applov 5nm procesor A15 Bionic. Apple se je pohvalil, da je novi šestjedrni procesor 50 % hitrejši od “vodilne konkurence”. Podobno pa je tudi s štirijedrnim grafičnim procesorjem, ki ponuja 30-odstotno povečanje hitrosti v primerjavi z neimenovano “konkurenco”.

Ni še popolnoma znano, ali bo Apple na iPhone končno omogočil tudi kompatibilnost z Apple Pen pisalom, kar bi omogočilo bolj kakovostno uporabo izjemno priljubljene aplikacije Procreate Portrait Pocket in umetniško nadarjenim uporabnikom omogočilo, da ustvarjajo na telefonih.

Vir: Apple.com

Pri glavnem objektivu je na voljo tudi funkcija Sensor-Shift OIS – funkcija, ki je bila pred letom dni ekskluzivna za iPhone 12 Pro Max. Skupaj z večjimi 1,7um slikovnimi pikami in zaslonko f/1,6 je to vsekakor izboljšava v primerjavi z prejšnjim. Nadgradnjo je doživel tudi ultraširok objektiv z izboljšano zaslonko f/2,4 za boljše fotografiranje pri šibki svetlobi.

Več o iPhone 13 preberi tukaj.

Samsung s tehnologijo prepogibanja

Samsung Galaxy S22 je nekoliko bolj oddaljen od večine telefonov na tem seznamu, saj bo verjetno predstavljen januarja 2022.

Govorice kažejo, da bodo v seriji, ki bo verjetno vključevala telefone S22, predstavili telefone Samsung Galaxy S22 Plus in Samsung Galaxy S22 Ultra. Imeli bodo podobne zaslone in obliko kot serija Galaxy S21, vendar s čipi naslednje generacije. Vse o Samsungu S21.

V kategorijo novi telefoni jeseni pa z lahkoto uvrstimo tudi Samsung Galaxy Z Fold 3 in Samsung Galaxy Z Flip 3 saj sta v prodajo prišla pred kratkim.

Samsung Galaxy Z Fold 3

Ta različica Samsungovega zložljivega telefona se zdi močnejša od svojih dveh predhodnikov: tokrat je vodoodporna, njen notranji zaslon v velikosti mini tablice pa je zdržal naše najhujše udarce pisala z novima pisaloma S Pen in S Pen Pro.

Ta bo morda spremenil naš način vsakodnevne uporabe telefona, zlasti če si omislimo pisalo S Pen in etui za njegovo prenašanje.

Izstopa ena prednost kamere: kamera pod zaslonom elegantno odpravlja potrebo po luknjici na bolj brezhibnem notranjem zaslonu. Vendar je tukaj izguba kakovosti kamere s 4 MP kar precejšnja. Velika zanimivost Galaxy Fold 3 je nekoliko nižja cena v primerjavi z Galaxy Z Fold, kar zna prepričati marsikaterega kupca.

samsung.com
Vir: samsung.com

Samsung Galaxy Z Flip 3

Kljub imenu gre za drugo generacijo telefona Galaxy Z Flip in ne tretjo, vendar si z Galaxy Z Fold 3 deli veliko funkcij in zmogljivosti.

Vgrajene shrambe ni mogoče razširiti, zato se pred nakupom pametno odloči, ali ti telefon odgovarja. V dražji različici bi si želeli več pomnilnika RAM. Zunanji aluminijasti okvir je zdaj matiran, kar je videti zelo lepo, vendar je ohišje zelo spolzko. Velika oblikovna sprememba je nov dvobarvni videz in večji zunanji oz. pokrovni zaslon.

Glavni 6,7-palčni zaslon je panel Dynamic AMOLED 2X z enako ločljivostjo kot pri prejšnjem modelu. Ta pa prinaša zdaj največjo frekvenco osveževanja 120 Hz. Barve so žive, svetlost pa dovolj dobra za uporabo v zaprtih prostorih.

Samsung Galaxy Z Flip 3 poganja SoC Qualcomm Snapdragon 888, prav tako kot Galaxy Z Fold 3, naj pa bi podpiral tudi enako število pasov 5G. Galaxy Z Flip 3 nima podpore za pisalo S Pen, ima pa oznako IPX8 za odpornost na vodo.

Google Pixel 6 in 6 PRO presenetil

Google je že napovedal telefona Pixel 6 in Pixel 6 Pro ter potrdil, da bosta predstavljena jeseni 2021.

Poleg nenavadnega novega oblikovnega jezika – preverite modul kamere – je Google potrdil, da bo oba telefona poganjal nov lasten SoC, imenovan Tensor.

Podjetje izstopajočo postavitev kamere na hrbtni strani telefona imenuje “vrstica kamere” in je očitno potrebna za namestitev “nadgrajenega” sistema zadnje kamere. Ta naj bi prinesel “izboljšane senzorje in leče”, ki so “zdaj preveliki, da bi se prilegali tradicionalnemu kvadratu”.

O specifikacijah, vključno z glavnim tipalom s 50 milijoni slikovnih pik v paru z ultraširokokotnim objektivom in 8 milijonov slikovnih pik s 5-kratno povečavo, se je govorilo že prej.

Vsekakor zna Google presenetiti še z kakšnim darilcem znotraj svojih naprav in postati glavna senzacija na področju mobilne telefonije v letu 2021.

Google
Vir: Google

Huawei vrača udarec

Huawei P50 in P50 PRO

V tistem, kar bi lahko opisali kot “najbolj zamujeno lansiranje vodilnih telefonov doslej”. Huawei se je končno odločil, da je čas, da na trg pripelje serijo Huawei P50. Modela P50 in P50 Pro, ki sta bila predstavljena na Kitajskem že konec julija.

Vendar bi bilo vredno počakati, saj ima najvišji model – Huawei P50 Pro – 6,6-palčni zaslon OLED z ločljivostjo 1228 x 2700 s frekvenco osveževanja 120 Hz. Prinaša tudi čip Snapdragon 888, do 12 GB pomnilnika RAM in kamero s štirimi objektivi. Glavno tipalo 50 MP, telefoto tipalo 64 MP s 3,5-kratno optično in 200-kratno digitalno povečavo, izjemno širokokotno kamero 13 MP in monokromatsko kamero 40 MP.

novi telefoni gizzmo
Vir: Huawei

Ima tudi 4360 mAh baterijo s 66W hitrim polnjenjem, vendar zaradi trenutne Huaweijeve prepovedi na njem namesto Androida uporabljajo novi HarmonyOS 2, prav tako pa je obtičal brez 5G.

Standardni Huawei P50 je v marsičem podoben telefon, vendar ima nekoliko manjši zaslon, frekvenco osveževanja 90 Hz, baterijo 4.100 mAh in drugačno postavitev kamere, ki jo sestavljajo glavna kamera s 50 MP, ultraširoka kamera s 13 MP in telefoto kamera s 12 MP ter 5-kratno optično povečavo.

Xiaomi proti vrhu prestola

Xiaomi se krepi. Kitajsko podjetje je namreč nedavno prehitelo Apple in v 2. četrtletju 2021 zasedlo drugo mesto na področju števila svetovnih pošiljk pametnih telefonov, tik za Samsungom.

Med najbolj pričakovanimi v lestvici novi telefoni leta se pojavi tudi Xiaomi, z modeloma Xiaomi 12 in popolnoma razprodani model Xiaomi Mi Mix 4.

Xiaomi Mi Mix 4

Xiaomi Mi Mix 4 je morda največje presenečenje konca leta 2021. Gre za Xiaomijevega paradnega konja s kamero za selfije pod zaslonom, izjemno hitrim žičnim napajanjem in presenetljivo nizko ceno. Tega telefona sploh nismo pričakovali med telefoni leta.

Kot smo že omenili, je glavna prodajna točka telefona Xiaomi Mi Mix 4 njegov “CUP”, kot ga imenuje Xiaomi, ali “kamera pod panelom“. Gre za kamero za selfije, ki je nameščena pod ploščo v zgornjem središču.

novi telefoni gizzmo
Vir: Xiaomi

Zaslon je 6,67-palčni AMOLED, kar je velikost, ki je Xiaomiju očitno precej všeč, in podpira HDR10+ in Dolby Vision. Ima ločljivost 2400 x 1080 pik, kar omogoča Full HD+ in je precej standardno za pametni telefon.

Ohišje je izdelano iz stekla Corning Gorilla Glass Victus, robustne oblike stekla, ki ga ima kar nekaj pametnih telefonov. Zadaj so tri kamere. Glavna ima ločljivost 108 MP, pridružuje pa se ji še periskopska kamera 8 MP za 50-kratno digitalno povečavo. Vse skupaj zaokroži še izjemno široka kamera 13 MP.

Xiaomi 12

Uspeh ni preveč presenetljiv, saj ima Xiaomi impresivno paleto izdelkov tudi na premijskem delu trga, kjer je v zadnjih letih dosegel velik napredek. Zdi se, da se bo to nadaljevalo s pričakovano izdajo telefona Xiaomi 12.

Ena od možnosti je, da se Xiaomi 12 začne prodajati s povsem novim procesorjem Qualcomm Snapdragon 898, ki bo predvidoma prišel do konca leta 2021. Ta bi zamenjal sedanjega kralja na hribu, Qualcomm Snapdragon 888+.

Xiaomi 12 bi lahko bil opremljen s prvo glavno kamero na svetu z 200 milijoni slikovnih pik, kar bi pomenilo skok od 108 milijonov slikovnih pik v modelu Mi 11. Xiaomi testira tudi periskopski objektiv z 10-kratno optično povečavo. Vendar se domneva, da še vedno razmišlja o bolj “praktični” možnosti 5-kratne povečave. Tako se z lahkoto zavihti na vrh lestvice novi telefoni leta 2021.

novi telefoni gizzmo
vir: Xiaomi

Oppo X 2021 inovacija leta

Nagrada za inovacijo v kategoriji novi telefoni 2021 gre zagotovo sledečemu.

Oppo X 2021.

Namig je v imenu, saj naj bi Oppo X 2021 začel delovati… no, nekje v letu 2021.

Ta Oppov telefon, ki ga je mogoče raztegniti, je bil prvič predstavljen lani in je bil videti le kot konceptni telefon. Poznejše napovedi Oppa kažejo, da bi se telefon vendarle lahko začel prodajati kot potrošniški izdelek. Pričakujemo, da bo neprimerno dražji, predvsem zaradi vgrajenega premikajočega se zaslonom in novo tehnologijo brezžičnega.

Oppo je napovedal, da bo X 2021 opremljen s kamero 48 MP f/1,7, ki jo podpirata dve kameri Spot TOF 3D, ki pomagata pri učinkih Bokeh in zmožnostih AR/VR.

Pričakujte, da bo naprava, ko bo končno prišla, opremljena z najnovejšim procesorjem Qualcomm Snapdragon – najverjetneje Snapdragon 888+ – skupaj z drugimi vrhunskimi komponentami.

novi telefoni gizzmo
Vir: Oppo X 2021

Kot vse kaže, nas to jesen čaka kup novosti in inovacij na področju mobilne tehnologije. Tukaj še naše popotovanje po lestvici novi telefoni leta 2021 zaključuje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here