Skoraj smo pri koncu leta 2021, ki je postreglo z izjemnimi – in odličnimi – predstavitvami telefonov vseh običajnih favoritov. To je leto, v katerem so baterije iPhonov spet postale dobre, Samsung je popravil svoje zložljive telefone, Google pa je pri liniji Pixel 6 prešel na lastne čipe. Motorolo in Xiaomi poganja čipovje Snapdragon 8 Gen 1, ki bo poganjalo tudi vodilne predstavnike naslednjega leta, kot sta Oppo Find X4 Pro in Samsung Galaxy S22. Poglejmo torej, kaj nas čaka v letu 2022.

Samsung 

Samsung Galaxy S22 in Samsung Galaxy S22 Plus 

Samsung Galaxy S22 bo predvidoma predstavljen v začetku leta 2022. Na dan pa že prihaja tudi vse več informacij o njegovi domnevno veliki kameri, zmogljivem čipu Exynos, zasnovi in hitrejšem polnjenju. 

Po navedbah znanega medija Ice Universe, bosta tako Samsung Galaxy S22, kot Samsung Galaxy S22 Plus, uporabljala senzor kamere Samsung ISOCELL GN5. Gre za senzor z veliko ločljivostjo 50 MP, ki naj bi se dobro obnesel v razmerah s šibko svetlobo.

Po podatkih bo model S22 opremljen z zmogljivim čipom Exynos 2200 z grafiko AMD. Poleg tega po poročanju portalov telefon S22 ne bo imel kamere pod zaslonom, kot jo ima telefon Samsung Galaxy Z Fold 3. 

Velikost telefonov: S22, ki ima 6,06 palca, in 6,55 palca za S22 Pro/Plus. Oba sta manjša od enakovrednih modelov iz letošnjega leta – 6,2-palčnega modela S21 in 6,7-palčnega modela S21 Plus. To sicer pomeni manjše zaslone (in po drugih potrditvenih uhajanjih tudi baterije z manjšo zmogljivostjo). Vendar to pomeni tudi, da se telefona bolje prilegata manjšim rokam in ozkim žepom, kar se zna večkrat pojaviti v tej epizodi, kaj nas čaka v letu 2022.

Samsung Galaxy S22 Ultra narekuje, kaj nas čaka v letu 2022

Galaxy S22 Ultra ima kvadratne robove in škatlast videz, zato je duhovni naslednik Galaxy Note 20 Ultra. Telefon ima velik zaslon Super AMOLED Infinity-O s tankimi robovi, pisalo S Pen z vgrajeno režo in priključek USB Type-C. Naprava ima na zadnji strani matiran zaključek, ki preprečuje pojavljanje prstnih odtisov.

Ta pametni telefon ima 6,8-palčni zaslon s spremenljivo frekvenco osveževanja 120 Hz, HDR10+, stereo zvočnike ter stopnjo zaščite IP68 za odpornost na prah in vodo. Odvisno od trga pa bo telefon opremljen s procesorjem Exynos 2200 ali Snapdragon 8 Gen 1.

Samsung Galaxy S22 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra narekuje, kaj nas čaka v letu 2022

Južno korejsko podjetje naj bi svoj vodilni pametni telefon naslednje generacije opremilo s spremenjeno primarno kamero s 108 MP. Ta zaradi načina za izboljšanje podrobnosti, ki ga poganja umetna inteligenca, zajame več podrobnosti. Poleg te ima tudi 12 MP ultraširokokotno kamero, dve 10 MP telefoto kameri (s 3-kratno in 10-kratno optično povečavo) in 40 MP kamero za selfije. Napravo poganja baterija s 5000 mAh in podpira 45W hitro polnjenje.

Samsung S21 FE 

Samsung Galaxy S21 FE naj bi bil cenejša alternativa modelu S21, podobno kot je Samsung Galaxy S20 Fan Edition za Samsung Galaxy S20. 

S20 FE je bil predstavljen avgusta, zato je jasno, da je S21 FE v tem trenutku že precej zamuja, vendar upamo, da še vedno prihaja. Napovedi o predstavitvi v oktobru so splavale po vodi, vendar temu smo že bili priča. Nedavno uhajanje podatkov trdi, da bo Galaxy S21 FE pristal januarja. To bi lahko pomenilo, da bo pred tem že izšel Galaxy S22. 

Samsung Galaxy S21 FE je v kitajski certifikacijski bazi podatkov razkril, da bo imel telefon  6,4-palčni zaslon Super AMOLED 1080 x 2340 s frekvenco osveževanja 120 Hz in zaslonski bralnik prstnih odtisov – specifikacije, ki so zelo podobne modelu S20 FE. 

Telefon ima tudi stopnjo zaščite IP68, kar pomeni, da je telefon odporen na prah in vodo.

Samsung Galaxy S21 FE omenja glavno kamero z 12 MP, ultra širokokotno kamero z 12 MP in tele-foto kamero z 8 MP ter 3-kratno optično povečavo, skupaj s selfi kamero z 32 MP.

Samsung Galaxy S21 FE
Samsung Galaxy S21 FE

Ko gre za zmogljivost baterije, eden od namigovalcev pravi, da bo v Samsung Galaxy S21 FE vgrajena baterija s kapaciteto 4500 mAh, ki bo presegla baterijo s kapaciteto 4000 mAh v običajnem telefonu Galaxy S21.

Apple – iPhone

iPhone SE 3 dražji kot predhodniki

iPhone SE 3 bo domnevno zgrajen na ohišju, podobnem iPhonu 11, kar v bistvu odraža razmerja med prvo generacijo iPhona SE in iPhone 5S ter iPhone SE 2 in iPhone 8. Pomembno je omeniti, da je ta isti namigovalec pred tem trdil, da bo iPhone SE 3 oblikovno povzet po iPhonu XR. Telefon iPhone 11 ima sodobnejšo zasnovo, zato bi to moralo navdušiti pričakovane oboževalce. Ujeli smo tudi, da bo iPhone SE 3 poganjal procesor A15 Bionic. Drugi mediji pa poročajo, da naj bi ponujal LCD zaslon, s čimer naj bi bil zadnja naprava z LCD na trgu. Pričakuje se, da bo iPhone SE 3 debitiral marca-aprila 2022.

iPhone SE 3
iPhone SE 3

Xiaomi 12 

Xiaomi običajno potrdi svojo napravo naslednje generacije istočasno, ko Qualcomm objavi najnovejšo strojno opremo Snapdragon. To se je zgodilo tudi leta 2021: Lei Jun, izvršni direktor družbe Xiaomi, je potrdil, da bo telefon prvi, ki bo uporabljal Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

Xiaomi 12 bo “paradni konj z majhnim zaslonom”, 6,28 palca, kar pomeni, da bo model Pro (in verjetno Ultra) večji model. Večji zaslon Xiaomi 12 Pro naj bi imel zaslon z višjo ločljivostjo 2K, 3200 x 1440, tudi s frekvenco osveževanja 120 Hz . Vendar pa lahko Snapdragon 8 Gen 1 podpira še višje frekvence osveževanja, do 144 Hz pri QHD+.

Xiaomi bo telefon opremil z možnostmi hitrega polnjenja, in sicer do 120W brezžičnega polnjenja in 200W žičnega polnjenja. Podjetje je že pokazalo svoj sistem Xiaomi HyperCharge. Informacije za vstopni telefon Xiaomi 12 pa potrjujejo, da ima ta 67W žično in 30W brezžično polnjenje.

Huawei P50 Pocket

Huawei se je leta 2019 pridružil Samsung-u v prvem valu zložljivih telefonov. Zdaj se je podjetje odločilo, da bo sledilo seriji Galaxy Z Flip in predstavilo zložljiv telefon Huawei P50 Pocket. Zaščiti svoj preklopni Galaxy Z fold zaslon!

Ko bomo razgrnili Huawei P50 Pocket, nas bo pozdravil 6,9-palčni zaslon OLED (2790 x 1188) s frekvenco osveževanja 120 Hz. Ta bo ponujal tudi antirefleksni premaz in razmerje stranic 21 : 9. Podjetje tudi trdi, da ima zložljivi zaslon lasten tečaj, ki omogoča zasnovo z ničelno vrzeljo, ko je zložen.

Huawei P50 Pocket
Huawei P50 Pocket

Najnovejši Huaweijev zložljivi telefon poganja SoC Snapdragon 888 4G, ki ni več najnovejši čip Snapdragon. Kljub temu naj bi bil ta še vedno dovolj zmogljiv, da bo brez težav opravil skoraj vsako nalogo.

Če preidemo na področje fotoaparata, je v okroglem ohišju telefona P50 Pocket nameščen sistem trojne zadnje kamere. Natančneje, na voljo so glavna kamera s 40 MP (26 mm, f/1,8), ultraširoka kamera s 13 MP (13 mm, f/2,2, 120-stopinjsko vidno polje, makro fotografiranje) in “super-spektralni” senzor z 32 MP (30 mm, f/1,8).

Oppo bo ponovno presenetil

Oppo je v začetku decembra obljubil, da bo telefon Find X s Snapdragonom 8 Gen 1 prišel v prvem četrtletju leta 2022. Dva tedna pozneje je Mediatek potrdil, da bo še eno napravo iz te serije poganjal procesor Dimensity 9000. Mediji pa razkrivajo, da bo imela družina ob začetku prodaje dejansko tri člane, tretji pa bo imel še neznani čip.

Navedli so tudi, da Oppo pripravlja še en telefon Find N, ki bo imel vodoravni tečaj. Le-ta bo na kitajskem trgu tekmoval s telefonoma Samsung Galaxy Z Fold3 in Huawei P50 Pocket. Popularen trend, ki napoveduje, kaj nas čaka v letu 2022.

Zanimivo je tudi, da so serijo poimenovali “Find X5” namesto “Find X4”, kar ima nekaj logike. Navsezadnje nobeden od kitajskih proizvajalcev v imenih svojih telefonov ne uporablja številke 4, saj se sliši kot “smrt”. Do takšnih stvari kupci v azijski državi pa so glede tovrstnih stvari vraževerni.

Oppo Find X5 Pro
Oppo Find X5 Pro

Pričakuje se, da bo Find X5 Pro rahla nadgradnja trenutnega Find X3 Pro. Poleg očitne spremembe čipovja bo še ena opazna izboljšava hitrejše polnjenje, pri čemer govorice kažejo na 80 W. To je kar je dolgo pričakovana sprememba za Oppo, ki že več kot dve leti predstavlja telefone s 65W SuperVOOC.

Kakorkoli se bo na koncu vse izteklo je jasno, da pričakujemo kar nekaj novosti v svetu telefonije v naslednjem letu, kaj se bo pa iz tega zares izcimilo pa bomo videli prav kmalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here