Izbira med gaming stoli je velika, odločitev za nakup pa nedvomno prava za vse, ki za računalnikom preživite tudi po več ur na dan. Njihova zasnova odpravlja slabe navade sedenja in spodbuja pravilno držo.

Čeprav se med igranjem na 55-paličnem monitorju zdi vse le zabava pa je meja med zabavo in hudimi bolečinami lahko zelo tanka. Potreba po udobnem sedenju in spontanem gibanju pa je še večja, če tvoj gaming setup sestavljata dva monitorja.

Verjamemo, da se je ob poplavi gaming stolov na trgu težko odločiti, kateri je tisti pravi. Na voljo je veliko različnih blagovnih znamk, specifikacij, funkcij, velikosti in barv po različnih cenah. Želimo ti olajšati odločitev pri nakupu, da lahko več časa posvetiš uživanju v udobnem igranju, kot raziskovanju posameznih funkcij najrazličnejših stolov. Spodaj smo strnili informacije o tem, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu novega gaming stola.

Gaming stoli Huzaro

So gaming stoli združljivi s tvojim sistemom igranja?

Gaming stoli so združljivi le z določenimi sistemi ali nastavitvami, zato je ključnega pomena pri izbiri pravega stola združljivost s sistemom. Večina gaming stolov je združljiva s konzolami Xbox One, PS4, PC in Switch, vendar so nekateri primernejši od drugih. Na primer, nizki igralni stoli in podstavki so blizu tal, zato niso najboljša izbira za igranje na računalniku, so pa veliko bolj primerni za igranje na konzolah!

Če želiš poskrbeti za igranje iger na računalniku, bo idealen profesionalni igralni stol, ki je bolj podoben pisarniškem stolu. S to zasnovo lahko stol nastaviš na ustrezno višino, da se popolnoma prilega tvoji gaming mizi. Tovrstni stoli so odlična izbira tudi za ne-gamerje, ki med delom ali učenjem veliko časa preživijo v sedečem položaju.

Ključni sta udobnost in primerna velikost

Tako kot med gledanjem televizije ne želiš sedeti na neudobnem kavču, tudi med igranjem ali delom ne želiš sedeti na neudobnem stolu. Ključnega pomena je, da izbereš stol, ki ustreza tvojim potrebam.

Poskrbeti moraš, da ima ergonomske lastnosti, ki zagotavljajo udobje. Najboljši stoli se ponašajo z ledveno oporo, mrežasto stranico, nastavljivim naslonjalom za hrbet in vrat ter možnostjo nagiba nazaj. Te funkcije ne bodo le poskrbele za prijetnejše igranje, temveč so pomembne tudi za zdravje tvojega vratu in hrbta.

Čeprav je res, da lahko na (kakovostnem) igralnem stolu sediš bolj udobno kot na pisarniškem stolu, si moraš kljub temu privoščiti urne odmore. Tudi najbolj udobni stoli še vedno zahtevajo sedenje, ki je samo po sebi nezdravo početje. Zato poskrbi, da kupiš udoben stol, vendar ne tako udoben, da ga ne želiš zapustiti.

Gaming setup

Nepogrešljive so tudi blazine za vrat, ki so namenjene podpori glave in vratu, kar ima nadaljnji učinek in lahko razširi podporo na celotno hrbtenico. Prednost vidimo tudi v nakupu stola z naslonom za roke, saj pomaga pri podpiranju ramen in zapestij. Za boljšo cirkulacijo med večurnim sedenjem je priporočljivo razmisliti tudi o naslonjalu za noge.

Ne gre za nujne dodatke, vendar vsak od naštetih pripomore k udobju in poskrbi, da se maratonske gamerske seanse zdijo lahkotne.

Obstajajo gaming stoli, ki so primerne velikosti tudi za otroke?

S tem vprašanjem se seveda najpogosteje spopadajo starši. Iskanje otroških igralnih stolov je lahko težavno, saj svojemu otroku ne želiš kupiti prevelikega stola.

Priporočamo, da skrbno preveriš dimenzije vsakega stola in se prepričaš, da bo ustrezal končnemu uporabniku. Ključnega pomena je, da upoštevaš tudi rast otroka. Verjetno ne želiš kupiti dragega igralnega stola, nato pa čez nekaj mesecev ponovno investirati večjega!

Dober stol pripomore tudi k dobremu počutju in ohrani pravilno držo otroka tako med igranjem iger, kot pisanjem domačih nalog.

Gaming stoli za odrasle in otroke

Preveri kvaliteto materiala

Vsak ima drugačno mnenje o ravni udobja pri sedenju. Nekomu je prijetneje sedeti na trdem sedežu, nekdo drug pa ima morda raje mehkejšo podlago za sedenje. Vse je odvisno od želja, nobena skrajnost pa ni priporočljiva. Potrebuješ ravno dovolj oblazinjenja, da bo sedenje udobno, a dovolj čvrsto, da bo sedež ustrezno podprt.

Gaming stoli morajo biti izdelani iz trpežnega materiala, ki bo zdržal več let. Odporen mora biti na okoljske poškodbe, na primer na razlito kavo ali Red Bull. Nekateri materiali so morda primernejši za naslonjalo, drugi za sedež stola. Običajno pa so na voljo v usnju ali tkanini. Oba materiala imata svoje prednosti in slabosti, boljša izbira pa je na koncu stvar želja.

Čiščenje materiala - tekstil ali usnje?

Stoli iz umetnega usnja so idealni za igralce, ki med igranjem radi kaj popijejo ali prigriznejo, saj je čiščenje preprosteje. Barva hrane in pijače se ne vpije v stol, kot se to zgodi pri tkanini. Čeprav se bo usnje s starostjo verjetno nekoliko nagubalo, na splošno velja za zelo trpežen material. Po drugi strani umetno usnje ne diha dobro in hitreje povzroči znojenje, zato priporočamo, da se koža ne dotika sedala neposredno.

Po drugi strani je pri stolih iz tkanin manjša verjetnost, da bodo povzročali znojenje, saj je material manj lepljiv. Slaba stran tkanine pa je večja verjetnost, da se bodo na njej pojavili madeži. Čeprav jih je pogosto težje strgati kot usnjene stole, se stoli iz tkanin navadno nekoliko hitreje starajo. Težave lahko povzročajo tudi pršice, zato so manj prijazni do alergikov kot usnjeni stoli. V primeru potenja bo tkanina vpila tudi vonj, zato je večja možnost, da bo čez čas stol oddajal neprijeten vonj.

Možnosti prilagajanja

Med igranjem telo ne sme biti v preveč togi drži. Potrebno je nekaj gibanja, vendar ne preveč. Sedež in naslonjalo stola morata biti prožna, da se lahko premikaš s strani na stran in nazaj naprej. Prav so zelo pomembna nastavljiva naslonjala za roke, globina sedeža, višina stola in višina naslona za glavo. Najboljši igralni stol lahko zagotovi vse našteto.

Gaming stol mora biti opremljen s številnimi funkcijami, da se lahko prilagodi različnim slogom igranja. V kolikor želiš, da je tvoja investicija v stol dolgotrajna izbiraj med gaming stoli, ki se lahko prilagodijo različnim slogom igranja in morebitnim novim željam.

Dodatne funkcije za tiste, ki želijo nekoliko več

Za vse, ki želite popolno igralno izkušnjo je vredno omeniti tudi dodatne funkcije, ki jih ponujajo nekateri gaming stoli. Najdete lahko stole z Bluetooth vhodi, nizkotonci in vibracijskimi funkcijami, spet drugi vsebujejo posode za shranjevanje hrane in kontrolerjev. Pri tem je seveda potrebno upoštevati, da je za več potrebno tudi plačati nekoliko več. Če cena ni med glavnimi pomisleki pri nakupu, je morda smiselno kupiti stol z vso omenjeno tehnologijo, v nasprotnem primeru pa se raje odloči za kaj bolj osnovnega.

Dizajn, ki se poda k tvojemu stilu

Najprej učinkovitost, a na koncu sta pri odločitvi še vedno pomembna tudi izgled in oblika. Današnji gaming stoli imajo bolj športno, dirkaško navdihnjeno obliko, tudi če so namenjeni le sedenju za gaming mizo. Kar plačaš za videz, mora ustrezati tudi zmogljivostim stola in uporabniku prijaznim funkcijam.

Številni novi modeli so morda res nekoliko preveč futuristični za sodobno pisarniško okolje, vseeno pa so ravno zaradi sestave in udobja zelo priljubljena izbira tudi za domače pisarne.

Konec koncev, zakaj nek gaming setup izgleda kul? So to LED luči na tipkovnici ali podlogi za miško, velikost monitorja ali barva tkanine na stolu? Pravzaprav nič od naštetega. Resnično kul igralna postaja za videoigre je takšna prav zaradi zaradi praktičnosti in funkcij, ki jih nudi.

Celoten izgled gaming sobe

Potrebuješ kombinacijo kakovostne in udobne opreme, ki se ponaša tudi s kul izgledom. Stol bo postal del tvoje sobe, zato poskrbi, da po upoštevanju praktičnih lastnosti izbereš takega, ki najbolje poda k stilski ureditvi prostora

Gaming stoli in cena

Dobri gaming stoli lahko zlahka stanejo več sto, če ne celo več tisoč evrov. Visoke cene so pogosto posledica dodatnih funkcij. Iz tega razloga je pred nakupom vredno premisliti o smiselnosti funkcij, za katere ti ne bo odveč odšteti kak evro več. Če tvoj trenuten setup že zajema kakšno od funkcionalnosti, seveda ni smiselno, da kupiš stol, z enakimi lastnostmi in zanj plačaš več, kot bi bilo treba.

Hkrati pa lahko nekatere funkcije resnično izboljšajo tvojo igralno izkušnjo. Zato ne spreglej stola samo zaradi njegove cene – najprej preveri, katere funkcije zajema, saj bo presežek pri ceni na dolgi rok zanemarljiv.

Vsekakor pa ni smiselno nameniti več denarja eni stvari in toliko manj drugi. Pri nakupu razmišljaj o tem, da bo tvoj celoten gaming setup pripomogel k tvoji igralni izkušnji. Ni vse samo v dobrem stolu. Ostalo gaming ponudbo si poglej na naši strani gizzmo.si.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here