Kot pričakovano se je Apple pri razvoju sistema iOS 12 najbolj posvečal njegovi zmogljivosti in stabilnosti, kar pa pomeni, da uporabniki ne bodo dobili toliko novih funkcij, kot so jih bili pri večjih posodobitvah vajeni v preteklosti.

So pa oznanili kar nekaj prijemov, s katerimi se bodo uporabniki lahko pričeli spopadati s svojo odvisnostjo od mobilnih naprav, na katerih dandanes vsi preživimo zaskrbljujoče veliko časa.

Prva izmed funkcij, ki vam bo omogočala popoln odklop v večernem času, se imenuje »Do Not isturb during Bedtime«. Ko bo vklopljena, bo skrila prav vsa obvestila v časovnem obdobju, ki ga boste lahko izbrali sami. Tako boste končno lahko v miru odložili telefon ter zaspali ob spodobni uri, brez da bi vas zavedla obvestila z Instagrama ali iMessage-i.

Tudi v samih nastavitvah obvestil boste imeli mnogo več nadzora. Mogoče bo združevati obvestila z ene aplikacije, ki jih je potem mnogo lažje naenkrat zapreti oz. prebrati.

Najpomembnejša izmed napovedanih funkcij pa se imenuje »Screen time«, ki računa, koliko časa dnevno ste strmeli v mali zaslon vašega iPhona. S tem boste imeli več nadzora nad svojo aktivnostjo, imeli boste možnost nastavljanja omejitev, seveda pa vas bo telefon obvestil, ko se boste zastavljenemu limitu začeli približevati.

Ker se pri Applu zavedajo tudi tega, da je samokontrola velik problem pri otrocih, bo funkcija »Allowances« omogočala zgolj omejeno uporabo izbranih aplikacij. Preživite preveč časa na Facebooku? Omejite si dostop zgolj na nekaj minut dnevno.

Seveda pa ni vse namenjeno nadzoru. Razveselili se bodo ljubitelji emojijev, saj prihajajo Memojiji! Uporabniki Snapchata že poznajo t.i. »Bitmojije«, personalizirane karakterje za vsako situacijo. Podobno, kot že obstajajo Animojiji na iPhone X, bo zdaj poleg emojijev možno animirati svoj karakter.

memoji_process-wwdc

Izjemno široka izbira opcij vam omogoča ustvarjanje neverjetno raznolikih karakterjev, ki bodo kar najbolje ponazarjali prav vas. Uporabljali jih boste lahko v sporočilih iMessage, kot nalepke ali celo v FaceTime-u. Ko smo ravno pri tem, omogočili bodo tudi skupinski FaceTime, kjer bo anenkrat lahko klepetalo kar 32 ljudi!

groupfacetime_wwdc

Še ena, morda najpomembnejša novica za uporabnike starejših iPhonov, se dotika zmogljivosti novega sistema. V preteklosti je bilo kar nekajkrat omenjeno, kako Apple z novimi posodobitvami operacijskega sistema namerno upočasnjuje stare telefone. Tokratna posodobitev pa naj bi prvič dosegla ravno nasprotno – telefon bo mnogo bolj odziven, aplikacije pa se bodo odpirale še hitreje. In to ne velja zgolj za novejše telefone, razliko naj bi občutili prav vsi, tudi npr uporabniki iPhona 6 iz leta 2014, na katerem naj bi se aplikacije odpirale kar 40 % hitreje.

https_%2f%2fblueprint-api-production-s3-amazonaws-com%2fuploads%2fcard%2fimage%2f785744%2f90a0c364-c0e8-48b1-a7b9-187d9974823e

To je izjemno dobra novica za vse, ki so po dveh letih obupali nad obupno počasnim delovanjem telefona ter bili s tem prisiljeni v nakup novega. Končno so jim pri Applu prisluhnili in morda se bo življenjska doba telefonov zdaj končno podaljšala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here