Prejšnji teden je Apple na trg poslal javno beta različico novega operacijskega sistema iOS 9, s katerim bodo uporabniki iPhona in iPada lahko uživali v novih aplikacijah, nadgrajeni osebni mobilni asistentki Siri in obsežnih multifunkcijskih lastnostih. V podjetju izpostavljajo, da bodo v prihodnjih tednih sistem še izpopolnjevali, vse dokler ne popravijo vseh nevšečnosti in napak, do uradne izdaje pa naj bi bilo vse nared. Za vas smo pripravili seznam 15 najbolj zanimivih novosti, ki krasijo nov iOS.

Predlogi za iskanje (Search suggestions)

Med najpomembnejšimi orodji je pametnejši in hitrejši iskalnik. Ta nudi podobno izkušnjo kot Google. S potegom na desno stran zaslona se odpre niz vaših osebnih priporočil, novic, pametne selekcije kontaktov in aplikacij, ki so odvisne od vaše pretekle dejavnosti na napravi.

Prestavljanje med aplikacijami (App switching)

Izbor odprtih aplikacij se pojavlja v obliki kartic, med katerimi laže preskakujete. Pri tem so odstranili bližnjico do nedavnih kontaktov, saj je ta vključena v predlogih za iskanje.

Siri – Kontekstualna vprašanja (Contextual questions)

Med bolj zabavnimi inovacijami pa je nova inteligentna osebna asistentka Siri, ki se približuje Google Now. Vključitev konteksta je največja razlika v primerjavi s preteklo verzijo. Zdaj lahko uporabljate podvprašanja, ne da bi se vrnili na izvorno poizvedbo. Tak način omogoča bolj človeški pogovor, saj si aplikacija zapomni temo vprašanja.

Boljše iskanje s Siri

Osebna asistentka je tudi bolj napredna pri iskanju po vašem mobilniku. Zdaj ji lahko ukažete, naj poišče fotografije iz lanskega julija, in to bo storila.

Prenovljena beležka (Notes)

Applova generična aplikacija Notes ponuja nove spektre pri oblikovanju. Sedaj boste lahko priložili fotografijo, poljubno skicirali na list in uredili besedilo kot v naprednem urejevalniku besedil.

Zemljevidi (Maps)

V podjetju so začeli podpirati javni transport (avtobus, podzemna železnica, trajekt) in nadgradili kazalnik smeri. Zemljevid tranzitnih smeri bo trenutno na voljo le za peščico velikih mest (San Francisco, New York, Baltimore, Washington, D. C., Čikago in Philadelphia), seveda pa bodo v prihodnosti ponudbo tudi razširili.

Posodobljen iskalnik v Maps

Prav tako je izboljšan iskalnik, saj se bo naslanjal na temo/vsebino iskanja, na primer restavracije, prenočišča, bolnišnice itd.

Novice (News app)

Z novo aplikacijo lahko kategorizirate, kakšne novice želite spremljati, program pa vam vsebine kasneje prednostno postavlja na začetno stran. Tako ste od informacij oddaljeni le z enim pritiskom na zaslon. „Novice“ prav tako selekcionirajo besedila glede na vaše pretekle dejavnosti.

Iskanje v Nastavitvah

Navzven morda neopazna, a vendar zelo priročna modifikacija. Kategorija Nastavitve je zdaj opremljena z iskalnikom, tako da vam ni treba več iskati po dolgih menijih, ko želite na napravi narediti kakšno spremembo.

Obvestila (Notifications)

Namesto da sami organizirate svoja obvestila, iOS zdaj to stori samodejno – kronološko, najaktualnejša so vedno na vrhu.

Pametnejše iskanje

Poleg boljšega iskanja po telefonu in spletu lahko nov iskalnik Search zdaj opravlja hitre kalkulacije in ponuja kratke odgovore na vaša vprašanja.

Fotografije (Photos)

Program ima posebno mapo za samodejno shranjevanje in prikazovanje selfijev.

Tipka SHIFT na virtualni tipkovnici

Na prejšnjih različicah iOS so se pri pisanju pojavile velike črke tudi takrat, ko je bil gumb SHIFT izklopljen. Zdaj boste lahko to urejali popolnoma sami.

Navigacija med aplikacijami

V sistem je vključen poseben gumb, ki vam omogoča lažje prehajanje med aplikacijami – kot nekakšen gumb “nazaj”. Če ste preklopili med aplikacijami, ta funkcija enostavno preklopi nazaj na preteklo.

Siri predlaga aplikacije

Če imate veliko aplikacij, se lahko zgodi, da ne veste več, katero bi uporabili. Zato vam Siri – na podlagi pretekle dejavnosti – samodejno predlaga smiselne programe za uporabo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here