Že zadnjih nekaj let je velika večina naprav (z izjemo Applovih) uporabljala enak priključek za polnjenje – microUSB, ki je uporabnikom močno olajšal uporabo več različnih naprav s samo enim tipom kabla.

Zdaj pa se je standard počasi začel spreminjati, saj so razvili nov univerzalni vhod, in čeprav bo popolna zamenjava verjetno precej dolgotrajna in bo marsikomu verjetno povzročila kar nekaj preglavic, pa je dolgoročno to začetek povsem novih in veliko zmogljivejših polnilnih in podatkovnih kablov.

V prehodnem času se verjetno ne bo dalo izogniti uporabi različnih kablov, da pa bi se izognili zapleteni gmoti žic, lahko problem začasno rešite tudi z adapterjem, ki microUSB kabel spremeni v USB-C, če pa že imate naprave z novim USB-C vhodom, pa lahko pobrskate po ponudbi med USB-C kabli in adapterji.

Gre za vhod USB-C, ki se počasi pojavlja na vedno več napravah, kmalu pa bodo z njim verjetno zamenjali vse standardne vhode. Vhod ovalne oblike bo kmalu zamenjal običajne USB in microUSB vhode, ki se nahajajo na računalnikih, telefonih, v nekaterih primerih pa bo verjetno nadomestil tudi vhod za polnjenje na prenosnih računalnikih, saj ima do 100W moči in 1,5 oz. 3 A tok, zaradi česar ga bo mogoče uporabljati tudi za naprave, ki zahtevajo več električne energije kot telefoni in tablice. Zasnovan je tako, da bo sčasoma povsem nadomestil ostale kable in s tem poenotil vhode na vseh napravah – tako mobilnikih, tablicah, PC-jih, prenosnikih, kot tudi pri ostali dodatni opremi.

V primerjavi z navadnimi USB in microUSB vhodi je glavna prednost vhoda USB-C, da je obojestranski, torej je vseeno, na katero stran ga ob vstavljanju obrnemo. Omogoča še enkrat hitrejši pretok podatkov kot običajen USB, saj namesto 5 Gb/s podatke prenaša s hitrostjo 10 Gb/s. Ker je še tanjši, so posledično tudi naprave lahko tanjše in zato bolj elegantnega izgleda, USB standard pa zagotavlja kompatibilnost tako zdaj kot v prihodnosti. Zaradi višje hitrosti prenosa podatkov je USB-C uporaben tudi za prenos slike pri visoki ločljivosti in bo lahko nadomestil priključke HDMI, DisplayPort ali Thunderbolt, ki so danes v uporabi za priklop monitorjev in televizorjev. Zaenkrat ga že uporabljajo nekatere novejše naprave, med katerimi so Apple MacBook, Google Chromebook Pixel, Nexus 6 in Microsoft Lumia 950, pa tudi Asus MB169C, govorice pa pravijo, da ga bo uporabljal tudi novi iPhone 7.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here