Polnilci z galijevim nitridom (GaN) so sodobna alternativa današnjim silicijevim polnilcem, ki so na trg vstopili leta 2018. Prve polnilce so na trg postavili Anker, Aukey in RAVpower, danes pa zaradi vse večje moči svoje GaN polnilnike uvajajo tudi ostali proizvajalci.

Kaj točno GaN polnilci so in kako se razlikujejo od danes najbolj uporabljenih silicijevih pa ti razkrijemo v spodnjem članku.

Enlarge

GaN polnilci
GaN polnilci

https://appleinsider.com/articles/19/06/21/gallium-nitride-chargers-what-are-they-and-why-theyre-great

Kaj je GaN?

Najprej te najbrž zanima, kaj galijev nitrid (GaN) sploh je. Gre za polprevodni material, s katerim so bile narejene prve bele led luči, modri laserji in barvni led zasloni, vidni na dnevni svetlobi.

Vse kaže, da bo GaN kmalu nadomestil silicij na številnih področjih. K temu so pripomogli izboljšani proizvodni procesi, s katerimi je omogočena proizvodnja tranzistorjev na osnovi GaN v istih obratih kot tistih na osnovi silicija. Zaradi tega se tudi vse več proizvajalcev odloča za uporabo GaN.

Prednosti galijevega nitrida

Galijev nitrid ima pasovno vrzel 3,4 eV v primerjavi s silicijevo pasovno vrzeljo 1,12 eV, kar pomeni, da lahko vzdržuje višje napetosti in višje temperature kot silicij. Prav tako lahko tok skozi GaN čip prehaja hitreje kot silicijev, kar omogoča hitrejšo obdelavo.

Preprosto povedano čipi iz GaN bodo hitrejši, manjši, energetsko učinkovitejši in (sčasoma) cenejši od silicijevih.

GaN vs. silicijevi polnilci

GaN polnilci so že danes fizično manjši, ker ne potrebujejo toliko komponent kot silicijevi polnilci. Hkrati se pričakuje, da bodo v prihodnosti še manjši, ko tehnologija preide v masovno uporabo.

Enlarge

Velikost GaN polnilcev
Velikost GaN polnilcev

https://www.esrgear.com/blog/best-65w-gan-usb-c-pd-chargers/

Material je sposoben prenašati tudi veliko večje napetosti. Obstajajo tudi druge prednosti, na primer višja preklopna frekvenca, ki omogoča hitrejši brezžični prenos moči, in večje “zračne reže” med polnilnikom in napravo.

Na tvojem računu za elektriko lahko pričakuješ tudi prihranek denarja, saj učinkovitejši polnilniki pomenijo manj zapravljene energije. Ne pričakuj pa velike spremembe pri napravah z razmeroma majhno porabo energije, kot so prenosniki in pametni telefoni.

Za razliko od silicijevih, ki imajo navadno en vhod, imajo GaN polnilci tudi vedno več vrat, ki omogočajo polnjenje več naprav hkrati.

Enlarge

GaN polnilci omogočajo polnjenje več naprav hkrati
GaN polnilci omogočajo polnjenje več naprav hkrati

https://www.hypershop.com/products/hyperjuice-100w-usb-c-gan-charger

Ali lahko GaN polnilci popolnoma zamenjajo silicijeve?

Odgovor je – trenutno (ŠE) ne.

GaN polnilnik v mnogih pogledih prekaša silicijevega – v hitrosti polnjenja, visoki učinkovitosti porabe energije in toplotne učinkovitosti. Prav tako ni mogoče zanikati, da se tehnologija polnjenja GaN vedno bolj uveljavlja.

Zakaj torej še ne bodo mogli popolnoma zamenjati silicijevih? Razlog so stroški in dobava, ki trenutno še onemogočata postavitev razumnih cen GaN polnilcev. Vsekakor pa bo to dejstvo spremenila masovna proizvodnja v prihodnosti.

Nikar pa te naj ne prestraši omemba “razumne cene.” Cene seveda niso tako visoke, da si jih je nemogoče privoščiti.

GaN polnilci, med katerimi lahko izbiraš danes

Če si eden izmed tistih, ki želi v najsodobnejši tehnologiji uživati že danes pa je zate na voljo že kar nekaj GaN polnilcev dobrih proizvajalcev. Med najboljšimi znamkami GaN polnilcev sta tudi Usams in Baseus.

Z Usams 65W stenskim adapterjem z GaN tehnologijo lahko polniš kar tri naprave hkrati. Se tudi tebi telefon izprazni ravno, ko ga najbolj potrebuješ? Pri tem polnilcu boš lahko hitro nazaj v pogonu, saj PD 3.0 standard polnjenja zagotavlja najhitrejše možno polnjenje.

Ščiti tudi pred prenapetostjo, prenapolnjenostjo, segrevanjem in kratkim stikom, tako da si lahko brez skrbi tudi ob višjih naravnih silah. Super pa je tudi za na pot, saj je majhen, lahek in kompakten.

Enlarge

Usams 65W polnilec z GaN tehnologijo
Usams 65W polnilec z GaN tehnologijo

https://www.usams.com/product/usams-gan-65w-usb-c-charger-quick-charge-qc4-0-qc3-0-pd3-0-pd-usb-type-c-fast-charger-usb-cable-for-macbook-pro-iphone-samsung-huawei.html

Kaj praviš na power bank in stenski adapter združen v eni napravi? Tudi to je na voljo.

Power bank Baseus s kapaciteto 10000mAh zagotavlja večkratno polnjenje tvojih naprav. GaN tehnologija omogoča dvojno hitrost polnjenja, samodejno pa naprava uravnava tudi samo intenzivnost polnjenja.

Kot smo že omenili, je najboljša lastnost tega power banka, da ga je možno uporabljati tudi kot stenski adapter. Za tvoja potovanja ni nič bolj priročno kot to, da imaš dve napravi združeni v eni sami. Ključna pa je seveda tudi sama velikost. Manjša naprava, več prostora za ostale stvari.

Enlarge

Power bank in GaN polnilec - dve napravi združeni v eno
Power bank in GaN polnilec - dve napravi združeni v eno

Na gizzmo.si se veselimo vsake novosti in jo želimo čimprej omogočiti tudi našim kupcem. Spremljaj našo ponudbo in bodi med prvimi imetniki GaN polnilcev.

Viri in literatura

Brookes, T. (2020, 29. oktober). What Is a GaN Charger, and Why Will You Want One?

Owen, M. (2019). Gallium Nitride chargers: What they are, and why they’re great

Tsai, C. (2020, 29. maj). Običajni polnilnik baterije GaN VS: glejte, kako se razlikujejo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here