Tako kot je Apple ustvaril HomeKit, so pri Googlu predstavili t. i. smart home (pametni dom) platformo Brillo. Za ameriškega giganta je to le korak naprej k popolnem poenotenju teorije in prakse »interneta stvari« (the internet of things –IoT) – koncepta, ki v povezavi z internetom brezžično beleži podatke naših vsakdanjih elektronskih in drugih pripomočkov z namenom izboljšave in optimizacije našega življenja.

Enlarge

Google-IO-2015-_0742_1432840918
Vir: The Verge

Torej, kaj nam Brillo nudi? Kot pri HomeKitu bomo z njim lahko prek spleta upravljali elektronske naprave, kot so: luči, garažna vrata, hladilnik, termostat in celo postelja. Platformo bo poganjal operacijski sistem Android M, ki bo vključen v novo generacijo mobilne programske osnove. Kot so povedali pri Googlu, bi lahko kmet vso svojo kmetijo upravljal prek tablice ali pametnega telefona. Platforma bi spremljala njegove navade, rutino dela, beležila podatke in mu dajala povratne informacije.

Prav tako so predstavili Weave, skupen jezik Interneta stvari, s katerim bomo lahko vse naše napravice povezali na pametne telefone, oblačno shranjevanje itd. Z Brillom bosta lahko delovala skupaj. Čeprav tehnološka podjetja vlagajo ogromno denarja v razvoj interneta stvari, se trenutno še poraja vprašanje, ali bodo ljudje sploh zaupali in ali bodo pripravljeni na tak način življenja.

Enlarge

Screenshot-15921
Vir: Google

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here