Podjetje Google je priredilo že osmo konference I/O, ki je potekala v ameriškem San Franciscu. Tam so predstavili vse novosti, ki bodo lahko v prihodnosti spremenile naš tok življenja. Z novostmi so močno zaleči nov boj za prevlado na tehnološkem trgu.

Android M (AM)

Vse se začne z operacijskim sistemom. M je od svojega predhodnika z imenom L (Android Lollipop – AL) dosti bolj varčen z energijo, saj neaktivni mobilni napravi izključi določene funkcije in tako zmanjša porabo – kot obljubljajo, bodo naprave z M v stanju pripravljenosti lahko zdržale tudi dvakrat dlje kot tiste z AL. Največja zanimivost pa je pri njegovem potrjevanju dovoljenj, ki jih damo posameznim aplikacijam. Pri novem M nas bodo aplikacije vprašale za dovoljenja posamično in šele med njihovo uporabo, medtem ko so nas pri starejših različicah vprašale še pred namestitvijo ter za vsa hkrati. Prav tako bo M odpiral internetne povezave z najbolj smiselnimi programi, tako da ne bo treba ročno izbirati, ali videoposnetek odpreti z YouTubom ali s Chromom. Z M se začenja tudi novo poglavje varnega, zanesljivega in hitrega plačilnega sistema Android Pay, dostopnega samo s prstnim odtisom uporabnika Google Now.

android-for-wallpaper-8.png

Google Now

Pametni telefon ni samo orodje, ampak naš prijatelj. Sploh zdaj, ko so izboljšali in nadgradili osebno, inteligentno asistentko Google Now. Ta bo znala hitreje odgovarjati na nova vprašanja. Še posebej bo priročna, ko bomo med uporabo najrazličnejših aplikacij lahko dobili informacije o na primer kakšnem filmu, ne da bi pri tem karkoli zaprli.

Google Photos

Aplikacija je osnovana tako, da samodejno ustvari varnostne kopije fotografij in videov v oblaku. Sami pa si lahko shranite neomejeno slik in videov. Hkrati pa fotografije in videoposnetke tematsko kategorizira z zaznavo geolokacije, prepoznavo obrazov, vrst živali, različnih prizorišč (klubi) itd.

Kot zanimivost, Photos lahko s preprostim izborom vaših vizualnih datotek samodejno ustvari kratke video posnetke (Movies). V primeru, da vam zmanjkuje prostora, aplikacija sama sprošča ta prostor tako, da sproti briše datoteke, ki so že shranjene v vašem oblačku.

Novosti ne primanjkuje, predstavljamo vam Brillo

Si predstavljate platformo, ki bi prek interneta povezovala naše domače elektronske in druge pripomočke, beležila njihovo delovanje, stanje, ga optimizirala, hkrati pa uporabniku prinaša koristne povratne informacije. To je Brillo, korak naprej k popolnem poenotenju teorije in prakse »interneta stvari« (the internet of things –IoT).

Cardboard

Kot zadnjo izmed kopice novosti pa vam predstavljamo Google Cardboard. Na videz sicer enostaven kos kartona s priloženimi lečami, a ta »enostavna stvar« je v bistvu zelo zapletena platforma za ustvarjanje tridimenzionalne (3D) virtualne realnosti s pametnim telefonom. Karton zložimo tako, da dobi obliko očal, vanj vstavimo svojo mobilno napravo in leča nam projicira dve sliki – vsako v eno oko – tako, da dobimo t. i. 3D izkušnjo. Da stvar deluje, potrebujemo tudi aplikacijo Google Cardboard.

Celotno konferenco si lahko ogledate tu:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here