Home Apple iOS 11 spreminja vašo vsakdanjo uporabniško izkušnjo

iOS 11 spreminja vašo vsakdanjo uporabniško izkušnjo

Prihaja iOS 11. Jeseni bo popolnoma preobrazil vaš iPad ali iPhone, javnosti pa je že na voljo v beta oz. testni verziji.

Tokrat so se pri Applu osredotočili predvsem na iPad, ki bo dobil mnogo novih funkcij, te pa bodo tablico dvignile na višjo raven in uporabo naredile še enostavnejšo.

A čeprav je večina posodobitev namenjena tablicam, to ne pomeni, da boste lastniki iPhonov zamudili vso zabavo. Pripravljajo namreč precej korenite spremembe v izgledu kontrolnega centra, do katerega dostopate s potegom navzgor na spodnjem robu ekrana. Dodali so ogromno novih bližnjic, celotni center pa zdaj lahko popolnoma prilagodite svojim željam in uporabi. Dodate lahko do 17 novih bližnjic in odstranite tiste, ki jih ne uporabljate.

Varčni način za baterijo, beležnica, glasovna sporočila in alarm so zgolj nekatere izmed njih, izbirate pa lahko tudi med nekaterimi novimi funkcijami – »Do not disturb while driving« skrije vsa obvestila, ko zazna, da se vozite v avtu. Na takšen način prepreči distrakcije med vožnjo in vam dovoli, da se popolnoma skoncentrirate na dogajanje na cesti. Dodali so tudi težko pričakovano funkcijo za snemanje zaslona, ki jo lahko najdete samo v kontrolnem centru. Ta vam omogoča zajem vsega, kar počnete na zaslonu, uporaba pa je hitra, enostavna in zanesljiva.

Novosti se obetajo tudi pri t.i. »Live photos« oz. premikajočih fotografijah. Te posnamejo še sekundo pred in sekundo po fotografiranju, njihova uporabnost pa je bila vprašljiva. Sedaj so dodali nove možnosti za urejanje, s katerimi se lahko pozabavate. Na voljo so tri možnosti – Loop, ki ves čas ponavlja izbrani posnetek, Bounce, ki ustvari Boomerangu podoben izdelek, in Long Exposure, ki stabilizira sliko med snemanjem. Posnetke boste lahko tudi skrajšali, odstranili zvok in nastavili drugo sličico iz posnetka kot glavno fotografijo.

Veliko potenciala ima tudi aplikacija za urejanje datotek Files, ki bo sčasoma podpirala tudi zunanje ponudnike, kot je Google Drive. Omogočala bo enostavno prenašanje in ogledovanje map in datotek na različnih napravah. Podobne osvežitve bo deležna tudi beležnica Notes, ki bo zdaj imela tudi zelo uporabno opcijo skeniranja dokumentov.

Navdušeni pa boste tudi vsi, ki se neprestano borite s pomanjkanjem prostora na telefonu. Novi iOS 11 bo še bolj učinkovito izrabljal vsak prost kotiček na telefonu, ponujal pa bo tudi nekaj uporabnih opcij in samodejnih predlogov za dodaten prihranek pri prostoru. Tako vam lahko predlaga izbris neuporabljenih aplikacij ali izbris starih SMS sporočil, zraven pa vam pove tudi, koliko lahko na tak način prihranite.

Za konec pa bo prenove deležna tudi Applova trgovina. App Store bo dobil dva ločena razdelka, enega namenjenega le igricam, drugi pa bo za vse ostalo. Prenova pa pomeni tudi konec za starejše, 32-bitne aplikacije, ki že dolgo časa niso bile posodobljene; zdaj bodo izginile iz spletne trgovine, če pa so že naložene na vašem telefonu, ne bodo več delovale.

Omeniti velja še tipkovnico, prilagojeno enoročni uporabi, pa tudi uporabno funkcijo deljenja Wi-Fi omrežja brez deljenja gesla. Ko naslednjič pridejo na obisk vaši prijatelji, se lahko na vaš internet povežejo preko dovoljenja na vašem telefonu, vam pa ni več potrebno vsakemu posebej zaupati svojega gesla.

V kameri bo na voljo nov čitalec za QR kode, Siri pa ima nov in bolj človeški glas – a brez skrbi, še vedno je dobra stara Siri.

Morda se zdi, da majhne posodobitve niso pomembne, a skupaj resnično izboljšajo vašo uporabniško izkušnjo in naredijo uporabo resnično prijetno. Čez nekaj mesecev boste lahko iOS 11 preizkusili tudi sami in se o tem prepričali na lastne oči.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version