Teden dni mineva, odkar se je začela in zaključila konferenca Google I/O 2016, na kateri – kot verjetno že veste – vsako leto razvijalcem predstavijo zadnje smernice in produkte, na katerih delajo Googlovi inženirji. Poglejmo si, katere nove izdelke in programe so ponudili.

Google Home

Mala napravica bo vaš novi Google Asistent. Pametni računalniški sogovornik vam bo pomagal opravljati stvari še hitreje in bolj učinkovito. Lahko vas bo informiral o vremenu ali namesto vas rezerviral počitnice. Na voljo bo konec letošnjega leta.

google-io-clanek1

Andorid N

Operacijski sistem bo na željo uporabnikov dobil vrsto novih funkcij, ki so jih številni do sedaj pogrešali. Za začetek bo to vrsta novih emojijev, možnost multitaskanja, poenostavljeno hitro odgovarjanje na SMS sporočila, hitro preklapljanje med različnimi okni (ekvivalentno uporabi gumbov Alt + Tab na računalniku), optimiziran prikaz zadnjih uporabljenih aplikacij, skrčen na le 7 zadetkov in verjetno najpomembnejši med njimi, način VR. Imena za novi operacijski sistem še vedno niso izbrali, svoj predlog pa lahko oddate tudi sami. Predviden izid je letos poleti.

Nova platforma za virtualno resničnost

Daydream bo nova platforma, s katero želi Google storiti korak naprej od preprostih kartonastih VR očal. Koncept Daydreama bo temeljil tako na strojni kot na programski opremi in bo nudil vrhunsko izkušnjo virtualne resničnosti, v uporabo pa pride jeseni.

Duo in Allo

Dve novi aplikaciji za sporočila, s katerima želijo povsem spremeniti način vašega dopisovanja in video pogovorov. Aplikacija Allo bo vsebovala varnostne posodobitve, ki jih druge aplikacije nimajo, pomagal vam bo Google Asistent, vse pa bo stremelo k temu, da bo vaše sporočilo čimbolj jasno in personalizirano dostavljeno k izbranemu naslovniku. Glavna prednost aplikacije Duo pa je živa slika sogovornika, ki vas kliče, še preden se vi javite na klic. Tako Allo kot Duo boste lahko začeli uporabljati letos poleti.

Posodobitev nosljive tehnologije Android Wear

Nova programska oprema bo še bolje prilagojena uporabnikom in bo omogočala uporabo aplikacij na pametnih urah tudi brez telefona, končno pa se bo dalo namestiti tudi aplikacije drugih ponudnikov. Za razvijalce je nova programska oprema že na voljo, javnosti pa bo dostopna konec letošnjega leta.

Google Instant Apps

Google želi poenostaviti vaše življenje s t.i. »Instantnimi aplikacijami«, ki jih za uporabo ni potrebno nameščati na telefon. Namesto slabo zastavljenih in mobilnikom neprilagojenih spletnih strani boste zdaj vedno lahko uporabili aplikacijo, tudi če je nimate nameščene na vašem telefonu. Tako boste prihranili kar nekaj prostora na račun tistih aplikacij, ki jih sicer uporabljate, a tako poredko, da se vam njihova namestitev ne izplača zares.

Say-goodbye-downloading-several-apps

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here