Le še nekaj ur nas loči od jubilejne 10. konference Google I/O 2016, ki se začne danes ob 19.00 po našem času in traja do petka, namenjena pa je predstavitvi najnovejših projektov, ki jih ta gigant trenutno razvija.

Kaj lahko na dogodku pričakujemo?

Sodeč po sporedu, bo zagotovo veliko govora o najnovejšem operacijskem sistemu Android N, o njihovem projektu 3D zaznavanja prostora, imenovanem Project Tango, velik in pomemben del pa bo vsekakor tudi razvoj opreme za virtualno resničnost.

Osrednji dogodek konference bo najverjetneje novi sistem Android (N), glede njegovega imena pa se pojavljajo ugibanja, ali bo črka N tako kot v preteklosti tudi tokrat predstavljala kakšno priljubljeno sladko razvado (mogoče N kot Nutella?).

Android N
Ali črka N tudi tokrat skriva katero izmed naših najljubših sladic, morda tokrat Nutello?

Zaenkrat o njem vemo, da bo imel možnost dvojnega (razdeljenega) zaslona za večopravilnost, nočni način (podobno kot iOS) in serijo novih emojijev. Vedno glasnejše pa so tudi govorice, da bo tudi Android imel svojo različico funkcije 3D touch, ki zna močno izboljšati izkušnjo virtualne resničnosti.

Glede virtualne resničnosti so zaenkrat vodilna predvidevanja, da Google razvija svoja VR očala, ki pa za razliko od drugih za delovanje ne bodo potrebovala mobilnega telefona, ampak bodo povsem samostojna s pomočjo posebnega VR operacijskega sistema. Očala bodo precejšen napredek od povsem osnovnih kartonastih očal iz preteklosti, vseeno pa ne bodo tako zmogljiva kot Oculus Rift ali HTC Vive.

Project Tango je Googlov dolgoročni projekt, s katerim želijo zaznavati in ustvarjati 3D posnetke okolice s pomočjo senzorjev v mobilnih napravah v realnem času. Senzorji globine tako zaznajo in “narišejo” prostor okrog vas, z implementacijo v naprave za virtualno resničnost pa boste nato prostor okrog sebe nato raziskovali v povsem drugi luči. Google zdaj potrebuje plan, kako te senzorje vgraditi v čimveč mobilnih naprav, dobljene podatke pa bodo potem seveda najučinkoviteje uporabili v svojih VR setih.

Projekt Tango zazna in oblikuje prostor v 3D, možnosti pa so za VR nato neskončne.

Pričakujemo tudi nekaj bistvenih sprememb v sistemu Android Pay, ki za naš trg sicer še ni aktualen, nekaj besed pa bodo gotovo namenili tudi novim botom – avtomatiziranim programom, s katerimi se lahko pogovarjate in katerim so velik del svoje konference že namenili tako pri Microsoftu kot pri Facebooku. Razvoj botov gre z roko v roki tudi z razvojem AI (umetne inteligence), pri Googlu pa so v začetku leta že dokazali, da jim gre razvoj odlično od rok, saj je računalnik prvič uspel premagati človeka v igri go, ki je do zdaj veljala za najtrši oreh računalnikov. Tudi Chrome OS bo očitno deležen večje prenove, pričakujemo pa lahko tudi popolno združitev sistemov Chrome in Android v prihodnosti.

Android + Chrome
Se bosta Chrome OS in Android v prihodnosti res združila?

Ugibanja o dogodku so velika, za vikend pa nam bo že jasno, kaj vse tokrat naklepa Google. Če si želite dogodek spremljate v živo, lahko to storite tukaj, sicer pa bomo za vas pripravili povzetek vseh pomembnejših dogodkov s konference.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here