Pred približno letom dni so na Facebooku uvedli koncept »Instant Article« – način objavljanja hitrih in interaktivnih člankov znotraj Facebook aplikacije. Prvih nekaj mesecev so bili ti članki v fazi preizkušanja, zato so bili na voljo le peščici izbranih vodilnih založnikov, zdaj pa so končno na voljo tudi širši javnosti, in med prvimi v Sloveniji jih zdaj uporablja tudi Mr. Gizzmo.

Vas zanima, zakaj so »Instant Article« objave za vas boljše od običajnih vsebin?

Facebook je eno največjih socialnih omrežij, ki ga dnevno uporablja več kot milijarda ljudi z vsega sveta, že dolgo pa ni več namenjen le kratkočasenju, saj med neskončnimi količinami objav vedno večji pomen dobivajo tudi novice in ostale kvalitetne vsebine. Facebook se zato neprestano trudi trudi izboljšati uporabniško izkušnjo in ponujati čimbolj kvalitetno vsebino, zavedajo pa se tudi dejstva, da zdaj že večina uporabnikov do njihove strani dostopa predvsem preko mobilne aplikacije. Zato so našli iznajdljiv način, od katerega imajo korist tako uporabniki kot oni sami.

Članki Instant Article so namreč naloženi na Facebook, kar pomeni, da se vsebina ne rabi prenašati s posamezne tuje spletne strani, čas nalaganja pa je zato – kot pove že ime – instanten oz. izjemno kratek. Članki se namreč prikažejo kar 10x hitreje kot sicer, za uporabnike mobilnih telefonov in zaradi (žal) velikokrat počasnega prenosa podatkov pa to pomeni veliko boljšo uporabniško izkušnjo in manj izgubljenih živcev. Saj veste, kako nestrpni s(m)o uporabniki – če se stran predolgo nalaga, v mnogo primerih za to nimamo potrpljenja in stran enostavno zapremo, saj nas takoj zatem že čaka naslednja zanimiva objava, na katero ne rabimo čakati.

Poleg instantnega prikaza pa so ti članki tudi popolnoma interaktivni in omogočajo vrsto zanimivih funkcij, recimo povečanje fotografije in premikanje s premikanjem telefona v levo ali desno.

Za vse tiste, ki to berete na mobilnem telefonu, smo za vas pripravili kratek sprehod skozi vse inovativne funkcije, s katerimi je deljenje zgodb še bolj privlačno in zanimivo.

Interaktivne fotografije

Vse fotografije so zdaj interaktivne, ob kliku se samodejno povečajo, nato pa se po fotografiji lahko »sprehodite« z obračanjem telefona v levo in desno ali s potegi po zaslonu v željeno smer.

Stebri stvarjenja ali Orlova meglica.
Stebri stvarjenja ali Orlova meglica.

Interaktivne foto galerije

Poleg posamezne fotografije so zdaj interaktivne tudi galerije slik, ki jih prav tako odprete s klikom na fotografijo, potem pa si jih ogledujete s potegom v levo ali desno.

Video

Videi se zdaj predvajajo samodejno in poskrbijo, da stran in vsebina zares oživita. S klikom na video se prižge tudi zvok, posnetek pa postane celozaslonski. Podobno kot pri fotografiji lahko tudi video raziskujete z obračanjem telefona.

Podobno kot z videi lahko članek zaživi tudi z uporabo GIF-ov.

Zemljevid

Pogled na zemljevid še nikoli ni bil tako zanimiv in privlačen – interaktivni zemljevid lahko lahko opazujete in približate ter oddaljite kar znotraj članka, brez nadležnega odpiranja novih oken.

Kaj se torej za vas spremeni?

V resnici nič šokantnega, a po nekaj prebranih Instant Articlih vam bo kmalu jasno, kako lahko se je navaditi na boljše stvari. Ko boste namreč naslednjič odpirali navadne linke, si boste močno želeli, da bi jih uredniki objavili v obliki Instant Article.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here