Mislili bi si, da z resetiranjem na tovarniške nastavitve s telefona izbrišete vse podatke, ki jih ne potrebujete več in za katere ne želite, da bi jih še kdo kdaj videl. A žal temu ni tako.

Mnogo raziskav je dokazalo, da lahko s pravimi pripomočki nazaj pridobite tudi podatke, ki so bili izbrisani s tovarniško ponastavitvijo. Takšni podatki pa lahko predstavljajo velik problem z zasebnostjo, če se odločite telefon prodati in ga v roke dobi nekdo s pravim znanjem in napačnim motivom.

A z nekaj preprostimi triki si lahko zagotovite, da so podatki na telefonu resnično za vedno izgubljeni, preden ga predate v druge roke.

Šifriranje podatkov

Najboljši in najučinkovitejši način, kako preprečiti dostop do podatkov na vašem Androidu, je enkripcija, ki vse podatke varno zaklene s kodo. Do njih torej ne morete ponovno dostopati, dokler ne vpišete svojega izbranega gesla, s tem pa podatke zaščitite pred nepovabljenimi opazovalci.

Google že zahteva enkripcijo na večini naprav, ki uporabljajo Android Marshmallow 6.0, za uporabnike sistema Android Lollipop 5.0 ali starejših verzij pa je priporočljivo, da šifriranje vklopite ročno (Settings > Security > Encrypt phone). Nato lahko varno opravite tovarniško ponastavitev telefona.

Prepis podatkov

Vklopili ste enkripcijo podatkov in opravili tovarniško ponastavitev, s katero ste izbrisali vse podatke s telefona. Preostane vam le še en preprost varnostni ukrep. Ponovno zaženite telefon, a tokrat se ne vpisujte z nobenim e-mail naslovom. Nato prižgite kamero in snemajte toliko časa, dokler ne zmanjka prostora na telefonu. Nato ponovno resetirajte telefon in opravite tovarniško ponastavitev.

Za popolno varnost lahko zadnji korak večkrat ponovite, saj vsak tak video prepiše prejšnje podatke, ki jih je zaradi tega še težje rešiti. A za večino uporabnikov bosta enkripcija in ponastavitev povsem zadostovali. Ko telefen pride v tuje roke ste tako lahko povsem mirni, saj so vaši podatki na varnem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here