Uporabljaš pametni telefon? Večina novodobnih telefonov je namreč opremljenja z NFC ali Near Field Communication tehnologijo, ki omogoča brezžično branje in prenos infomacij. NFC je oblika RFID povezave (Radio Frequency Identification), na podlagi katere med drugim deluje tudi tvoja brezstična kreditna kartica. Nepridiprav lahko s telefonom oz. poceni terminalom brez dotika z nje pridobi vse podatke za nakupe s tvojim denarjem. Zadnja leta je tako v porastu kopiranje kartic, saj je tovrstna kraja težko izsledljiva, okradeni pa škodo opazi šele pri mesečnem bančnem izpisku.

Uporabljaš brezstično kartico?

Ko gre za kopiranje kartic, smo uporabniki brezstičnih kartic še posebej v nevarnosti. V nekaterih tujih državah sploh nimajo določene omejitve za znesek, pri katerem moraš za nakup vtipkati PIN kodo kartice. V Sloveniji ta sicer znaša “le” 15€, v sosednjih Avstriji in Italiji 25€, v kakšnih bolj eksotičnih državah pa limita sploh ni.

Če torej nekdo skopira tvojo kartico, lahko opravlja nakupe do privzetega limita, tudi če ne pozna PIN kode kartice. In ker kopiranje kartic traja le nekaj sekund, nepridiprav pa se te v tem času ne rabi niti dotakniti, lahko škodo vidiš šele na mesečnem bančnem izpisku.

Če to poletje planiraš dopust na morju ali potovanje na priljubljeno destinacijo, kjer mrgoli turistov in domačinov, najprej poskrbi za varnost svojih kartic.

Kopiranje kartic – kako enostavno je ukrasti vse potrebne podatke?

“Digitalni žepar” lahko s preprosto aplikacijo, ki jo brez težav sname s trgovine z aplikacijami, v nekaj sekundah prebere vse potrebne informacije s tvoje kreditne kartice. V gneči se enostavno postavi ob tebe z vklopljeno aplikacijo nato pa nadaljuje svojo pot z vsemi podatki za brezskrbno zapravljanje tvojega denarja.

Še posebej smo izpostavljeni nevarnosti med počitnicami na obljudenih plažah ter med potovanji v turističnih središčih. Kjer je veliko ljudi, nepridiprava težko opaziš, v tvoji bližini pa mora ostati le nekaj sekund. Svoje delo lahko brez težav opravi med čakanjem na prehodu za pešce, v vrsti za nakup vstopnic za želeno atrakcijo ali na javnem prevozu.

kopiranje kartic - digitalni žepar na javnem prevozu
Fotografija iz Rusije – moški na javnem prevozu s čitalcem kartic

Aplikacijo za branje podatkov z NFC tehnologijo lahko vsakdo brez težav namesti na svoj telefon. Celo čitalce kartic, kot jo ima možakar na zgornji sliki, lahko z malo brskanja kupiš preko spleta.

NFC tehnologija lahko poleg bančnih kartic imitira tudi druge kartice z isto tehnologijo – hotelsko kartico za vstop v sobo, osebne izkaznice, kartice za fitnes, kartice za vstop v pisarno.

Kako enostavno je v praksi kopiranje kartic? Poglej si na spodnjem videu. Strokovnjaki v videu so sicer napravo za kopiranje naredili sami. Lahko jo namreč tudi kupiš, ali pa za kopiranje kartic uporabiš kar telefon z NFC tehnologijo.

V nevarnosti ni le tvoja kreditna kartica!

Poleg kreditnih kartic žeparji skenirajo tudi osebne dokumente nič hudega slutečih mimoidočih. Ko pridobijo vse potrebne podatke, ti brez težav ukradejo identiteto. Nekateri tvoje informacije uporabijo za izdelavo ponarejenih osebnih dokumentov.

Naverjetneje se strinjaš, da ponarejenih dokumentov in tuje identitete večinoma ne uporabljajo zgledni meščani. Pogosto pa pridejo prav nepridipravom, ki jih uporabljajo v nič kaj plemenit namen – za prevare, kraje in druge kriminalne dejavnosti. Tako ti lahko na hrbet nakopljejo celo vrsto težav, saj se pri zagrešenem zločinu kot dokaz pojavljajo tvoji podatki.

Kako najlažje in zanesljivo preprečiš kopiranje kartic?

Kot poroča Dailymail.com, bo kmalu ranljivih kar 70% vseh kartic v uporabi. K sreči se lahko pred omenjenimi grozotami hitro in enostavno zaščitiš. Onemogoči kopiranje svojih kartic in uživaj v brezskrbnem dopustu.

Kmalu po uvedbi brezstičnih kartic so se v namen zaščite začeli na trgu pojavljati razni pripomočki. Najzanesljivejšo zaščito nudijo tako imenovane RFID blocking denarnice. To so tanke in neopazne denarnice, v katere lahko pospraviš svoje kartice in jih zaščitiš pred kopiranjem.

Ena najkvalitetnejših je Carbon Slim, ki lahko pred nepridipravi zavaruje kar 12 kartic in 5 preloženih bankovcev. Poleg tega je za razliko od klasičnih debelih denarnic neopazna v žepu. Z napredno tehnologijo blokiranja NFC in ostalih oblik RFID tehnologije, tvoje kartice zanesljivo zavaruje tudi v najbolj obljudenih in nevarnih predelih mest.

Kopiranje kartic - Carbon Slim
Carbon Slim denarnica za kartice z RFID zaščito, ki onemogoča kopiranje.

Vrhunsko zaščito pred kopiranjem kartic pa zagotavlja tudi Optishield “Card Vault” RFID Blocker zaščitna kartica. Enostavno jo položiš ob svoje ostale kartice in preprečila bo dostop katerekoli naprave za kopiranje kartic ali telefona z NFC tehnologijo.

kopiranje kartic - card vault kartica
RFID zaščitna kartica Optishield “Card Vault”

Tako denarnica kot kartica delujeta brez baterij ali zunanjega napajanja in s tem zagotavljata doživljenjsko zaščito pred kopiranjem.

Zaščiti svoje kartice z elegantno neopazno denarnico ali pa v svojo denarnico, torbico oz. nahrbtnik položi zaščitno kartico in uživaj v brezskrbnem dopustu ali potovanju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here