Se tudi ti ob nakupu zaščitnih dodatkov za svoj telefon srečuješ z dilemo – ovitek ali etui? Kaj izbrati, če si bolj nerodne narave? Kaj izbrati, če originalnega izgleda svojega novega telefona ne želiš preveč spreminjati? Kakšna je sploh razlika med ovitkom in etuijem in katera izbira je boljša za tvoje potrebe?

Na kratko: Ovitek ali etui? Kakšna je razlika?

Mogoče samoumevno, a vseeno – čeprav nekateri za opis enega uporabljajo drugega, ovitek in etui nista isti izdelek.

Ovitek

Če želiš svojemu telefonu privoščiti kvalitetno zaščito, kljub temu pa ohraniti njegov prvoten izgled, izberi ovitek.

Ovitki so navadno lažji in tanjši od etuijev, zato so ustreznejša izbira, če telefon pogosto prenašaš v hlačnem žepu. Omogočajo prost dostop do vseh telefonovih zunanjih gumbov in rež.

Če za zaščito svojega telefona izbereš ovitek, seveda ne pozabi na dejstvo, da ovitki pokrijejo le hrbtno stran naprave. V tem primeru priporočamo, da zaščitiš tudi zaslon svojega telefona.

Etui

Če želiš svoj telefon varno pospraviti v priročen žepek, ki ga obda z vseh strani, izberi etui.

V primerjavi z ovitki, etui tvoji napravi nudi boljšo zaščito, saj so pogosto obdani tudi s posebnim gelom, ki preprečuje, da bi tvoj telefon padel iz etuija. Pogosto so etuiji opremljeni tudi z raznimi režami, ki omogočajo shranjevanje kartic, bankovcev, vizitk ali osebnih dokumentov.

So večji in debelejši kot ovitki ter izgled tvojega telefona popolnoma zakrijejo. So slabša izbira za tiste, ki telefone prenašate v hlačnem žepu, a za razliko od alternative nudijo boljšo zaščito tudi sprednje strani naprave (zaslona).

ovitek ali etui - Etui Ringke Wallet za Galaxy S10

Kako izbrati ustrezen ovitek ali etui?

Izbira etuijev je veliko enostavnejša kot izbira ovitkov, saj imaš pri slednji na voljo znatno več različnih oblik in modelov – od prozornih do barvnih in vzorčastih, od tankih do robustnejših. Kako torej izbrati popoln ovitek?

V idealnem primeru ovitek tesno objame tvoj telefon, pokrije vse njegove robove in sega malenkost čez rob ekrana. Kljub vsemu, poskrbi, da ovitek, ki ga izbereš omogoča neovirano rabo:

  • slušalk
  • zvočnikov
  • mikrofona
  • polnilca
  • vseh zunanjih gumbov

Če želiš uporabljati NFC funkcijo (in jo tvoj telefon seveda omogoča), preveri, ali ovitek to dovoljuje. Nekateri telefoni imajo na hrbtni strani čitalnik prstnih odtisov. Poskrbi, da ostane lahko dostopen in izberi ovitek, ki omogoča njegovo nemoteno rabo.

Gel ali TPU?

Pri izdelavi ovitkov se najpogosteje uporabljata materiala gel in TPU (termoplastični poliuretan).

Gel ovitki so na videz in otip precej gumijasti in upogljivi. Njihova oblika jim omogoča, da pokrijejo vse robove tvojega telefona in ne spolzijo iz roke.

Telefon ščitijo pred praskami in umazanijo. Zaradi svoje skoraj gumijaste sestave dobro vsrkajo energijo in ublažijo udarce. Pogosto se za izdelavo ovitkov uporablja tudi mešanica gela in TPU materiala, ki zagotavlja trajnost in dober občutek v roki.

TPU ovitki so trši in bolj togi kot gel ovitki. TPU zlahka utrpi tudi močnejše udarce. Tvoj telefon zaščitijo pred praskami in udarci, vendar lahko zaradi svoje togosti ob res močnih udarcih počijo.

Oboji so na voljo v najrazličnejših oblikah, barvah in motivih. Izberi tanek prozoren ovitek, ki minimalno spremeni izgled tvojega telefona, ali pa ga zaščiti z “vojaško zaščito” robustnejših ovitkov, ki zagotavlja še večjo varnost tvojega novega telefona.

Najpogostejše želje naših strank pri izbiri ovitkov

“Iščem “nevidno” zaščito, ki ne spremeni originalnega izgleda mojega telefona.”

Priporočamo tanek prozoren ovitek, ki tvoj telefon tesno oprime in nudi skoraj neopazno zaščito. Na voljo so tako v gel kot tudi v TPU različici. Pri prozornih in belih ovitkih je treba upoštevati, da s časoma nekoliko porumenijo in s tem izgubijo status “nevidne” zaščite.

“Sem res neroden/na! / Redno se ukvarjam s športom in moj telefon je konstantno v nevarnosti.”

Priporočamo izbiro ovitka, ki nudi maksimalno zaščito. Najrobustnejši ovitki so navadno sestavljeni iz več različnih komponent. Vsaka od teh prispeva k neprebojni zaščiti za tvoj telefon.

Večinoma mehkejši gel del poskrbi za absorpcijo udarcev in razporeditev sile po ovitku, trši TPU pa nudi trdnost in oporo. Navadno imajo robustni ovitki okrepljene robove, nekateri proizvajalci pa v ovitek vgradijo celo posebne zračne blazine.

V večini primerov imajo robustni ovitki nekoliko dvignjen rob, ki sega čez rob ekrana. Ta poskrbi, da je zaslon telefona nekoliko dvignjen od podlage, če ga odložiš na sprednjo stran.

Ker so sestavljeni iz več delov in plasti, so tudi nekoliko debelejši in spremenijo obliko tvojega telefona, vendar ga na račun tega maksimalno zaščitijo tudi pred resnejšimi padci in udarci.

“Želim priznano znamko ovitka najvišje kvalitete!”

Enako kot pri oblačilih, avtih, glasbilih in praktično vseh produktih ovitki priznanih znamk zagotavljajo boljšo kvaliteto zaščite za tvoj telefon.

Pri znamkah kot so Spigen, Ringke in Caseology resnično dobiš kvaliteto, ki jo plačaš. Katerega koli izbereš, ne moreš zgrešiti.

Spigen je eden izmed vodilnih proizvajalcev ovitkov na trgu. Po začetku v Južni Koreji so se preselili v Kalifornijo, kjer imajo sedež tudi danes. Odlikujeta jih predvsem svež, moderen dizajn in materiali najvišje kvalitete. Če želiš top zaščito in eleganten, minimalistični dizajn, izberi Spigen.

Pri Ringke želijo s svojimi ovitki poudariti estetsko dovršene mobilne naprave proizvajalcev, ki vanje vlagajo ogromno znanja in truda. Že od 2003 dalje je njihovo poslanstvo oblikovati ovitek, ki se tesno prilega telefonu in minimalno spreminja njegov izgled, kljub temu pa nudi maksimalno zaščito pred padci in udarci.

Izberi Caseology, če želiš ovitek iz najkvalitetnejših materialov in dovršenega izgleda. Če ti je poleg vrhunske zaščite pomemben tudi izgled, izberi Caseology, ki nudi vrsto različnih estetsko dovršenih modelov zaščite za tvojo napravo.

ovitek ali etui - Od leve proti desni: Spigen "Rugged Armor", Ringke "Fusion" in Caseology "Parallax Series"
Od leve proti desni: Spigen “Rugged Armor”, Ringke “Fusion” in Caseology “Parallax Series”

Ovitek ali etui: ✔ – Kaj pa zaslon?

Katerikoli ovitek ali etui izbereš za zaščito svojega telefona, v vsakem primeru priporočamo tudi zaščito zaslona. Velik steklen zaslon je najlomljivejši in najdražji del tvoje naprave. Če se ta poškoduje, je tvoj telefon neuporaben, za popravilo ali menjavo pa lahko plačaš tudi do več 100 EUR.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here