Ko govorimo o nevarnosti bakterij in virusov, verjetno najprej pomisliš na umazane straniščne školjke javnih stranišč ali ljudi, ki kašljajo in kihajo vsepovprek. Redko kdo se zaveda, da enega najbolj okuženih pripomočkov vsak dan prostovoljno prislanjamo na obraz. Z enim klicem lahko na svoj obraz spustiš več 10.000 nevarnih bakterij. Koliko klicev opraviš vsak dan? Kako odstraniti bakterije na telefonu? Pri gizzmo.si smo našli najučinkovitejšo rešitev.

Telefon brez pomisleka prisloniš k obrazu tudi na stranišču, fitnesu ali javnem prevozu

V sodobnem času mobilne telefone uporabljamo pri jedi, na javnem prevozu, med treningi, v službi in celo na stranišču. Apple poroča, da povprečen uporabnik telefon odklene 80-krat dnevno. Zaslona pa se dotaknemo več tisoč krat vsak dan. Česar se dotaknemo z rokami, sčasoma pristane na telefonu in kasneje na obrazu. Roke po obisku stranišča umiješ. Kaj pa telefon?

Ker nas pametni telefon dandanes spremlja na vsakem koraku, na njem najdemo tudi bakterije, kot sta E.coli in MRSA, ki se navadno nahajajo v človeških in živalskih iztrebkih. Ti prenašalci bolezni med drugim povzročajo gripo, drisko, akne in vnetja oči.

Bakterije na telefonu vs. bakterije na javnem stranišču – kje jih je več?

Raziskave so pokazale, da se na kvadratnem centimetru povprečnega pametnega telefona nahaja kar 4 tisoč nevarnih bakterij. Po tvojem pametnem telefonu v tem trenutku pustoši kar 18 krat več bacilov kot na ročici za splakovanje na javnem moškem stranišču.

Bakterije na telefonu - več kot na javnem stranišču

Rezultati analiz britanske potrošniške organizacije Which? kažejo, da na pametnih napravah najdemo tudi bakterijo zlati stafilokok, ki med drugim povzroča resne zastrupitve. Analizo so opravili na 90 pametnih telefonih, tablicah in računalniških tipkovnicah. Na napravah so našli tudi do 600 omenjenih bakterij na posamezen bris. Za primerjavo – na javnih straniščih so jih našli manj kot 20.

Ker telefona ne umivaš z detergentom, še ne pomeni, da ga ni treba temeljito razkužiti

Pomembnosti osebne higiene nas učijo že od malega. Pomembnosti čistoče pametnih telefonov pa ne omenja skoraj nihče, zato ni nič čudnega, če ta trend še ni masovno razširjen. Kar pa nikakor ne pomeni, da nam za čistočo telefona ni treba skrbeti.

‍Topli tesni prostori, kot sta hlačni žep in ženska torbica, kjer telefone pogosto prenašamo, nudijo popolno okolje za hitro razmnoževanje bakterij. Če ga po obisku javnega stranišča pospraviš v žep, bo na njem kmalu nova generacija škodljivih bacilov, ki jih nevede zaužiješ ob naslednjem obroku.

Če si kot večina sodobnih uporabnikov, ti verjetno na kraj pameti ne pade, da bi telefon kdaj očistil/a. Tudi če ga vsak dan temeljito prebrišeš, z njega ne odstraniš niti polovice škodljivih bakterij, ki se na njem nahajajo. Čeprav vsakodnevno skrbiš za osebno higieno, umivaš roke pred vsakim obrokom in po uporabi stranišča, na svoj obraz vseeno prostovoljno nanašaš tisoče prenašalcev bolezni.

Verjetno pred tem nisi niti pomislil/a, da svoje najmlajše izpostavljaš nevarnim bakterijam vsakič, ko jim ponudiš telefon, da se zamotijo. Ker se otroški imunski sistem šele razvija, so še posebej lahke tarče za tisoče bakterij, ki se nahajajo na tvojih napravah.

Kako najučinkoviteje uničiš nevarne bakterije na telefonu?

Marsikdo ob omembi čiščenja in odstranjevanja bakterij najprej pomisli na čistilna sredstva. Težava pri teh je, da skoraj vedno vsebujejo alkohol, amoniak ali druge jedke kemikalije. Morda taka čistila res učinkovito odstranijo madeže, a lahko pri vsakodnevni uporabi uničijo tudi tvojo kožo in premaz na zaslonu tvojega telefona.

Priročnik za uporabnike pametnih telefonov iPhone celo izrecno prepoveduje uporabo vsesplošnih čistil za okna, raztopin ter razpršil na podlagi alkohola, amonijaka in jedkih tekočin.

Na srečo v ta namen obstajajo posebni pripomočki, ki so za tvoj telefon popolnoma varni, za bakterije na telefonu pa usodni.

Najučinkovitejšo zaščito pred bakterijami na tvojem telefonu zagotavljajo posebni UV razkuževalniki. Med boljšimi na tržišču je zagotovo Optishield Sanitizer, ki telefon v nekaj minutah medicinsko razkuži. S tem poskrbi, da je čistejši kot takrat, ko si ga prvič vzel/a iz škatle. Z napredno UV-C tehnologijo s kratko-valovnim sevanjem razdre kemijsko sestavo bakterij, kar onemogoči njihovo delovanje in razmnoževanje.

Optishield Sanitizer prenosni sterilizator odstrani bakterije na telefonu

Telefon je tako veliko varnejši za uporabo, saj na njem ne prenašaš desettisoče nevarnih bacilov, ki ogrožajo tvoje zdravje. Po UV razkuževanju lahko telefon brez slabe vesti zaupaš tudi svojim najmlajšim oz. ga uporabljaš med obrokom ali malico v službi, brez da za posladek pohrustaš še bakterije s straniščne školjke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here