Prejšnji teden je predsednik ZDA Donald Trump kitajskega proizvajalca pametnih naprav Huawei dodal na seznam podjetij, ki jim ameriška tehnološka podjetja ne smejo brez odobritve ameriške vlade prodajati ničesar.

Ukaz Trumpa je privedel to neljubega dogodka za vse uporabnike Huawei telefonov, ko je spletni mogotec Google prekinil sodelovanje s Huaweijem.

Huawei uporabniki – pozor!

Kaj Trumpova poteza in Googlova posledična prekinitev sodelovanja s Huaweiem pomenita za uporabnike njihovih telefonov?

Huawei bo še vedno imel dostop do Androida, a le do odprtokodne tehnologije. Novi uporabniki bodo tako izgubili dostop do Androidovih aktualnih nadgradenj ter uporabe Googlovih storitev – Play Store, Gmail, Google Photos, Google Maps, itd.

Huawei se je v zadnjih letih sicer pripravljal na izdajo lastnega operacijskega sistema, a v začetku le za kitajski trg. Glede na vedno večjo popularnost njihovih telefonov, je to za kitajskega proizvajalca zagotovo nezavidljiva situacija.

Si ravnokar kupil/a Huaweia ali imaš enega izmed prejšnjih modelov?

Kmalu po objavi novice o Googlovi prekinitvi sodelovanja s Huaweiem, so iz Googla javili pomembno novico. Tisti, ki imamo trenutno dostopne telefone Huawei, lahko vseeno spimo mirno:

“Upoštevamo vse zahteve ZDA, kljub temu pa zagotavljamo, da bodo storitve, kot so Google Play, in varnost, ki jo zagotavlja Google Play Protect, še naprej delovale na vaših napravah Huawei.”

Tudi s strani Huaweia so kmalu po Googlovi objavi zatrdili, da bodo še naprej zagotavljali varnostne posodobitve in poprodajno podporo za vse obstoječe naprave. To velja za vse izdelke, ki so bili prodani in vse, ki so še vedno na zalogi.

Kot pravijo pri Huaweiu, bodo nadaljevali z razvojem varnega in trajnostnega ekosistema programske opreme in se trudili zagotoviti najboljšo izkušnjo za uporabnike po vsem svetu.

ZDA zamaknile ukrepe proti Huaweiu za 90 dni

Po enodnevni prekinitvi so pri Huaweiu ponovno pridobili licenco za Googlove mobilne storitve in novo različico OS Android. A (trenutno) le do 19. avgusta.

“Potrebujemo čas za nove dogovore, ki bodo preprečili hude motnje na trgu,” na ameriškem gospodarskem ministrstvu pojasnjujejo svoje dejanje.

Huaweiu očitajo, da s svojo telekomunikacijsko infrastrukturo kitajskim oblastem omogoča vohunjenje. Te naj bi celo z zakonom zahtevale tovrstno sodelovanje od vseh kitajskih podjetij. Huawei vse ameriške očitke seveda ostro zavrača in zanika kakršno koli podrejenost pekinškim oblastem.

trump vs. huawei
Trump ne odstopa od obtožb, da Huawei omgoča vohunjenje kitajskim oblastem in s tem predstavlja grožnjo za nacionalno varnost.

Do 19. avgusta bo tako Huawei še lahko kupoval ameriške izdelke, storitve in tehnologijo. Vseeno pa lahko pričakujemo, da bo tudi v tem obdobju moral pridobiti dodatna dovoljenja, če bo želel kupovati ameriške sestavne dele za produkcijo novih modelov.

Prihodnost za Huawei?

Do 19. avgusta bo Huawei pri Googlu še lahko certificiral nadgradnje operacijskega sistema za svoje mobilne naprave. Zagotovo bodo naredili vse v njihovi moči, da v tem času večino svojih telefonov nadgradijo na najnovejši Android Q. Seveda bo to mogoče le za telefone, ki jih je Google že certificiral za uporabo svojih storitev.

Huawei Mate X
Huawei Mate X – ni ga še na trgu, predvidevamo pa, da ga je Google že certificiral za uporabo svojih storitev.

Nov model Huaweieve paradne serije Mate lahko pričakujemo enkrat jeseni. Huawei za Mate 30 najverjetneje še ni pridobil potrebnih certifikacij. Nastala situacija jim zagotovo povzroča sive lase, vzbuja pa tudi številne negotovosti, ki ste tičejo izida in slovesa odmevane Mate serije.

Kaj na vse skupaj poreče Google?

Pri Googlu svoje ukrepe opravičujejo s podrejenostjo ameriški zakonodaji. Trdijo pa, da s Huaweiem intenzivno iščejo najprimernejše rešitve.

Vsekakor bi konec sodelovanja tudi za Google pomenil pošten udarec. Huawei kot drugi najmočnejši proizvajalec pametnih telefonov na svetu Googlu predstavlja konkreten vir prihodkov. Prav tako so močno prispevali k razvoju in rasti Android operacijskega sistema.

Soustanovitelj Huaweia Ren Zhengfei je ob neprijetni situaciji večkrat zatrdil da je “Google zelo dobro in odgovorno podjetje”, malo manj pohvalne besede pa je namenil ameriškim oblastem.

Soustanovitelj Huaweia - Ren Zhengfei
“Na področju tehologij 5G nas v bližnji prihodnosti nihče ne more ujeti, trenutna dejanja ameriških politikov podcenjujejo našo moč,” je po poročanju BBC povedal Zhengfei.

Je resničen vzrok vendarle politika?

Glede na eksplozivno rast blagovne znamke Huawei, ki po številu prodanih naprav prekaša celo Apple, ne moremo zanemariti možnosti, da za vse skupaj vendarle ni kriv Huawei sam.

Morda se je kitajski proizvajalec pametnih naprav ujel med dve velesili, ki že nekaj časa pleteta širše gospodarsko-politično rivalstvo. Nič nenavadnega ne bi bilo, če bi boj za politično in trgovinsko prevlado terjal novo žrtev – v tem primeru Huawei.

Trgovinsko vojno je Trump začel že 8. marca lani, ko je napovedal uvedbo carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA. V osnovi carine niso bile usmerjene le proti Kitajski, a je Trump dan pred začetkom veljave ukrepa iz seznama začasno izvzel vrsto držav… Brez Kitajske.

Kot uporabniku Huaweia ti tako ne preostane drugega, kot da svoj telefon res kvalitetno zaščitiš, da še dolgo ne bo treba kupiti novega. Prebrskaj po gizzmo.si zalogi zaščitnih in ostalih dodatkov za obstoječe Huawei telefone in pred nakupom novega o tem dobro premisli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here