Vsako leto se sredi januarja množice zgrnejo v Las Vegas, kjer že tradicionalno poteka največji tehnološki sejem CES (Consumer Electronics Show). Predstavitev ponuja vpogled v to, čemu so tehnološki velikani v preteklem letu namenjali svoj čas in denar, žal pa mnogi izdelki ne odražajo nujno tehnologije, ki jo boste lahko v trgovinah kupili v bližnji prihodnosti. Zbrali smo vse najpomembnejše novosti, odmevne novice in najboljša razkritja s sejma CES 2018.

Pametne naprave za dom

Amazonova Alexa je zaznamovala leto 2017, v letu 2018 pa bo dobila veliko konkurence. Letos Google Asistent vrača udarec, saj bo vgrajen oz. kompatibilen z ogromno novimi pametnimi napravami, med katerimi so LG-jeve pametne televizije, pametne ključavnice in stropni ventilatorji. Asistenta bodo pripeljali tudi na pametne zaslone, tako da vam bo lahko pomagal glasovno in vizualno. Predvajal bo vaše najljubše videe, vzpostavil video klic z vašimi najdražjimi ali za vas poiskal slastne recepte. Možnosti bodo neomejene.

Za njima pa ne zaostaja Samsung, ki se je odločil napraviti konec »neumnim« napravam iz preteklosti. Do leta 2020 želijo spraviti svojega pametnega asistenta Bixbyja na vse svoje naprave, od televizorjev pa do pralnih strojev. Nasploh velja, da bodo preobrazbo doživele prav vse hišne naprave. Običajnim pipam, ogledalom, pomivalnim strojem in straniščnim školjkam se čas hitro izteka.

Prilagojena resničnost postaja uporabna

Ustvarjanje prilagojene in virtualne resničnosti, ki je zabavna in hkrati uporabna, je velik izziv. HTC-jev novi Vive Pro bo očitno predstavljal ogromno nadgradnjo od svojega predhodnika. Z OLED zaslonom s še večjo resolucijo, predelanim naglavnim trakom, boljšim zvokom in možnostjo brezžične uporabe bo morda VR končno zares zaživel. Za njim pa ne zaostaja niti Lenovo Mirage, ki je prva Google Daydream mobilna VR naprava, ki za uporabo ne potrebuje telefona.

Dominacija televizijskih sprejemnikov

LG in Samsung se še naprej borita za prevlado na trgu pametnih televizijskih sprejemnikov. LG je še izboljšal lani predstavljeno »zložljivo« televizijo z diagonalo 165 cm in resolucijo 4K, ki jo lahko zvijete in pospravite kot plakat. Samsung pa je predstavil »Zid« (The Wall), čudovito televizijo z modularno tehnologijo MicroLED in z diagonalo, ki meri osupljivih 370 cm, navadni smrtniki pa si je zagotovo ne bomo mogli privoščiti.

Vstaja robotov

Brez skrbi, zaenkrat se je še ni potrebno bati. CES 2018 je ponudil z velikim številom robotov, žal pa je večina namenjena zgolj temu, da ljubko izgledajo, namesto da bi bili dejansko uporabni.

LG-jev CLOi vam pomaga pri gospodinjskih opravilih, Keecker je projektor, ki zna upravljati s pametnimi napravami v vašem domu, Aeolus zna pospravljati in premikati predmete, Buddy je neverjetno prikupen robotek, ki skrbi za varnost v vašem domu, Sony pa je predstavil tudi robotskega psička po imenu Aibo, ki se obnaša kot pravi navihan pasji mladič. Ena izmed najbolj ganljivih pa je bila mala robotska račka Aflac, posebej prilagojena za tolažbo otrok z rakom.

S človeškim obnašanjem in izgledom pa je najbolj navduševal humanoid po imenu Sophia, robot v človeški obliki, zmožen razmišljanja in govorjenja, katerega prihodnost naj bi bila v medicini, terapijah, izobraževanju ali celo za delo v tovarnah.

Pametne naprave skrbijo tudi za vaše zdravje

Nova generacija pametnih pripomočkov, namenjenih zdravju, se ne osredotoča več le na vašo fizično aktivnost. Rokavica NeoMano pomaga prijemati stvari in opravljati vsakdanje naloge paraliziranim ljudem. L’Oreal je predstavil mini napravico UV Sense, ki jo nalepite na noht in ki spremlja vašo izpostavljenost sončnemu sevanju. Vsi, ki trpijo za hudimi alergijami bodo neizmerno cenili pripomoček po imenu Nima, ki je sposoben zaznati oreščke v vaši hrani.

Ne skrbijo pa vsi pripomočki le za vaše zdravje. Velik delež želi poskrbeti tudi za vaš čim boljši izgled. Predstavili so več naprav, ki skenirajo in analizirajo stanje vaše kože ter vam ponudijo učinkovite nasvete za primerno nego. HiMirror Mini je ogledalo, ki na pogled določi pomankljivosti na vaši koži, Neutrogena Skin360 SkinScanner pa je snemljiva kamera za vaš telefon, ki vam pove, kateri Neutrogenini izdelki bi bili za vašo kožo najbolj primerni.

Prihodnost superračunalnikov

Navdušenci nad računalniškimi igricami so lahko upravičeno na trnih. Prihaja nova generacija izjemno zmogljivih računalnikov, ki bo popolnoma spremenila običajno uporabniško izkušnjo. Gigantski zasloni, podloga za miško, ki hkrati brezžično polni vaš telefon, pa tudi tablice, ki se spreminjajo v prenosni računalnik in nazaj. Super primer tega je Lenovo X1 Yoga, ki lahko tipkovnico pospravi za ekran, kadar le-ta ni v uporabi.

prenos

Še več električnih in avtonomnih avtomobilov

Samovozeči avtomobili bodo kmalu popolnoma preobrazili avtomobilsko industrijo, a to ni vse, čemur se velika podjetja posvečajo. Izboljšati želijo tudi samo izkušnjo vožnje. Poudarek je bil na ogromnih pametnih zaslonih, ki po novem krasijo armaturne plošče in omogočajo povezovanje s telefoni in aplikacijami, pa tudi s pametnimi asistenti, kot sta Amazonova Alexa in Googlov Asistent.

Pomembne novosti v mobilni tehnologiji

Končno smo dočakali tudi predstavitev prvega pametnega telefona, ki ima senzor prstnih odtisov vgrajen direktno v zaslon. Presenetljivo ne gre za telefon znamke Samsung ali Apple, temveč je ta podvig uspel kitajskemu podjetju Vivo.

5a576656b5ff8-vivoces2018-750x422

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here