Ob koncu prejšnjega tedna – 25. aprila – se je zaključil Microsoftov nakup divizije Naprave in Storitve Nokia znotraj podjetja Nokia. To pomeni, da je Microsoft zdaj lastnik pravic za vse Asha, Lumia, X in druge nizko cenovne naprave Nokia ter vseh storitev povezanih z mobilnimi napravami (podpora, oglaševanje, oblikovanje, itd). Nokia je zase obdržala divizijo razvoja mobilnih omrežij (Nokia Solutions and Network) in storitev Here Zemljevidi.

Stephen Elop levo in Steve Ballmer desno.Prvo namero o nakupu sta lani septembra ‘zakuhala’ takratni vodilni mož Nokije Stephen Elop in takrat vodilni mož Microsofta Steve Ballmer. V nakupu je bilo predvideno, da si ameriški gigant za precej nizko ceno €3,8 milijard prilasti vso zgodovino in prihodnost naprav Nokia, za dodatnih €1,65 milijard pa pridobi še Nokijino zalogo patentov za obdobje 10-ih let. že res, da je bila Nokia v zadnjih letih v velikih težavah in ni bila vredna toliko kot v njenih zlatih časih, a analitiki so hitro dvignili obrvi dvoma glede po njihovem mnenju prenizke prodajne cene. Ne pozabimo, Nokia ima še danes prevlado pri prodaji standardnih (ne-pametnih) mobilnih napravah in je, če seštejemo prodajo pametnih in standardnih telefonov, na drugem mestu za Samsungom. Največ dvomov o koristni prodaji za Nokio pa je povzročil prav takrat vodilni mož pri Nokiji Stephen Elop.

Stephen Elop zaslužil €24 milijonov s prihodom nazaj na Microsoft

Zanimiva je pot Kanadčana Stephen Elop-a v zadnjih letih. Najprej je septembra 2010 odšel z Microsofta (vodja oddelka za razvoj MS Office) in se pridružil shirani Nokiji. Prva odmevnejša sprememba, ki so je zgodila pod njegovim vodstvom, je bila seveda odločitev finskega podjetja, da privzame za svoj vodilni operacijski sistem prav Windows Phone OS (februar 2011). V naslednjih skoraj treh letih njegovega vodstva je sicer Nokia ponovno malo zaživela z zanimivimi napravami kot je Lumia 1020 z 41 MP velikim senzorjem kamere. A je v tem času Elop tudi na veliko krčil število zaposlenih in zmanjševal izdatke finskega podjetja. Analitiki so takšno delo ocenjevali kot pripravljanje podjetja na prevzem, ki se je nato zgodil septembra 2013. Zdaj, ko je del podjetja Nokia pod upravljanjem Microsofta, pa je – kot je bilo zapisano o prevzemni pogodbi – Stephen Elop bil deležen nagrade v vrednosti €24 milijonov in novo službo na čelu Microsoftove divizije Devices and Services business. Ravno zaradi dvomljivih pravih ciljev ob prvem prihodu Elop-a na čelo Nokije se ga prijel tudi zabaven vzdevek – Microsoftov Trojanski Konj.

Kaj se bo zgodilo z imenom Nokia in preostalim podjetjem?

V pogodbi med Microsoftom in Nokio je zapisano, da od dneva prevzema prejema Microsoft vse pravice do imen Nokia, Lumia, Asha in nove X-linije. To pomeni, da bi lahko Microsoft nadaljeval in ohranil legendarno ime. A kot je Stephen Elop povedal v zadnjem intervjuju – vsi postopki že tečejo v smeri iskanja novega poimenovanja Microsoftovim mobilnih naprav. Dokler se ti ne zaključijo, bo v uporabi staro poimenovanje. Torej bo ime Nokia v nekaj mesecih verjetno povsem izbrisano iz sedanjosti sveta mobilne tehnologije.

A Nokia je v svoji zgodovini že doživela večje spremembe – spomnimo – začeli so kot proizvajalec ribiške opreme, nato so proizvajali pnevmatike preden so se usmerili v telekomunikacijske storitve. In tudi zdaj ne kaže, da bi krovno podjetje odšlo v zgodovino. S 1. majem je finsko podjetje že dobilo novo vodjo Rajeev Suri-ja, ki je pri Nokiji že od leta 1995. Svoje dosedanje delo kot vodja telekomunikacijskih storitev Nokia Networks bo razširil na celotno podjetje in s to potezo so vodilni pri Nokiji verjetno orisali svoje delo v najbližji prihodnosti (postavitev omrežja, povezovanje omrežja, razvoj mobilnih omrežij itd). Morda še ne veste, a tudi domači operater Tušmobil trenutno gradi večje in boljše omrežje s pomočjo Nokia Networks in Solutions.

V video posnetku spodaj si lahko pogledate novi slogan Microsofta – drugačen od ostalih, še bolj barvit!

Še več zanimivih novic:

GIZZMO TEST: Nokia Lumia 1520 – velika kot čokolada, dobra kot čokolada!

Pregled novosti Windows Phone 8.1 operacijskega sistema!

Microsoft z novim vodstvom na čelu podjetja!

Bo v letu 2014 največ zanimanja požel novi LG G3?


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here