Home Android Poglej si svet v maternem jeziku z Google Prevajalnikom (Translate)

Poglej si svet v maternem jeziku z Google Prevajalnikom (Translate)

Z mobilno aplikacijo Google Translate lahko že nekaj časa dobimo neposreden vizualni prevod napisanega besedila v sedmih jezikih. Odpremo aplikacijo, izberemo fotoaparat ter ga usmerimo v katerikoli tekst (znak na ulici, jedilnik v restavraciji, navodila za uporabo pralnega stroja …), ki se vizualno nemudoma spremeni v prevod – in to brez internetne povezave. Zdaj pa so prevajalnik razširili na dodatnih 20 jezikov (skupaj 27), posodobili so posebno funkcijo simultanih glasovnih prevodov, da so hitrejši – tako lahko več ljudi izkusi tuj svet v svojem maternem jeziku.

Sprva je bilo mogoče prevajati v angleščino, francoščino, nemščino, italijanščino, portugalščino, ruščino in španščino. Zdaj pa so vključili še bolgarski, katalonski, hrvaški, češki, danski, nizozemski, filipinski, madžarski, indonezijski, litvanski, norveški, poljski, slovaški, švedski, turški in ukrajinski jezik. Da bo aplikacija delovala, kot je treba, boste morali prenesti majhno (veliko 2 Mb) datoteko za vsak posamezen jezik.

Od kod lahko aplikacija prevaja v toliko jezikov brez internetne povezave? Odgovor je v zapletenih konvolucijskih nevronskih mrežah (CNN) – razlago si lahko preberete na povezavi. Za vse tiste, ki imajo slabo internetno povezavo in težko dostopajo do spletnih orodij, pa so posodobili glasovno prevajanje, s čimer so omogočili hitrejše rezultate.

Prevajalska skupnost (Translate Community)

Slednja – zagnali so jo lansko leto – je prostor multilingvistov s celega sveta, ki skrbijo za natančne prevode v Prevajalniku. Doslej so prevedli že več kot 100 milijonov besed. Dela je še veliko, a vseeno je aplikacija lahko vaša rešitev jezikovne bariere v tujini.

Z Googlom se lahko izognemo vrsti v restavraciji

Novosti kar pritekajo! Če se želite izogniti jutranjim vrstam v kavarnah, enostavno uporabite Google. Ta je z novo iskalno možnostjo Torek (Tuesday) poskrbel za ažurne informacije v najrazličnejših podjetjih. Tako lahko vidite, katera od kavarn, restavracij itd. ima trenutno veliko obiskovalcev. Lokacijske kartice v Googlovem iskalniku zdaj – poleg naslova, telefona in odpiralnega časa podjetja – grafično prikažejo tudi t. i. funkcijo Popular Time (priljubljen čas). Ta glede na pretekli obisk prikaže, kdaj je restavracija, kavarna … najverjetneje polna. Tako lahko enostavno izberemo drugo, kjer se ne bomo mudili v dolgih vrstah. Pri Googlu pravijo, da so novosti že na voljo za milijone podjetij po svetu. Iščemo jih lahko prek brskalnika Chrome in Safari za iOS ter googlove aplikacije na Androidu.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version