Home Mr. Gizzmo poroča Pregled novosti Windows Phone 8.1 operacijskega sistema!

Pregled novosti Windows Phone 8.1 operacijskega sistema!

Novi Windows Phone 8.1 operacijski sistem se je napovedoval že kar dolgo. Po skoraj letu in pol od kar so predstavili zadnjo večjo posodobitev smo dočakali dan ko je podjetje javno pokazalo nove funkcije operacijskega sistema. Bodo novosti dovolj, da bo Windows Phone postal resen tekmec Androidu in iOS-u?V osnovi ostajata videz in uporabnost operacijskega sistema značilno ‘metro-vska’ – preproste ostre linije, visoko kontrastni elementi vsebine in minimalističen dizajn ikonografije. Se pa ta jasno definirana ‘metro’ vizija v novem Windows Phone 8.1 malo rahlja oz. bolj prilagaja potrebam uporabnika. Tako bo sedaj lahko uporabnik poljubno spreminjal zaklenjeni zaslon z veliko novimi temami. Teme zaklenjenega zaslona bodo v prvi vrsti spremenile izgled zaklenjene naprave, a bodo na drugi strani omogočale tudi različno uporabnost in več animacij ob odklepanju zaslona. Tudi začetni zaslon je pridobil dve pomembni novosti. Prva je ta, da bo uporabnik lahko sedaj v nastavitvah določil število navpičnih vrstic live tile-ov. Izbira je sicer omejena na 2 ali 3 vrstici ne glede na velikost ali ločljivost zaslona. Druga pomembnejša novost začetnega zaslona je možnost uporabe poljubnega ozadja. Tako bo lahko uporabnik samostojno določil svojo najljubšo sliko, ki bo zamenjala barvno ozadje live tile-ov.

Pri predstavitvi se je Microsoft najdlje zadržal pri novi glasovni asistentki Cortana, ki je mimogrede dobila ime po popularnem liku iz Xbox igre Halo. Cortana bo na ukaz izpolnjevala uporabnikove želje kot so pokliči osebo, pošlji sporočilo, dodaj dogodek v koledar, opomni me za sestanek itd. A gospa tajnica se ne ustavi samo pri tem, saj ima vgrajeno ‘knjižico’ v katero sistem zapisuje vaše navade in ljudi s katerimi sodelujete preko dneva. Tako vam bo Cortana z uporabo teh informacij in Bing.com iskalnika tudi sama kdaj predlagala kje lahko kaj pojeste, kakšno je vreme ter znala bo prepoznati osebe in jih poimenovati z nadimiki oz. imeni kot so oče, mati, brat, teta itd. V Cortanin sistem pa se bodo znale povezati tudi aplikacije drugih podjetij ter tako asistentki omogočiti uporabo vsebine aplikacije brez potrebe po ročnem odprtju aplikacije. Ni kaj, Cortana je kar sposobna mala zadevca, pardon oseba, a žal je trenutno glasovna asistentka še v razvoju in je na voljo le za uporabnike v ZDA, kasneje pa bodo sledile še druge države. Več o Cortani tukaj.

Zagotovo najbolj zaželena funkcija prejšnjega operacijskega sistema je bila namenski prostor za vsa obvestila na mobilni napravi (Action Center; notification center na Android in iOS). Microsoft je poslušal uporabnike in je v WP 8.1 omogočil s potegom prsta z vrha zaslona proti dnu hiter pregled novih in preteklih obvestil kot tudi štiri poljubne bližnjice do hitrih nastavitev (WiFi on/off, Bluetooth, glasnost itd.). Ko smo že pri glasnosti – WP 8.1 končno loči glasnost zvonjenja od glasnosti predvajanja glasbe ali video posnetkov!

Se že kdo sprašuje ‘pa kje je ta svetovni rekord’? Za nov Guinness svetovni rekord je zaslužna očitno najhitrejša tipkovnica na mobilni napravi na svetu! Ne da se je sama tipkovnica na Windows Phone operacijskem sistemu tako zelo spremenila, dejansko so ji dodali samo Shape funkcijo, kar pomeni v našem jeziku pisanje s potezo – podobno kot Swipe na Android napravah. Kakorkoli, očitno je prepoznavanje potez zelo hitro in natančno, kar je dokazal 15 letni fant in Seattla, ki je 18,44 sekundah uspel napisati 25-besed-veliko sporočilo. S tem je podrl prejšnji rekord Samsunga Galaxy S4 za kar 8 sekund. Video podiranja rekorda tukaj.

To so bile največje spremembe novega Windows Phone 8.1 operacijskega sistema. V uradni video predstavitvi spodaj si lahko pogledate zgoraj omenjene novosti ter še nekaj manjših sprememb kot so novi pogled Koledarja, ločeni aplikaciji Glasba in Video, posodobljeni aplikaciji Ljudje in E-pošta (omogoča samodejni prenos fotografij e-poštnega sporočila), Internet Explorer 11 (incognito, sinhronizacija priljubljenih strani) ter nove funkcije aplikacij Data Sense, WiFi Sense, Storage Sense in Battery Saver.

Windows Phone 8.1 operacijski sistem bo na voljo kot posodobitev za vse Windows Phone 8 naprave. Posodobitev lahko uporabniki pričakujejo nekje junija/julija tega leta. Prvi napravi z novim operacijskim sistemom pa bosta na voljo že maja oz. junija. Prva bo na voljo novo predstavljena Nokia Lumia 630. Poleti ji bo sledila še nova flagship naprava podjetja Nokia – Nokia Lumia 930.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version