Končno je tu! Dočakali smo nov Samsungov paradni telefon Galaxy S8. In oh, izgleda bo to resnično čudovit telefon, ob katerem bomo hitro pozabili na ponesrečenega Note 7 (ali pač?). Poplava informacij o zunanjem izgledu novega Galaxyja S8 nas spremlja že zadnjih nekaj mesecev, saj je bil Galaxy S8 najslabše skrita “skrivnost” v zgodovini Samsunga. Kljub temu smo predstavitveni dogodek pričakovali z velikim navdušenjem. Poglejmo, s čim vse je postregel.

Galaxy S8: izgled in specifikacije

Manjši Galaxy S8 je izjemen telefon debeline 8 mm in ima 5,8 inčni Super AMOLED zaslon resolucije 2960 x 1440 pixlov. Robovi so rahlo ukrivljenimi – a občutno manj kot pri predhodnem modelu Edge. Zadnja stran telefona je čudovita steklena ploskev, ki je prekrita z Gorilla Glass 5 zaščitnim slojem. Evropska različica telefona vsebuje procesor Exynos 8895, ameriška verzija pa Snapdragon 835. Telefon ima 4 GB RAM-a, osnovni model pa ima 64 GB spomina z možnostjo nadgradnje z micro SD spominsko kartico do 256 GB.

Večji model Galaxy S8 Plus bo imel enake specifikacije, seveda pa se bo razlikoval po večjem zaslonu, ki bo meril kar 6,2 inča (a bo telefon vseeno manjši, kot recimo iPhone 7 Plus, ki ima “zgolj” 5,5 inčni zaslon). Tudi baterija se bo pri modelu Plus povečala s 3000 mAh na 3500 mAh, kar zagotavlja zadovoljivo življenjsko dobo telefona.

Kljub kameri s “samo” 12 MP so fotografije odlične, saj so piksli večji in zato poskrbijo za boljšo sliko ob slabši svetlobi. Kamera ima f/1.7 zaslonko in možnost snemanja posnetkov v 4K. Sprednja kamera ima 8 MP za kvalitetne “selfije”. Tudi ta telefon je popolnoma vodoodporen, saj ima certifikat IP68. To pomeni, da lahko preživi na globini 1,5 m do 30 min, popolnoma odporen pa je tudi na prah in prašne delčke. Telefon bo uporabljal zadnjo različico operacijskega sistema Android 7.0 Nougat.

Nov virtualni asistent Bixby

Tudi novice o novem virtualnem asistentu so ugledale luč sveta dolgo pred uradnim dogodkom.

Bixby bo ime novega inteligentnega virtualnega pomočnika na Samsungovih napravah. Ko bo posamezna aplikacija podpirala Bixbya, bo ta lahko namesto vas opravil skoraj katerokoli funkcijo, ki bi jo znotraj aplikacije sicer vi aktivirali s klikom. Gre za velik napredek, saj dosedanji pametni asistenti podpirajo le nekatere funkcije, s tem pa med uporabniki povzročajo zmedo, katere glasovne ukaze aplikacija dejansko razume, katere pa morate izvesti ročno.

Poleg boljšega zaznavanja ukazov Bixby veliko bolje razume tudi kontekst, v katerem je določen stavek izrečen. Za uporabo aplikacij je to ključnega pomena, saj Bixby zdaj bolje razume dogajanje, zato lahko normalno nadaljujemo z uporabo aplikacije z glasovnimi ukazi in kliki, ne da bi s tem zmedli virtualnega asistenta.

Zadnja velika prednost Bixbyja pa je izjemno razumevanje. Zaradi vedno več možnosti si uporabniki težko zapomnijo natančna navodila za vsako dejanje. Bixby bo razumel tudi nepopolne ukaze in jih bo izvedel po svojih najboljših močeh. Komunikacija z asistentom je zato veliko bolj naravna ter preprosta za uporabnika.

Kaj telefon še ponuja?

Ostale pomembnejše lastnosti, s katerimi se bo S8 ponašal, so NFC (Near Field Communication – čip za brezstično plačevanje), brezžično polnjenje, pa tudi vedno prižgan varčni zaslon. Ta ob neznatni porabi baterije ves čas prikazuje uro in datum, s tem pa vam prihrani nepotrebno klikanje in odklepanje telefona. Za polnjenje pa namesto micro USB priključka uporablja USB-C.

Galaxy S8 ima tudi senzor očesne šarenice in prepoznavo obraza, ki bo zagotavljal izjemno hitro odklepanje telefona. Senzor prstnih odtisov se nahaja na nerodnem mestu na zadnji strani poleg kamere. Ohranili so tudi 3,5 mm priključek za slušalke. Na voljo bo v različnih barvah: polnočno črni, orhidejini sivi, arktično srebrni, koralno modri in javorni zlati.

Cena za Galaxy S8 bo 799 € za osnovni model in 899 € za Galaxy S8 Plus. Začetek prodaje bo 21. aprila, ob nakupu telefona pa boste v paketu po novem dobili tudi izboljšanje AKG slušalke, ki naj bi znatno povečale užitek in kvaliteto poslušanja glasbe in pogovorov na novi napravi.

Slovenski operaterji in prodajalci bodo neuradno s prodajo pričeli 28. aprila (prednaročila že od 30.3.2017 naprej), Galaxy S8 pa naj bi bil na našem trgu na voljo zgolj v treh barvah – črni, sivi in srebrni.

LastnostiGalaxy S9Galaxy S9+
Operacijski sistemAndroid 8.0 OreoAndroid 8.0 Oreo
ProcesorExynos 8910Exynos 8910
Zaslon5,8-inčni Super AMOLED zaslon z ločljivostjo 2960 x 1440
6,2-inčni Super AMOLED zaslon z ločljivostjo 2960x1440
RAM4 GB6 GB
Pomnilnik64 GB + razširitev z microSD64 GB + razširitev z microSD
Kamera12 MP zadnja kamera / 8 MP sprednja kamera12 MP zadnja kamera / 8 MP sprednja kamera
Baterija3000 mAh3500 mAh
PolnjenjeVhod USB-C ali brezžičnoVhod USB-C ali brezžično
Velikost147,7 x 68,7 x 8,5 mm158,1 x 73,8 x 8,5 mm
Teža163 g
189 g
Cena849 €949 €

V naši ponudbi lahko že najdete dodatno opremo za Galaxy S8: ovitki, etuiji, zaščita zaslona ter kabli, polnilci in ostala oprema. Preverite tudi ponudbo ovitkov, etuijev, kablev in polnilcev ter zaščite zaslona za Galaxy S8+.

Uradni promocijski video za Samsung Galaxy S8 i S8+ si lahko ogledate tukaj:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here