Varnost je na prvem mestu – sploh v avtomobilu. Hiter življenjski tempo, vsakodnevni vrvež in vedno večja ne osredotočenost v naših mislih lahko hitro povzročijo nevšečno situacijo. Mobilni telefon je naš redni spremljevalec na poti, saj trenutno predstavlja najbolj zanesljiv kanal medosebne komunikacije na daljavo, vedno bolj pa prevzemajo tudi vlogo GPS naprav. Čeprav smo ljudje sposobni upravljati več stvari hkrati – ali pa si samo domišljamo, da je tako – je uporaba mobilnih naprav v avtomobilu zaradi nepredvidljivosti prometa še vedno tveganje. Na srečo obstajajo najrazličnejši pripomočki, ki to tveganje zmanjšujejo, nam pa dajo pozitiven občutek resničnega obvladovanja položaja – poleg tega pa ne bomo imeli težav s policijo.

Kenu_Airframe_iPhone_Car_Mount_0010_Layer_2_1024x1024.jpg

V tem prispevku bomo pozornost namenili avtomobilskim držalom za mobilne naprave. Ta majhna, a izvirna ter priročna pomagala skrbijo, da je naš telefon dober kopilot, namesto distrakcija. Težava je v tem, da včasih vožnja na cesti postane distrakcija, opravljanje klica pa prioriteta. V prvem delu bomo obravnavali ventilacijska držala (t. i. airframe). Te napravice lahko s posebnimi gumijastimi kraki pritrdimo na avtomobilsko ventilacijsko režo, poseben vzmetni sistem pa omogoča, da nanj pritrdimo telefone najrazličnejših velikosti. Tako imamo napravo na trdno stoječem mestu in na dosegu rok. V drugem delu pa bomo predstavili ostale produkte, namenjene pomoči za varno uporabo telefona v vozilih.

Ventilacijska držala

1

Naš cilj je testirati in predstaviti funkcijsko najbolj zanesljiv produkt ter primerjati kakovost pristnih in nepristnih (original – kopija). Na voljo imamo sedem ventilacijskih držal, ki so po zunanjosti – z malenkostno razliko v velikosti in barvi – povsem enaka. Zaradi svoje majhnosti so odličen prenosljiv pripomoček. Med njimi je le eden (znamka Kenu), ki ga uvrščamo med močno uveljavljeno blagovno znamko in t.i. prvotne proizvajalce. Štirje so sledilci (Benks, Baseus, Momax, Hoco), ki so na trg prišli kasneje in svoje produkte naredili po zgledu prvega, ostala dva pa sta generična produkta neznanega izvora. Želimo preveriti nenapisano pravilo, če je original res vedno boljši od kopije.

Vsakega posebej smo pritrdili na ventilacijske reže dveh avtomobilov, odpeljali na testno vožnjo in jih uporabljali v različne namene. Uporabili smo tri mobilne telefone različnih velikosti. Na testu smo se osredotočali na dve kategoriji: trdnost vzmeti, ki drži telefon, in trdnost pritrjenosti na ventilacijski reži (če ta ni dovolj dobra, lahko poškoduje plastično režo ter premika telefon).

Benks 3

Črnega Benksa odlikuje dobra vzmet, ki telefon odlično drži v držalu. Slednje se tudi dobro pritrdi na ventilacijsko režo. Najbolj je primerno za telefone, ki imajo tipko za vklop zaslona na zgornjem robu – telefon ne drsi in mogoča je enostavna uporaba. Ni pa prijazno do naprav s tovrstno tipko na straneh. Ob vsakem pritisku se držalo premika s telefonom in se slej ko prej reže ne drži več – režo lahko na dolgi rok tudi poškodujemo. Edina rešitev je, da si vsakič pomagamo z drugim prstom.

Baseus3

Beli Baseus nima tako trdne vzmeti, se pa vsaj navidezno bolje uleže v režo. A navidezno ne pomaga, saj telefoni s tipkami za vžig zaslona na zgornji strani radi drsijo navzdol. Morda bi težavo rešili, če bi uporabili bolj grobo teksturo gume in ne popolnoma zbrušene. Tisti s tipkami na strani pa premikajo celotno režo, vse skupaj je zelo nestabilno.

Hoco4

Je prvi primer, kjer si za vžig zaslona (tipka na zgornji strani) ni bilo treba pomagati z dodatnim prstom. Ima dobro vzmet, dobro se pritrdi na režo, daje občutek kompaktnosti, stabilnosti in trdnosti. Enako velja za telefone s tipkami na strani, le da se je tu držalo začelo malenkost premikati v smeri pritiska. Ta napaka je zanemarljiva, saj je Hoco tudi po več poskusih še vedno ostal pritrjen na reži. Lahko ga brezskrbno koristimo, saj bo telefon varno na dosegu rok, naša osredotočenost na cesto se ne bo spremenila, varno lahko opravljamo klice, spremljamo navigacijo in multimedijo. Poleg tega si zasluži pohvalo za dizajn. Zaradi zelo pozitivne ocene smo se odločili, da kot edinega od proizvajalcev, ki “kopirajo” držalo Kenu, držalo Hoco dejansko kmalu tudi dodamo v ponudbo.

Momax2

Najslabši primerek na testu. Ima slabo vzmet. Z rokami jo je težko do konca izvleči. A ne zaradi trdnosti, ampak daje občutek, da se zatika. Vložiti moramo veliko sile. Je izredno slab za telefone s stranskimi tipkami, saj se ob vsakem pritisku vrti, ni stabilen. Tisti s tipkami na vrhu pa radi drsijo navzdol in celo uhajajo iz držala. Ker se slabo pritrdi na reže, se te premikajo – tudi ob rahlem drsenju s prsti po touch zaslonu.

Kenu5

Ubranil je sloves vodilnega proizvajalca ventilacijskih držal za mobilne naprave. Edini ima vzmetni mehanizem, ki ne proizvaja zvoka, ko ga raztegnemo. Vsi ostali primerki imajo to značilnost. Hkrati je vzmet zelo trdna. Kenu se odlično uleže v reže in jih med tipkanjem in drsenjem po telefonu ne premika. Prav tako je naprava zelo stabilna in trdna. Zelo je podobna držalu Hoco, a še z nekoliko več stabilnosti za telefone s tipkami na strani. Z držalom Kenu lahko resnično brezskrbno opravljamo klice, spremljamo navigacijo in multimedijo, ne da bi pri tem ogrožali sebe in druge.

Generično držalo 13

Bili smo presenečeni, ampak omenjen izdelek je zelo dober za telefone, ki imajo tipke za v žig zaslona na vrhu. Telefon ne drsi iz držala, ta pa ne premika rež. Zanimivo pa je, da za naprave s stranskimi tipkami velja popolno nasprotje in vse deluje zelo nestabilno. Vseeno si zaradi praktičnosti za eno vrsto mobitelov zasluži povprečno oceno.

Generično držalo 22

Enako kot Momax to držalo za telefon ne zadostuje standardom, da bi lahko takšno držalo varno uporabljali na cesti, saj bi z njim – milo rečeno – imeli več dela kot koristi.

Rezultati so na strani originalnega izdelka Kenu Airframe (za večje mobilnike Kenu Airframe+ ), čeprav mu je Hoco tesno za petami. Kot pravijo v podjetju, so konglomerat, ki združuje urbanost in praktičnost, vse skupaj pa je zapakirano v majhne, priročne in izvirne pripomočke.

Spodaj si poglejte videoposnetek delovanja našega zmagovalca:

Po našem testiranju smo se odločili, da vam zmagovalca ponudimo po razrezanih cenah. Da pa ne bo edini, smo znižali še mnogo drugih izvrstnih izdelkov – od vseh vrst držal, avtopolnilcev in celo nekaj za ljubitelje motorjev in koles. Če je avto praktično vaš drugi dom, si to ponudbo preprosto morate ogledati in izkoristiti izjemne cene vrhunske dodatne opreme. KLIKNI spodaj!

izkoristi_zdaj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here