Home Mr. Gizzmo priporoča Xiaomi slušalke

[TEST] Xiaomi slušalke

Kitajsko podjetje Xiaomi posamezniku ponuja široko paleto kakovostnih izdelkov za razmeroma nizko ceno. Med drugim ponujajo tudi slušalke različnih rangov, dvoje le-teh pa so nam na test posodili pri gizzmo.si, za kar se fantom zahvaljujem!

Prvi model na testu so Xiaomi Piston 2. Nadgrajena verzija prve serije, na trg pa je podjetje že lansiralo model Piston 3.

Že ob odpiranju paketa uporabniku postane jasno, da gre za izdelek višjega ranga. Slušalke so zapakirane v lično plastično škatlico, znotraj katere so slušalke ovite in zataknjene v nekakšen gumijast »kalup«. Super kombinacija, če slušalke prenašate v torbi, saj se te ne zamotajo v vozelj, ki bi mu zavidal marsikateri izkušeni mornar pri privezu svoje ladje.

Nošenje plastične škatlice teh dimenzij v žepu verjetno za večino odpade, tako da lahko uporabimo le gumijasti del. Vendar tudi ta zavzame nekaj prostora, tako da sem jaz slušalke v žepu nosil same.

Na dnu škatlice so zataknjeni še silikonski čepki v 4-ih velikostih, od katerih so eni »dvojni«. Takih še nisem videl, so mi pa lepo sedli v uho. Izbira velikosti čepkov je stvar vsakega posameznika, vendar se mi zdi, da nam Xiaomi ponudi dovolj opcij, da bo vsak našel pravo zase. Dizajn slušalk je enostaven in učinkovit, tako da sam nisem imel težav z nošenjem in so mi slušalke brez problemov ostale v ušesih. Je pa res, da mi v večini primerov vse in-ear slušalke dobro stojijo in ne lezejo ven, ko najdem pravo velikost čepkov. Čepki so dovolj kvalitetni, da nudijo solidno zvočno izolacijo pred zunanjimi zvoki.

Tudi izgled slušalk nam pove, da gre za bolj premium izdelek. Ohišje samih slušalk, 3.5mm priključek in kontrolna enota z gumbi in mikorofonom so vsi kovinski. Kabel, ki povezuje kontrolno enoto in priključek je oblečen v tkanino (v kateri je bojda tudi kevlar, ki je uporabljen v neprebojnih jopičih), kar pomeni manj vozlanja in tudi manj raztezanja in drugih vplivov na same žice, ki prenašajo signal od naprave do naših bobničev.

Kontrolna enota nam omogoča interakcijo s telefonom. Na njej so trije gumbi, ki nam omogočajo višanje in nižanje glasnosti, preskakovanje pesmi ter gumb, ki deluje kot predvajaj/ustavi gumb ter za sprejem klica, ko nam zvoni telefon. Na kotrolni enoti je tudi luknjica z mikrofonom in tako lahko prek slušalk opravimo pogovor, kar je koristno zlasti v hrupnejših okoljih, ko preko slušalke na telefonu sogovornika slabo slišimo. 3.5mm priključek je pozlačen, kar omogoča manjše izgube in s tem boljši zvok.

Zvok, ki ga prozvedejo slušalke je presentljivo dober. To so slušalke z V oblikovanim response-om, ki je pri komercialnih slušalkah namenjenim širšemu občinstvu stalnica. Kaj to pomeni? Gre za to, da slušalke pri zvoku močneje poudarijo nizke tone (base) in visoke tone, medtem ko so srednji toni (mid range) rahlo zapostavljeni. Neaudiofilskemu ušesu je ponavadi tako podajanje zvoka, zlasti pri glasbi, najbolj po godu. Basi so dobri, rahlo dominirajo nad ostalimi frekvencami, vendar to niso bass-heavy slušalke, ki bi se zanašale le na nizke tone in s tem zavedle poslušalca, da bi preslišal ostale frekvence. Prav tako se slušalke dobro spopadajo z visokimi toni, saj ni neprijetnih zvokov, ko so frekvence najvišje. Malo slabše se slušalke obnesejo v srednjih tonih, kar gre na račun V response-a. To sem sam občasno opzail pri teksturi nekaterih vokalov. Nekaj igranja z izenačevalnikom v vašem predvajalniku lahko problem skoraj v celoti odpravi, tako da problem ni pretirano hud, večina ga po vsej verjetnosti ne bi hitro zaznala. Če vse skupaj sklenem, bi zvok slušalk ocenil kot dober.

Za ta denar se mi zdijo slušalke dober nakup, zlasti če niste audiofil. Sam imam nekajkrat dražje in-ear slušalke priznanega proizvajalca AKG in se te do določene mere lahko brez večjih problemov kosajo z njimi. Hkrati pa so materiali in kvaliteta izdelave na nivoju, tako da bi vam morale slušalke zdržati precej časa.

Druge slušalke se imenujejo Express.

Za njihov opis bom priredil znan pregovor; manj denarja, manj muske.

Že po izgledu se vidi, da ne gre za tako visoko kvalitetne slušalke kot pri prej opisanih. V celoti so plastične, kabli pa niso dodatno zaščiteni.

Tudi ta model ima kontrolno enoto z mikrofonom, deluje pa identično kot pri prej opisanem modelu. Je pa plastična in je zato kakovost izdelave precej slabša.

Tudi pri zvoku se pozna razlika. Pri tem modelu so precej bolj izpostavljeni basi, kar bo večini uporabnikov verjetno dejansko precej bolj ugajalo. Basi so močni in čisti. Pri drugih frekvencah pa slušalke zaostajajo za Piston modelom. Visoki toni niso tako čisti in močni, medtem ko se srednji tu še v večji meri zgubijo med basi. Kljub vsemu zvok še vedno ni slab, ni pa na takšnem nivoju, kot sem ga vajen pri ostalih slušalkah, ki jih uporabljam. Je pa res, da sem za njih odštel precej več denarja kot bi za Xiaomi Express model.

Če bi izbiral sam, bi izbral model Piston. Za dober zvok mi ni težko odšteti nekaj evrov več, hkrati pa se mi razlika v ceni ne zdi tako visoka, da bi izbral cenejši model. Bi pa se dalo shajati tudi s cenejšim modelom, nekaterim bi bil zvok morda celo bolj všeč. Če iščete kvalitetne slušalke za telefon je Xiaomi definitivno dobra izbira.

Izvorni članek je objavljen na www.slo-android.si

Avtor besedila: Bertole

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version