Yi Action Cam je še eden od raznovrstnih izdelkov kitajskega proizvajalca Xiaomi. Gre za športno kamero, ki se trudi konkurirati poznanimi GoPro kameram in drugim podobnim produktom, ki nastajajo na kitajskem trgu. Pred nekaj leti je bil glavni ponudnik na trg športnih kamer GoPro, za njimi daleč nobenega. Kako pa se danes, ko je dotični trg vzcvetel, Xiaomi kosa s konkurenco?

Test so omogočili pri gizzmo.si, hvala!

Fizične lastnosti

Kamera je na voljo v dveh barvah, umirjeni beli ter funky zeleno-modri. Na testu sem imel bel model.
Navodila v paketu so kitajska, tako da se je treba ob prvi uporabi znajti.

Kamera je plastična, s 70g precej lahka. Na pogled in otip ne deluje najbolj kompaktna in se zdi, da bi lahko hitro prišlo do poškodb. Je pa res, da na testu nisem opazil nobenih poškodb kamere. Poleg tega je za resno uporabo kamere potrebno dokupiti vodoodporno ohišje (ni priloženo, hkrati pa kamera sama po sebi ni vodoodporna), ki kamero zaščiti pred zunanjimi vplivi. Ista zgodba kot pri GoPro kamerah, vendar pri teh po večini dobite ohišje ob nakupu kamere, za primerno višjo ceno kompleta, seveda.

Povečaj (dimenzije: 5312 x 2988)Na sprednjem delu kamere je širokokotna leča z f/2.8 zalsonko in 155 zornim kotom. Za njo se skriva Sony-ev CMOS senzor s 16 megapixli, Broadcom-ov wireless modul, za nemoteno delovanje vsega pa skrbi Ambarella A7LS SoC, ki ga najdemo tudi v nekajkrat dražji kameri GoPro Hero3+ Sliver.

Poleg leče je na sprednji strani še gumb za vklop/izklop, okoli katerega je nameščen LED svetilni obroček, katerega namen je, da nam s spreminjanjem barve sporoča napolnjenost baterije (modra, vijolična, rdeča) . Gumb služi tudi za preklop med video in foto načinom.

Povečaj (dimenzije: 2988 x 5312)Polovico zadnje strani zasede pokrovček baterije, ki je izmenljiva. Drugi pokrovček skriva miniHDMI (direkten prenos slike na drugo napravo) in microUSB (polnjenje kamere in povezava z računalnikom) priključka ter prostor za microSD kartico. Slednjo bomo nujno potrebovali, saj kamera nima lastnega pomnilnika. Na vrhu je še rdeča LED lučka, katera nam, tako kot ostali dve, ki ju bom omenil pozneje, pove, kater način imamo izbran. Če smo v video načinu, lučke gorijo rdeče. Ko snemamo, stalno utripajo. Če pa smo v foto načinu, so lučke ugasnjene, žmignejo pa, ko zajamemo fotografijo. LED lučke pa žal niso primerno močne, na soncu le s težavo vidimo, kaj se dogaja z njimi.

Na zgornji strani je gumb, ki deluje kot sprožilec, poleg njega je druga LED lučka ter luknjica mikrofona.

Na spodnji strani imamo na voljo prikladen standardni navoj za stojala, na katera lahko pritirdimo kamero in si olajšamo delo. Uporaben je zlasti pri snemanju time-lapsov. Spodaj sta še tretja LED lučka in luknjice zvočnika, ki zapiska, ko kamero prižgemo/ugasnemo, menjamo način ali zajememo sliko/video.

Še dve zanimivi stvari se nahajata na levi strani kamere. To sta gumb in lučka za WiFi. S pritiskom na gumb brezžično povezavo vklopimo, posveti modra lučka in voila, kamero lahko povežemo s telefonom in jo upravljamo s pomočjo namenske aplikacije.

Aplikacija

Yi Camera je aplikacija, s katero nadzorujemo kamero, saj le ta nima lastnega zaslona. Kljub temu, da začetni zaslon ni preveden v angleščino, je aplikacija meni osebno zelo všečna in dokaj enostavna za uporabo, saj so vsi ostali deli prevedeni. Kamero in telefon povežemo preko WiFi omrežja, ki ga generira kamera in deluje zelo dobro.Povečaj (dimenzije: 1440 x 2560)

Preko aplikacije se prenaša slika kamere, tako da lahko natančno vidimo, kaj bomo fotografirali ali posneli. Brez aplikacije bi to počeli »na blef«.Povečaj (dimenzije: 1440 x 2560)

Prav tako preko telefona upravljamo vse nastavitve kamere. Ta je tovarniško nastavljena tako, da slika s 16MP in snema video posnetke z resolucijo 1080p in 30 sličicami na sekundo. Seveda se da vse to spremeniti.

Resolucijo slike lahko zmanjšamo in spremenimo parameter »kvalitete«. Sam sem slikal le v najvišji kvaliteti, ne vem, zakaj bi kdo želel uporabljati katero izmed drugih nastavitev. Pri fotografiranju imamo na voljo tudi način »time lapse«. Poanta tega načina je, da kamera dela slike na določenem intervalu, ki ga sami določimo (od 0.5s pa do 60s). Ko sem imel kamero na testu, aplikacija še ni omogočala združevanja teh slik v posnetek, vendar so to funkcionalnost pred kratkim razvijacli dodali. Problem pri slikah je, da so te formata 4:3, ki se skoraj nikjer več ne uporablja. Slikamo lahko pa tudi z zamikom, saj ima kamera timer.

Pri videoposnetkih imamo več možnosti. Poleg že prej omenjene so tu še nekatere najbolj uporabne: 1080p @ 60fps (meni najljubša), 720p @ 120fps in 480 @ 240fps. Zadnji dve sta uporabni za »slow-motion« posnetke.Povečaj (dimenzije: 1440 x 2560)

Aplikacija omogoča tudi funkciji snapshot in burst. Prva naredi nekaj sekundni posnetek resolucije 480p. Meni neuporabna funkcija, verjetno mišljena za hitro deljenje na družbenih omrežjih. Pri drugi funkciji pa kamera naredi več zaporednih posnetkov in lahko izberemo najbolj všečnega.

Kvaliteta slik in videoposnetkov

Za ta denar je po mojem mnenju to kamera z eno najboljših kvalitet slike in posnetka.

Še vedno pa me ni povsem prepričala. Fotografije niso na nivoju mobilnih telefonov. So manj ostre, elementi v ozadju so zaradi širokokotne leče zamegljeni in slabo razvidni. Sicer pa za uporabo kamere tako ali tako potrebujemo telefon, torej če imate spodobno kamero na telefonu, je bolj smiselno, da slikate s tem.
Ne test poleg kamere žal nisem dobil vodoodpornega ohišja, zato je bila možnost testiranja omejena, nisem recimo mogel konkretno preizkusiti, kako se odnese na kolesu ali pod vodo. Je pa navoj spodaj uporaben, prilegal se je na vse 3 stative, na katerih sem jo preizkusil. In ker je kamera lahka, se na stativu ni premikala.Povečaj (dimenzije: 4608 x 3456)

Kvaliteta posnetkov je bojša kot pri fotografijah, še vedno pa me ni pretirano navdušila. Ponovno se izgubijo elementi v ozadju. Je pa res, da pri akcijskih posnetkih te elementi ponavadi niso bistvenega pomena. Pri novejši programski opremi je bojda na voljo nastavitev za korekturo distorzije leče in tako je kvaliteta posnetkov boljša. Zvok na videoposnektih je dober, sliši se večino detajlov. Počasni posnetki izpadejo dobro, čeprav so v manjši resoluciji. Pri počasnih posnetkih moramo pri vseh kamerah za normalno ceno pač skleniti kompromis med kvaliteto in številom sličic na sekundo. Kot sem omenil, za ta denar je kvaliteta dobra, ni pa odlična. Sam bi raje odštel več denarja za akcijsko kamero višjega ranga. Za ta denar pa se mi zdi izbira Xiaomi-jeve kamere pametna. Morda ji manjka še optična stabilizacija, vendar je ta v domeni dražjih modelov.

2 testna posnetka:

Oba posnetka sta snemana s 1080p @ 60fps. Kot sem že omenil, žal na testu nisem imel vodoodpornega ohišja, tako da nisem mogel stestirati pravih akcijskih sposobnosti kamere.

Baterija pri snemanju s 1080p in 30 sličicah na sekundo zdrži približno 1h40min, ko število sličic povečamo na 60 pa čas delovanja pade pod eno uro. Pri time-lapse načinu z razmikom ene minute med fotografijami je kamera naredila 90 fotografij, torej je delala 1,5 ure. Resnejši uporabniki si bodo verjetno omislili dodatne baterije, ki (skupaj z zunanjim polnilcem) na eBay-u niso drage.

Zaključek

Če iščete dobro kamero za razumen denar, je Xiaomi Yi Action Cam primerna za vas. Če pa iščete kamero, ki ne sklepa kompromisov pri kvaliteti, s testiranim modelom ne boste pretirano zadovoljni. Vam bo pa v primeru, da se odločite za Yi, hvaležna vaša denarnica, saj boste za kamero, ki dobro opravi svoje delo, odšteli (precej) manj denarja.

Izvorni članek je objavljen na www.slo-android.si

Avtor besedila: Bertole

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here