Časi neuničljive Nokie 3310 so mimo. Predstavljajte si telefone danes. Najnovejši, eleganten in tehnološko dovršen iPhone 6S meri v debelino samo 7,1 mm, pri čemer lahko sklepamo, da je ob vsej svoji zmogljivosti ter specifikacijah zmanjkalo prostora za mehansko varnost. Kaj torej storiti? Ohraniti videz telefona in tvegati poškodbo ali napravo zavarovati z ovitkom in pridobiti nekaj milimetrov na zunanjih dimenzijah?

Odločitev je seveda stvar okusa vsakega posameznika, a v splošnem se tehtnica bolj nagiba k drugi izbiri. V tem prispevku želimo izpostaviti najpomembnejše značilnosti zaščitnih ovitkov za mobilne naprave – vse od njihovih funkcij, materialov in vrst – ter pokazati, kako lahko podaljšamo življenjsko dobo naše mobilne naprave.

Ker nesreča nikoli ne počiva, se skorajda na dnevni ravni zgodi, da naš telefon zdrsne, se popelje, “poleti” … in pade na tla. Gravitacija je pač neizbežna. Zaradi izpostavljenosti različnim zunanjim vplivom je naprava tudi magnet za praske, odrgnine, vdolbine, razpoke, pregrevanje itd. To ne bi bilo nič dramatičnega, če bi zanjo odšteli nekaj 10 evrov. A sodobni pametni telefoni so zmožni dosegati vrtoglave cene, z njimi pa pridejo tudi draga popravila in nadomestni deli. Zato so ovitki očitna, enostavna in poceni rešitev tega vprašanja.

Pravkar na znižanju za -35% kar preko 2000 ovitkov!
Poišči svojega

Kako zmanjšati silo?

Naši pametni telefoni so v osnovi zelo togi in neprožni. To pomeni, da niso sestavljeni iz komponent, ki dobro vpijajo nastalo silo. Namesto da bi udarec absorbirali in silo usmerili v določeno točko, se ta prenese na celotno napravo in škoduje njenemu delovanju. Težave se pojavijo tudi pri zaslonih na dotik. Čeprav so sestavljeni iz tršega stekla, to ni dovzetno za prekomerno upogibanje, kar se velikokrat konča z razpokami. Zato menimo, da lahko tudi najcenejši ovitki v določeni situaciji odločajo, ali se bo vaš telefon močno poškodoval ali ne.

Materiali

Kot omenjeno zgoraj, je dobro izbrati ovitek za telefon iz materialov, ki dobro absorbirajo silo. Med bolj pogostimi so silikon, gel, termoplastični poliuretan (TPU) in usnje – pravo ali umetno (a to se v glavnem uporablja pri preklopnih etuijih, ki jih bomo tokrat izpustili). Z izjemo usnja je glavna značilnost teh materialov, da je enostavno manipulirati z njimi. Lahko tudi rečemo, da se ovitki iz umetne mase pojavljajo v več različnih barvah, poslikavah in vzorcih – za estetske navdušence.

1. Gel

Gel ovitki so prepoznavni po svoji prožnosti in podobnosti z gumo – lahko si jih predstavljate kot blazinice za telefon. Njihova oblika omogoča, da napravo zaobjamejo z vseh strani – razen touch zaslona –, zanimivo pa je, da bistveno ne spremenijo oblike. Sicer so bolj gladki kot silikon, a ne drsijo. Mehka zasnova preprečuje nastajanje prask, odrgnin, gladka površina pa preprečuje nabiranje umazanije. Gel najpogosteje nastopa v kombinaciji s TPU, skupaj zagotavljata prijeten občutek v rokah, bistveno ne povečata zunanjih dimenzij ali mase telefona, tako da že ob prvi uporabi pozabite na ovitek. Gelu podobni so tudi silikonski ovitki, ki so iz gumi podobne spojine, ki ima veliko tehnično uporabnost predvsem zaradi svoje temperaturne in kemijske stabilnosti. Zaradi podobnosti z gumo odlično absorbira energijo in ublaži silo. Značilnost silikona je tudi to, da ne drsijo, tako je idealna izbira, če vam telefon velikokrat zdrsne iz rok. Pomembno je tudi omeniti, da se popolnoma prilegajo telefonu ter bistveno ne spremenijo oblike in velikosti. Silikon uvrščamo med zelo prožne materiale, zato so silikonski ovitki eni bolj priljubljenih. Primeren za vse vrste mobilnih naprav.

2. Termoplastični poliuretan (TPU)

Omenjena spojina spada v družino termoplastičnih elastomerov, ki jih lahko imenujemo kar termoplastična guma. Njihova glavna značilnost so predvsem enostavna predelava ter tudi solidna temperaturna, kemijska odpornost in obnovitvena sposobnost po trajnejši obremenjenosti. Dovzeten je tudi za barvanje, zato je tako priljubljen material. TPU je bistven, ko govorimo o trših plastičnih izdelkih za mobilne naprave. Kljub temu se lahko pojavlja v kombinaciji z gelom, ki mu daje prožnost. Odlično prenese silo, zato je tudi najpogosteje uporabljen material pri ovitkih za mobilne telefone. Ovitki iz TPU se pojavljajo v različnih dimenzijah. Nekateri se popolnoma prilegajo telefonu in tako skorajda ne spreminjajo prvotne velikosti ter oblike naprave, lahko pa so bolj robustnejše narave in tudi zagotavljajo večjo mero splošne zaščite.

TPU odlično prenese silo, zato je tudi najpogosteje uporabljen material pri ovitkih za mobilne telefone.

Če vas varnost in videz vašega telefona ne pritegneta ter jima ne posvečate veliko pozornosti, lahko pogledate ekonomsko plat tega vprašanja. Če bo vaš telefon v ovitku, brez prask, udarcev, čist in najpomembneje, delujoč, ga boste takrat, ko se boste odločili za nakup novega, prodali za dosti več, kot če bi bil izpostavljen vsem zunanjim vplivom – vključno z vašo nerodnostjo. Izbira vrste ovitka je vsekakor odvisna od vsakega posameznika, zato bi bilo nesmiselno reči, katerega izbrati. Zagotovo pa je ovitek boljša izbira za vaš telefon, kot da ga ni. Saj veste, nesreča nikoli ne počiva.

Spremljajte gizzmo.si, kjer si vseskozi prizadevamo, da bodo vaši telefoni ter tablice maksimalno zaščiteni in estetskega videza. Tokrat smo prav vsem modelom v ponudbi znižali tako trdne kot tudi gel ovitke – skupaj kar preko 2000 artiklov znižanih za -35%!!

preveri tukaj s@2x

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here