Zadnja raziskava je pokazala, da povečana uporaba mobilnega telefona močno vpliva na kvaliteto spanca. Ker so telefoni vedno bolj zakoreninjeni v naše vsakdanje življenje, nas vedno bolj zanimajo tudi njihovi vplivi na kvaliteto našega bivanja. Čeprav nam v mnogo pogledih neizmerno olajšajo določena opravila, niso tako nedolžne napravice, kot se zdi na prvi pogled.

Namen raziskave je bilo preučiti čas, ki ga posameznik dnevno preživi na mobilni napravi, ter preučiti vpliv dolžine uporabe na kvaliteto spanca. V 30-dnevni raziskavi je bilo zajetih 653 oseb, z aplikacijo pa so izmerili, da posamezni uporabniki v povprečju preživijo ob gledanju v zaslon telefona 89 min dnevno (med 21,4 ur in 61,3 ur v 30 dneh).

V raziskavi niso našli nobenih povezav med dolžino uporabe telefona in telesno aktivnostjo, telesno težo ali celo razpoloženjem, so pa ugotovili, da vpliva na kvaliteto in dolžino spanca – uporaba telefona tik pred spanjem pa je situacijo še dodatno poslabšala.

Raziskava sicer ni pokazala vzrokov, zakaj daljša uporaba telefona tako vpliva na spanec, eden izmed možnih odgovorov na to pa pravi, da modra svetloba z zaslona preprečuje tvorjenje hormona melatonina, ki povzroča zaspanost. Druga teorija pravi tudi, da mobitel enostavno povečuje našo možgansko aktivnost pred spanjem ter jih na tak način ohranja aktivne ter budne.

Če se tudi vam noči zdijo prekratke in spanec prerahel, se poskusite odpovedati večernemu preverjanju socialnih omrežij, branju novic ali drugih priljubljenih aktivnosti pred spanjem. Morda je vaš zvesti spremljevalec v obliki mobilnega telefona prav zares kriv za vašo nespečnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here