Na samem začetku pametnih telefonov bi lahko razliko med Androidom in iOS-em prepoznali v trenutku, a od takrat se je spremenilo že mnogo stvari. Verjetno ne rabimo posebej omenjati, kolikokrat v preteklosti sta omenjena operacijska sistema kopirala funkcije drug od drugega. Kljub temu pa sta nekaj zelo uporabnih zadev vseeno izpustila. Spodaj je lestvica najboljših petih funkcij, ki jima (še) niso skupne.

Privzete aplikacije (Android)

Minilo je 10 let od prvega iPhona, uporabniki pa še vedno nimajo možnosti pri izbiri privzetih aplikacij. Linke odpira Safari, spletno pošto aplikacija Mail in fotografije Apple Photos. Android pa nudi enostavno zamenjavo po vaših željah. Zdaj postaja očitno, da Apple te možnosti enostavno ne želi ponuditi, saj ne želijo, da tuje aplikacije »prevzamejo« iOS. Seveda pa lahko še vedno prenesete in uporabljate poljubne aplikacije, le privzete pač ne morejo biti.

sb4ag79a2jfwuw0hpkwv

Spotlight (iOS)

Google je genij na področju iskanja, zato je precej presenetljivo, da je za iskanje iOS-ev Spotlight boljši od česarkoli na Androidu. Z nekaj ključnimi besedami lahko pridete do zadetkov z interneta, vaših kontaktov, bližnjih lokacij ali datotek z vašega telefona. Tudi Google se glede tega sicer izboljšuje, a napredek otežuje tudi dejstvo, da so pri Applu patentirali »univerzalno iskanje«, zaradi česar so pri Samsungu že imeli težave.

tfrp6x8fjd0wiftdylb2

Povezanost med napravami (iOS)

Tudi, če niste največji ljubitelj iOS-a, morate priznati, da omogoča nekatere nadvse uporabne povezave med napravami, katerim Google zaenkrat še ne pride blizu. Zdaj lahko celo kopirate tekst na svojem telefonu ter ga prilepite na računalniku. Ni slabo, kajne?

fk2qhykmgesoiayijjjx

Pametno zaklepanje (Android)

dc1ti6mn82fjhoubr3d9

Koda na telefonu ali uporaba senzorja za prstni odtis sta obvezna oprema za vsakogar, ki mu ni popolnoma vseeno za varnost svojih podatkov, a kdaj je njuna uporaba vseeno lahko nadležna. V nastavitvah Androida je na voljo opcija »Pametno zaklepanje«, kjer se lahko koda samodejno izklopi na določenih lokacijah (npr. doma), ob prepoznavanju določenega obraza ali glasu, ali pa že če zaznava, da imate telefon pri sebi.

iMessages (iOS)

Morda ni najbolj priljubljena aplikacija za sporočila, a definitivno odlično opravlja svojo nalogo za komuniciranje med uporabniki Apple naprav. Vgrajeno ima enkripcijo, zato je zelo varna za uporabo. Zdelo se je, da bo Google Hangouts končno dostojen tekmec, a ga je nadomestila aplikacija Allo, ki je zaenkrat podprta samo na mobilnih napravah. Allo ima zagotovo potencial, a se mora še izpopolniti, če želi priti blizu aplikaciji iMessages.

rt8pcfxpomxokrq3vipl

Preveri še trike za Android in iOS, za katere ti bo žal, da jih še ne poznaš!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here