Če morda razmišljate o nakupu novega telefona, je verjetno najbolje počakati še nekaj mesecev, saj podjetje Qualcomm za začetek naslednjega leta napoveduje prihod naprednega mobilnega procesorja Snapdragon 820. Qualcommovo čipovje je že zdaj v uporabi številnih telefonskih gigantov kot so LG, HTC ali OnePlus, najnovejša pridobitev pa naj bi močno spremenila delovanje telefonov – seveda pa bo odvisno od proizvajalcev samih, ali bodo izkoristili poln potencial ponujenih novih možnosti.

Poglejmo si, katere ključne nove opcije bo Snapdragon 820 lahko ponudil.

1. Zaznavanje predmetov in dogodkov

Zaznavanje obrazov je postalo že nekaj popolnoma vsakdanjega, a Qualcomm želi iti korak dlje. Fotoaparati bodo zdaj v realnem času zaznali, kateri prizor je pred njimi – zdaj bodo lahko ločili, če ste na koncertu ali uživate ob večerji. To pomeni, da se bodo nastavitve fotoaparata lahko samodejno prilagajale glede na dogodke, ki jih bodo zaznali, hkrati pa boste kameri lahko naročili, naj kljub gibanju ostane osredotočena samo na en objekt, npr. otroka ali vašega hišnega ljubljenčka. Tako ne boste rabili pozornosti usmerjati na kamero, saj bo ta samodejno opravila vse delo, ampak boste lahko zares uživali v trenutku.

Enlarge

1
Vir: mashable.com

2. Prostorski zvok iz zvočnikov vašega telefona?

Naprave so že nekaj časa zmožne ustvariti izkušnjo prostorskega zvoka, a ponavadi preko slušalk. Snapdragon 820 bo lahko ustvaril prostorsko zaznavanje zvoka, a le za osebo, ki bo stala direktno pred napravo. Z inteligentno porazdelitvijo tonov in uporabo digitalne obdelave signalov tako zvok dobi smer in oddaljenost, zaradi česar bo funkcija idealna za gledanje filmov.. Ali pa morda virtualno resničnost?

Enlarge

3
Vir: mashable.com

3. Podpiranje virtualne resničnosti

Qualcomm je pri izdelavi novega čipa več kot očitno imel v mislih tudi potrebe za virtualno resničnost. Procesor in grafično jedro Adreno 530 lahko skupaj v realnem času ustvarita 3D renderje okolice v visoki ločljivosti in to s 40% manjšo porabo energije kot prejšnja verzija čipa, seveda pa bo vse skupaj podprto tudi s sliko v resoluciji 4K.

Enlarge

4
Vir: mashable.com

4. Izboljšana zaznava prstnih odtisov

Prstni odtis je super rešitev za uporabnike mobilnikov, a le, kadar zares deluje. Večina se je že soočila z nedelujočim senzorjem zaradi rahlo potnih ali mokrih rok, in Qualcomm se težave zaveda. Zato zdaj razvijajo senzor SenseID, ki ne bo samo izboljšal uporabe z mokrimi rokami, ampak bo zaznava prstnega odtisa zaradi prisotnosti vode še bolj natančna.

Enlarge

5
Vir: mashable.com

5. Še boljša kamera

Ja, nekateri telefoni že imajo opcijo snemanja 4k videov, a le redki lahko to naredijo zadovoljivo. Nadgrajeni slikovni procesor bo izboljšal zajemanje svetlobe in tako omogočal snemanje kvalitetnih videov s 30 sličicami na sekundo v resoluciji 4K tudi ob slabi svetlobi. Rafalno zajemanje slik pa bo lahko posnelo 30 slik na sekundo v ločljivosti 25MP – to je resnično ogromno pikslov.

Enlarge

6
Vir: mashable.com

Veselimo se, da bo kmalu obstajala platforma, ki bo ponujala toliko možnosti, in upamo, da bodo proizvajalci mobilnikov kmalu realizirali prav vsako izmed njih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here